Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kova Pilaitėje: negali įsivesti elektros ir dujų, nes prieštarauja sodininkai

Į 15min redakciją kreipėsi skaitytoja Zita P., kuri skundžiasi, kad statomame name negali įsivesti elektros ir dujų. Tai riboja ne finansai ir ne techninės galimybės – prieigos prie artimiausio tinklo moteris gauti negali, nes tam prieštarauja Pilaitės sodininkų bendrija „Avietynas“. Bendrija baiminasi to, kad vėliau prie tos pačios elektros sistemos norės jungtis ir daugiau šioje vietoje numatytų namų, taip tinklus dar labiau apkraudami.
Namas
Namas / Asmeninio archyvo nuotrauka

Vilniuje, Pilaitės rajone esančioje Smalinės gatvėje nuosavą namą besistatanti Zita P. buvo nemaloniai nustebinta, kai gegužės 24 d. įmonė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atsisakė į objektą įvesti elektrą.

Pašnekovė teigia, kad leidimą statyti namą gavo praeitą rudenį, buvo sudarytos sutartys su ESO dėl elektros ir dujų prijungimo sąlygų, apmokėti įvedimo mokesčiai. Elektros įvedimas pagal susitarimą turėjo būti atliktas dar vasario 18 d.

Gavus žinią, kad elektros įvado name šiuo metu įrengti nepavyks, moteris sakė ilgai susirašinėjusi ir bendravusi telefonu su ESO atstovais, mėgindama išsiaiškinti to priežastį. Iš jos buvo reikalauta ir statybos leidimo, ir rangovo akto, tačiau būtent šio ji negalėjo turėti, nes jis išduodamas jau įvedus komunikacijas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilaitės sodai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilaitės sodai

Kaip pasakoja pati Zita P., po kelių skambučių ir netrumpo susirašinėjimo bendrovė jai visgi pateikė atsakymą, kad elektros negali įvesti, nes artimiausio skirstomojo tinklo naudojimui prieštarauja sodų bendrija „Avietynas“, kurios gatvėje yra minėta elektros dėžutė.

Zitos P. namą nuo dėžutės skiria keliolika metrų, tačiau dėžutė yra Pilaitės sodų 8-ojoje gatvėje, o namas – Smalinės gatvėje.

„ESO suteikia tiek elektros, tiek prisijungimo sąlygas. Aš netgi prisijungimo mokesčius sumoku projektuotojams. O paskutiniame etape paaiškėja, kad nėra bendrijos sutikimo. Tai gal tada, prieš duodant sąlygas, jie turėtų įvertinti reikalingus sutikimus. Aš gaunu visus leidimus, tarp jų ir statybų, o paskutiniame etape pasirodo, kad turiu gyventi balanos gadynėj, nes nebus elektros“, – 15min sakė moteris.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilaitės sodai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilaitės sodai

Ji teigė norėjusi įsivesti ir dujas, kad galėtų tokiu būdu šildyti namus, tačiau negalinti to padaryti dėl tos pačios priežasties – tokį sumanymą blokuoja kaimynai. Vis dėlto, šiandien moteris persigalvojo ir nori įsirengti šilumos siurblį, tačiau dėl to susidūrė su papildomais finansiniais nuostoliais.

„Paprašiau, kad man grąžintų įmoką. ESO ją grąžino, o šios įmonės tiesiogiai atsiųsti projektuotojai, kuriems buvo sumokėtas avansas, pareikalavo iš manęs 200 eurų baudos ir nenori grąžinti avanso. Jie tai motyvuoja tuo, kad aš nutraukiu sutartį. Bet aš jos nenutraukiu, sakau, įveskite man dujas, jeigu galite. Bet jie to padaryti negali“, – sakė Zita P.

Ji 15min sakė įtarianti, kad toks bendrijos sprendimas gali būti lemtas ne vien praktinių, bet ir asmeninių priežasčių. Moteris pasakojo, kad tarp jos ir bendrijos pirmininko jau kuris laikas vyksta nesutarimai tiek dėl infrastruktūrai gerinti anksčiau skirtų finansų, tiek dėl narystės sodų bendrijoje – nors formalaus įspėjimo negavo, pašnekovė teigia iš pirmininko sulaukusi žinių, kad bendrijai nebepriklauso. Be to, ji negauna ir laiškų, kviečiančių į „Avietyno“ susirinkimus.

ESO atstovai: ieškoma naujos tinklų klojimo trasos

15min kalbintas ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas patvirtino pašnekovės teiginius. Įvesti reikiamas komunikacijas trukdo sodininkų pasipriešinimas – bendrija neleidžia specialistams vykdyti reikalingų elektros kabelio tiesimo darbų per sodų bendrijos teritoriją.

Pašnekovas pabrėžė, kad pagal Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymą, ESO, prieš pradėdama elektros ir dujų tinklų tiesimo darbus, turi parengti projektą ir suderinti projektinius sprendinius bei gauti žemės sklypų savininkų, per kurių teritoriją būtų tiesiami elektros tinklai ir skirstomasis dujotiekis, rašytinius sutikimus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„ESO“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„ESO“

„Neretais atvejais gali pasitaikyti situacija, kai dėl vieno savininko nesutikimo bendrovė negali nutiesti tinklų, o tai reiškia – prijungti naujų klientų ar rekonstruoti esamų tinklų. Tačiau ištikus tokiai situacijai, visada dedame maksimalias pastangas rasti sprendimą, kuris tenkintų visas šalis – tiek gyventojus, kuriems atliekami darbai, tiek žemės sklypų savininkus“, – teigė P.Kalmantas.

Šiuo konkrečiu atveju gegužės 24 d. suplanuoti darbai buvo atšaukti, nes sodų bendrijos „Avietynas“ pirmininkas nedavė leidimo. Anot sodų bendrijos atstovo, su kuriuo nuo minėtos datos bendrauja ESO specialistai, dėl situacijos sprendimo reikia kviesti visuotinį bendrijos susirinkimą. Taigi šiuo metu laukiama atsakymo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilaitės sodai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilaitės sodai

ESO atstovas pridūrė, kad šiuo metu ieškoma naujos tinklų klojimo trasos, tačiau ji nėra optimali. Tai gali išbranginti prisijungimo kainą Zitos P. namui. Be to, nėra garantijos, kad ir naujoje trasoje pavyks susiderinti su visais žemės sklypų savininkais.

„Itin retais atvejais sprendimas gali būti kreiptis į teismą, kad optimalioje tinklų klojimo trasoje būtų nustatytas servitutas. Tai galutinis variantas, ilgas ir sudėtingas procesas, todėl tikimės rasti sprendimą kitu būdu“, – teigė P.Kalmantas.

Sodininkų bendrijos gyventojas: vadinčiau tai gyvenimu kitų sąskaita

15min telefonu susisiekus su bendrijos pirmininku Giedriumi Subačiumi, šis plačiau komentuoti situacijos dėl Smalinės g. namo nenorėjo.

Nuo 2013 m. sodų bendrijai pirmininkaujantis vyras savo sprendimą argumentavo tuo, kad birželio 29 d. numatytame bendrijos susirinkime galimai bus išrinktas naujas pirmininkas, todėl, anot jo, sodų bendrijos reikalus ir galėsiąs komentuoti jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kištukinis lizdas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kištukinis lizdas

„Aš nenorėčiau dabar veltis į šituos komentarus“, – 15min sakė sodų bendrijos „Avietynas“ pirmininkas.

15min žiniomis, bendrijos pirmininkas sodų bendrijoje nebegyvena jau kuris laikas. Po antradienio balsavimo nesusidarius kvorumui, naujas bendrijos pirmininkas turėtų būti išrinktas antru etapu liepos viduryje.

Registrų centro juridinių asmenų registro sistemoje bendrijos „Avietynas“ vadovu įrašytas bendrijos gyventojas Arūnas Jančiauskas, tačiau 15min jis sakė esantis tik savo gatvės atstovas, o „Avietynui“ realiai pirmininkauja ir sprendimus pasirašo būtent G.Subačius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilaitės sodai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilaitės sodai

Dalies sodų bendrijos narių požiūrį į Smalinės g. namo prisijungimą atskleidė vienas iš 15min telefonu kalbintų gyventojų. Vyras, nenorėjęs, kad būtų minima jo pavardė, sakė, kad jam ir galimai daliai bendruomenės kliudo tai, kad naujas namas, kuris yra tik pirmasis iš dešimties namų, įsikursiančių naujai formuojamame kvartale.

Jis teigė, kad bendriją reikėtų įsivaizduoti kaip uždarą teritoriją, o naujai statomiems namams reikėtų ne naudotis esama infrastruktūra, o jungtis kitoje detaliajame plane numatytoje vietoje arčiau netoliese esančių daugiabučių.

Vyras pridūrė, kad bendrija jungtis neleidžia dar ir todėl, kad baiminasi per didelių tinklo apkrovų. Kadangi naujai statomame kvartale bus numatyta dar daugiau namų, manoma, kad ši jungtis gali tapti vartais prie dabartinio tinklo jungtis ir jiems.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Pilaitės rajonas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Pilaitės rajonas

„Sodų bendrija yra uždara teritorija su savo infrastruktūra ir įdėtu turtu. Sodų bendriją galima įsivaizduoti kaip daugiabutį namą – tai panašu į situaciją, jeigu šalia statomas kitas daugiabutis norėtų įsivesti elektrą nuo esamo daugiabučio, nes jam taip yra arčiau. Detaliajame plane naujam kvartalui yra suprojektuoti inžinerinių tinklų prisijungimai iš Pilaitės pusės, kur yra didesnės apimties komunikacijos, ten suprojektuoti ir prisijungimai. Ten turėtų būti ir jungiamasi“, – sakė pašnekovas.

Vyras sakė, kad jau dabar kartą per porą savaičių elektros sistemoje atsiranda trikdžių, todėl prijungus papildomą namą ar visą namų kvartalą, kentės senieji bendrijos gyventojai.

Pašnekovas pabrėžė, kad pirmasis naujame kvartale kuriasi labiausiai nuo Priegliaus g., kurioje yra kita galimybė prisijungti prie elektros tinklų, nutolęs namas. „Jie nelaukia kitų gyventojų. Nauji gyventojai turėtų kooperuotis kartu, atsivesdami vandentiekį, elektrą, dujas ir taip plėtodami savo infrastruktūrą. Dabar ieškoma pigesnio varianto. Tai, kad kraštinis namas ieško prie ko prisilipdyti, aš vadinčiau gyvenimu kitų sąskaita“, – sakė jis.

Statybų inspekcija: tokie ginčai sprendžiami civiline tvarka teisme

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (Statybos inspekcija) 15min informavo, kad Statybos įstatymas ir jo poįstatyminiai teisės aktai nereglamentuoja prisijungimo sąlygų prie inžinerinių tinklų tvarkos.

Statybos įstatyme nurodytas apibrėžimas „statinys“ negali būti taikomas objektams, kurie laikomi kilnojamaisiais daiktais (elektros tinklų, gamtinių dujų ir pan. prijungimas į namą, elektros apskaitos spinta). Tokių objektų įrengimui ar sukūrimui Statybos įstatymas ir jo įgyvendinamieji teisės aktai netaikomi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija

Inžinerinių tinklų savininkas ir jo valdytojas nustato savo prisijungimo sąlygų išdavimo tvarkas ir pagal jas išduoda prisijungimo sąlygas prisijungti prie jų valdomų tinklų.

Inspekcijos atstovai pažymėjo, kad Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinės sistemos „Infostatyba“ duomenimis, minėtam Smalinės g. namui yra išduotas statybą leidžiantis dokumentas, projekte yra ir E dalis, spintos pastatymui ir kabelio atvedimui iki namo. Elektros tinklo savininkas (ESO) pritaręs projekto sprendiniams.

„Pažymime, kad elektros tinklo įvedimui reikalingi žemės sklypo savininko sutikimai dėl tinklų tiesimo ir žemės kasimo darbų. Ginčai dėl šalių sutikimų ar nesutikimų motyvų sprendžiami civiline tvarka teisme“, – sakė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Rasa Kėkštienė.

Ji pridūrė, kad gyventojai gali kreiptis į Statybos inspekciją su skundu dėl prisijungimo sąlygų išdavimo. Statybos inspekcija, vadovaudamasi Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo (Įstatymas) 9 straipsnio 3 ir 4 dalių nuostatomis, gavusi skundą ar pranešimą nagrinėja atsisakymą išduoti prisijungimo sąlygas ar šių sąlygų atitikimą teisės aktų reikalavimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito