Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

L.Ramonas: ar siekis gelbėti gyvybes – svari priežastis nepaisyti pamatinių koncentracijų kontrolės taisyklių?

„Illumina“ – didžiausia pasaulyje genų (DNR) sekos nustatymo bendrovė – 2020 m. rugsėjį paskelbė už apytiksliai 7,1 mlrd. dolerių siekianti įsigyti startuolį „Grail“. Pastaroji bendrovė kuria DNR pagrindu paremtus kraujo tyrimus, kurie padėtų ankstyvoje stadijoje (t. y. dar nepasireiškus simptomams) diagnozuoti daugiau nei 50 vėžio formų.
Laurynas Ramonas
Laurynas Ramonas / Asmeninio archyvo nuotr.

Sandoris susijęs net su keliomis precedento neturinčiomis aplinkybėmis. Visų pirma, tai pirmasis sandoris, kurį Europos Komisija (EK) ėmė nagrinėti po to, kai jį jai nukreipė kelios ES valstybės narės, paskatintos pačios EK. Beje, viena iš sandorių šalių net nevykdo veiklos ir negauna pajamų Europoje. Antra, sandoris yra pirmasis, kurį šalys užbaigė ir apie tai viešai paskelbė dar negavusios EK sprendimo dėl sandorio suderinamumo su vidaus rinka. Trečia, savo skubotą elgesį sandorio šalys gina siekiu gelbėti gyvybes.

Europos Komisija „Illuminos“ ir „Grail“ atžvilgiu nusiteikusi agresyviai

Bendrovėms „Illumina“ ir „Grail“ nebuvo taikoma pareiga apie sandorį pranešti EK ar bet kuriai iš Europos nacionalinių konkurencijos priežiūrą atliekančių institucijų (pranešti reikėjo tik JAV konkurencijos priežiūrą atliekančiai Federalinei prekybos komisijai), kadangi „Grail“ Europoje negauna jokių pardavimo pajamų. Ir vis dėlto sandoris neprasmuko pro EK akis. Komisija iškėlė hipotezę, kad sandoris gali turėti įtakos ir Europos rinkai, nes tikroji „Grail“ konkurencinė reikšmė neatsispindi jos apyvartoje.

Šis sandoris tapo savotišku bandomuoju triušiu – EK nusprendė patikrinti, kaip veikia naujasis reguliavimas, suteikiantis jai teisę nagrinėti tuos sandorius (koncentracijas), kuriuos jai referuoja nacionalinės konkurencijos priežiūros institucijos. Tiesa, Europos Komisijai sandoris pasirodė toks įdomus, kad ji nelaukė, kol nacionaliniai konkurencijos reguliatoriai iniciatyvos imsis patys, ir 2021 m. vasarį pati paskatino jai referuoti apie „Illuminos“ ir „Grail“ sandorį. Prancūzijos institucija kartu su keliomis kitomis institucijomis būtent taip ir pasielgė. 2021 m. liepą EK pradėjo nuodugnų sandorio tyrimą, o pradėjus tyrimą, šalims taikoma pareiga neįgyvendinti sandorio, kol nebus gautas leidimas.

Naujasis reguliavimas siekia pašalinti spragas, pro kurias praslysta tokie sandoriai, kai rinkoje įsitvirtinusios įmonės įsigyja startuolius, kurie ateityje gali tapti stipriais konkurentais, nors sandorio metu jų pardavimo pajamos būna nereikšmingos (angl. nascent competition arba killer acquisitions). Pareiga gauti leidimą koncentracijai (sandoriui) užtikrinama itin grėsmingomis sankcijomis – pažeidimo atveju gresia bauda, kurios dydis gali siekti iki 10 % pasaulinių pajamų. Taip pat EK gali panaikinti sandorius, kurie buvo sudaryti pažeidus taikomą reguliavimą, ar įpareigoti parduoti įsigytą turtą ar akcijas. Naujasis reguliavimas sulaukė daugybės neigiamų reakcijų, manoma, kad jis gali demotyvuoti kai kurias sandorių šalis, dėl ko gali lėtėti investicijos, mažėti naujų startuolių ir pan.

Turbūt nėra netikėta, kad „Illuminos“ pastangos skųsti naująjį reguliavimą ir EK tyrimą baigėsi nesėkmingai. Tiesa, bendrovė dar turi vilčių Liuksemburge, kur analogiška byla nėra pasibaigusi.

Nepaisydamos vykstančio tyrimo bendrovės užbaigė sandorį

Visų nuostabai, 2021 m. rugpjūčio 18 d., kol EK dar nebuvo baigusi savo analizės ir priėmusi sprendimo, „Illumina“ ir „Grail“ viešai paskelbė, kad nusprendė užbaigti sandorį.

Europos Sąjungos konkurencijos komisarė Margrethe Vestager nedelsdama EK pranešime spaudai pareiškė: „Tai yra pirmas kartas, kai įmonės viešai įgyvendina sandorį, kol mes vykdome nuodugnų tyrimą“. EK taip pat nusprendė pradėti tyrimą dėl to, ar užbaigtas sandoris nepažeidžia pareigos neįgyvendinti sandorio, kol tebevyksta EK tyrimas ir nėra išduotas leidimas.

Bendrovės „Illumina“ atstovai pareiškė, kad įsigytoji įmonė veiks atskirai, kol bus gauti visi reikiami leidimai. Tačiau M. Vestager komentaras tikrai neteikia optimizmo sandorio šalims: „Mes labai apgailestaujame dėl

įmonės „Illumina“ sprendimo užbaigti „Grail“ įsigijimą, kol mūsų atliekamas sandorio tyrimas vis dar vyksta. Bendrovės privalo gerbti mūsų konkurencijos taisykles ir procedūras. Mūsų koncentracijų kontrolės reguliavimas įpareigoja bendroves laukti leidimo prieš užbaigiant sandorį. Ši pareiga, kurią mes vadiname sustabdymo pareiga (angl. standstill obligation), yra pagrindinė koncentracijų kontrolės sistemos taisyklė, kurios pažeidimus vertiname labai rimtai“.

Bendrovės „Illumina“ generalinis direktorius Francis deSouza neabejojo einąs teisingu keliu: „Ant kortos pastatyta labai daug – kalbame apie gyvybes, kurias būtų galima išgelbėti, ir naudą visuomenės sveikatai, jei šis testas būtų plačiai pritaikytas ir padarytas labiau prieinamas žmonėms visame pasaulyje, – portalui „Politico“ sakė jis. – Mes jautėme moralinę pareigą pasinaudoti savo teise ir mesti iššūkį šiam procesui“.

Šiuo metu „Grail“ sukurtas produktas yra prieinamas Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) tiems pacientams, kurie patys susimoka 950 USD. Pagrindinis sandorio tikslas – suteikti finansavimą, papildomą ekspertizę bei sustiprinti kiekybinius pajėgumus, kad produktas būtų platinamas dar plačiau ir būtų prieinamas visiems ir visur.

Vis dėlto lieka neaišku, kodėl taip skubama užbaigti sandorį, nors įmonės paliekamos veikti atskirai. Juk pagal pateikiamą informaciją pasiekti ambicingus tikslus pavyks tik sujungus įmonių pajėgumus, nebent pareiškimas, kad įmonės išlieka atskiros, nėra tikslus.

Jeigu bus užtikrintai įrodyta, kad sandoris gali padėti gelbėti gyvybes, tai gali turėti nemažai įtakos priimant sprendimą ir suteikti vilties „Illuminai“. Tačiau šiuo metu viešai prieinama informacija kelia abejonių, ar tikrai yra ryšys tarp sandorio užbaigimo, paliekant įmones funkcionuoti atskirai, ir gelbėjamų gyvybių „Grail“ produkto pagrindu.

Beje, apie bendrovių „Illumina“ ir „Grail“ sandorį buvo privaloma pranešti tik JAV konkurencijos priežiūrą atliekančiai Federalinei prekybos komisijai (FTC). Įdomu tai, kad, atlikusi sandorio vertinimą, FTC pateikė ieškinį, kuriuo siekia uždrausti šį sandorį. Pagrindinis FTC argumentas – „Illumina“ yra vienintelė reagentų testams, skirtų ankstyvoje stadijoje aptikti įvairias vėžio formas, tiekėja JAV. Įsigijusi „Grail“, „Illumina“, siekdama stiprinti išimtinai „Grail“ poziciją rinkoje, gali pakelti įrangos ir reagentų kainas konkurentams, o tai galėtų lemti inovacijos mažėjimą šių testų rinkoje.

Apie sandorius privaloma pranešti ir Lietuvoje

Lietuva nėra išimtis. Mūsų šalyje galiojantis konkurencijos teisės reguliavimas Konkurencijos tarybai suteikia galią vertinti vietos rinkoje reikšmingus sandorius.

Apie numatomą vykdyti koncentraciją privaloma pranešti Konkurencijos tarybai ir gauti leidimą, jeigu sandoryje dalyvaujančių ūkio subjektų bendrosios pajamos Lietuvos Respublikoje paskutiniais ūkiniais metais prieš koncentraciją yra didesnės negu 20 mln. EUR ir jeigu kiekvieno mažiausiai iš dviejų koncentracijoje dalyvaujančių ūkio subjektų bendrosios pajamos Lietuvos Respublikoje paskutiniais prieš koncentraciją ūkiniais metais yra didesnės negu 2 mln. EUR.

Net jeigu sandoris nėra toks klampus kaip bendrovių „Illumina“ ir „Grail“, koncentracijos procesas EK ar Lietuvos konkurencijos taryboje vis tiek yra ganėtinai sudėtingas procesas. Pirmiausia, būtina įsivertinti, ar tikrai apie sandorį privaloma pranešti reguliatoriui. Antra, būtina turėti patyrusius atstovus, kurie dalyvautų derybose su Konkurencijos taryba bei pranešimo nagrinėjimo metu siekiant sėkmingai užbaigti procedūras ir gauti leidimą be papildomų sąlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas