Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kurjeriai jau ruošiasi karantininėms Kalėdoms: darbuotojų ieško šimtais, plečia paštomatų tinklą

Siuntų pervežimo bendrovės prognozuoja, kad šiemet dėl karantino prieškalėdinis laikotarpis bus rekordinis – kurjeriai darbo turės dvigubai ar net trigubai daugiau nei pernai. Tad įmonės tam ruošiasi iš anksto: dauguma laikinai įdarbina papildomų darbuotojų, plečia paštomatų tinklą, ketina siuntinius vežioti ir savaitgaliais, ir vakarais.
Kurjeris
Kurjeris / 123rf.com nuotr.

Nuo praėjusios savaitės, kai gyventojai pradėjo ruoštis antrajam karantinui, siuntų pervežimo bendrovės ir vėl ėmė stebėti į viršų šaunančią užsakymų kreivę.

Lapkritis ir gruodis kurjerių tarnyboms ir įprastiniais metais yra užimtas laikotarpis, tačiau šį kartą, kai gyventojai dovanomis rūpinsis iš namų, siuntų pervežimo tarnybos prognozuoja rekordinius metus.

Siuntų pervežimo bendrovės „DPD Lietuva“ duomenimis, kasmet lapkritį siuntų Lietuvoje kiekis paauga 18 proc. palyginus su metiniu vidurkiu, o gruodį – 40 proc.

Projekto partnerio nuotr./DPD „Pickup“ siuntų savitarnos terminalai
Projekto partnerio nuotr./DPD „Pickup“ siuntų savitarnos terminalai

„Šiemet šie skaičiai gali būti dar 30 proc. didesni dėl karantino ir išaugusios el. komercijos. Kiekvienais metais šis kalėdinis periodas ankstėja, o su e.komercijos augimu, ko gero, mažės paskutinės minutės pirkinių, nes užsakant internetu reikia pasiskaičiuoti ir per kiek laiko atkeliaus prekė“, – 15min prognozuoja „DPD Lietuva“ komunikacijos vadovas Tomas Vaišvila.

Tačiau kitos bendrovės mano, kad šiemet kurjerių darbo apimtys prieš Kalėdas išaugs net dvigubai ar net trigubai.

Prieš Kalėdas mes prognozuojame dvigubą užsakymų augimą, nes jau praėjusią savaitę siuntimų skaičius pakilo 40 proc., – sakė „Venipak“ rinkodaros vadovė Asta Raudonienė.

„Prieš Kalėdas mes prognozuojame dvigubą užsakymų augimą, nes jau praėjusią savaitę siuntų siuntimas pakilo 40 proc.“, – 15min sakė „Venipak“ rinkodaros vadovė Asta Raudonienė.

Įmonės nuotr./Venipak
Įmonės nuotr./Venipak

Dar didesnio siuntinių kiekio laukia Lietuvos paštas. Įmonės rinkodaros ir pardavimų padalinio direktorius Norbertas Žioba 15min tvirtino, kad kalėdinis laikotarpis Lietuvos paštui yra vienas įtempčiausių, nes siuntų kiekiai ir įprastiniais metais išauga maždaug du kartus. O šiais metais situacija išskirtinė dėl COVID-19 pandemijos.

„Susiformavę nauji gyventojų įpročiai, o ir vėl paskelbtas karantinas, tikėtina, kad kalėdiniu laikotarpiu lems dar didesnį siuntų kiekio augimą – prognozuojame, kad jis gali būti net 3 kartus didesnis nei įprastu laiku“, – komentavo Lietuvos pašto atstovas.

Lietuvos pašto nuotr./Norbertas Žioba
Lietuvos pašto nuotr./Norbertas Žioba

Pasamdys 30 proc. daugiau darbuotojų

Prieššventinių užsakymų lavinai įmonės ruošiasi iš anksto.

Vieną didžiausių paštomatų tinklų Lietuvoje valdanti įmonė „Omniva“ pranešė, kad įdarbins iki 215 naujų darbuotojų, žada pasirūpinti papildomomis patalpomis siuntų rūšiavimui.

„Omniva“ nuotr./„Omniva“ paštomatas
„Omniva“ nuotr./„Omniva“ paštomatas

„Venipak“ rinkodaros vadovė A.Raudonienė informavo, kad šiuo laikotarpiu įmonė savo komandą padidins 30 procentų. Bendrovė laikinai įdarbins daugiau nei 100 darbuotojų – siuntų rūšiuotojų ir kurjerių.

Bendrovė laikinai įdarbins daugiau nei 100 darbuotojų – siuntų rūšiuotojų ir kurjerių.

Iš viso įmonėje šiuo metu dirba 362 darbuotojai.

Prisijungia ir laikini kurjeriai

Įmonė į pagalbą pasitelks ir laisvu laiku norinčius padirbėti gyventojus. Bendrovė sukūrusi „Venipak Drive“ programėlę, kurioje užsiregistravę žmonės laisvu metu gali padirbėti kurjeriais, pristatančiais siuntas jiems patogiu laiku. Prieš 5 metus sukurta programėlė veikia tokiu pat principu, kaip pavėžėjimo programėlė „Bolt“.

„Venipak“ nuotr./Naujas „Venipak“ terminalas
„Venipak“ nuotr./Naujas „Venipak“ terminalas

Pasak A.Raudonienės, kiekvieną dieną siuntas vežioja apie 30 nuolatinių „Venipak drive“ programėlės narių.

„Karantino metu pavasarį „driverių“ turėjome 120. Manome, kad panašiai jų skaičius gali augti ir dabar, įvertinus naują karantiną bei artėjančius Black Friday, Cyber Monday bei Kalėdas“, – prognozavo A.Raudonienė.

Darbuotojus ir nuomosis

Papildomų darbuotojų įdarbins ir Lietuvos paštas, ir kitos siuntų pervežimo bendrovės.

„Kasmet prieškalėdiniu laikotarpiu 26–50 proc. didiname kurjerių skaičių, papildomai samdome sandėlio darbuotojus, tačiau pažvelgus į karantino pradžios skaičius, gali būti, kad to šiemet neužteks“, – mano „DPD Lietuva“ atstovas T.Vaišvila.

DPD Lietuva/„DPD Lietuva“ automobilis
DPD Lietuva/„DPD Lietuva“ automobilis

Jis prisimena, kad per pirmąsias tris pandemijos savaites „DPD Lietuva“ kurjerių skaičius išaugo 48 proc. – nuo 403 iki 600. Įmonė taip pat sukūrė beveik 200 naujų kurjerių maršrutų, papildomai nuomojosi sandėlio patalpas, kur taip pat teko samdyti naujų žmonių.

„Tad Kalėdų savaitę, tikėtina, kad prekes, siuntinius ir dovanas į namus, biurus ar paštomatus veš 500–550 kurjerių“, – prognozuoja T.Vaišvila.

Kalėdų savaitę, tikėtina, kad prekes, siuntinius ir dovanas į namus, biurus ar paštomatus veš 500–550 kurjerių, – prognozuoja T.Vaišvila.

Lietuvos paštas naudojasi ir darbuotojų nuomos kompanijos paslaugomis, ir terminuotai įdarbina naujų darbuotojų.

„Papildomų rankų jau šiuo metu reikia mūsų naujame logistikos centre Vilniuje, kur pradėtas diegti automatizuotas skirstymo procesas – kol vyksta bandomieji procesai, pereinamuoju laikotarpiu reikia ir papildomų resursų. Augant siuntų kiekiams, papildomų rankų reikės ir darbui pašto skyriuose“, – 15min komentavo Lietuvos pašto Organizacijos vystymo departamento vadovė Inga Rinkevičienė.

Pasak jos, paprastai kalėdiniam laikotarpiui įmonė sukuria apie 100 papildomų darbo vietų.

Lietuvos pašto nuotr./LP EXPRESS siuntų skirstymas
Lietuvos pašto nuotr./LP EXPRESS siuntų skirstymas

Dirbs ir savaitgaliais, plės paštomatų tinklą

„Venipak“ prieš šventes ilgins ir darbo laiką. Siekiant suvaldyti srautus kurjeriai tuos siuntinius, kurių nespėjo pristatyti darbo valandomis ir darbo dienomis, veš klientams ir vakarais, ir šeštadieniais.

Norėdami susidoroti su šiemet kaip niekada intensyviu kalėdiniu laikotarpiu ir išvengti prekių vėlavimo, siuntų pervežimo bendrovės plečia ir paštomatų bei atsiėmimo punktų tinklą.

„Venipak“ įrengusi 286 atsiėmimo punktus įvairiose parduotuvėse, degalinėse, tad planuoja šį skaičių padidinti iki 300. O jei tiek punktų neužteks, ketina įrengti ir mobilius punktus, kuriuos naudojo pirmojo karantino metu.

„Mobiliųjų punktų steigimas labai pasiteisino. Jų principas, kad privažiuoja mūsų automobilis su daug siuntinių, išsiuntinėjame klientams žinutes ir jie ateina pasiimti. Per pirmąjį karantiną populiariausias mobilus atsiėmimo punktas buvo Pilaitėje“, – pasakojo A.Raudonienė.

Lietuvos paštas primena, kaip apsisaugoti nuo sukčių
Lietuvos paštas primena, kaip apsisaugoti nuo sukčių

T.Vaišvila taip pat prognozuoja, kad karantino, pandemijos ir švenčių kontekste žymiai padaugės bekontakčio prekių siuntimo ir atsiėmimo vietų, nes iki Kalėdų „DPD“ pastatys dar apie 40 naujų DPD paštomatų. Per spalį įrengta 20.

Tuo tarpu „Omniva“ ragina gyventojus nepamiršti, kad šiemet prieškalėdinis laikotarpis bus išskirtinis ir norinčius, kad siuntos iki Kalėdų būtų pristatytos, į paštomatus ragina jas įdėti iki gruodžio 13 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas