Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LAT: buvęs „Oro navigacijos“ vadovo patarėjas atleistas neteisėtai

Valstybės įmonė „Oro navigacija“ buvusį generalinio direktoriaus patarėją Vidmantą Kairį atleido neteisėtai, tačiau neprivalo jo grąžinti į darbą ir išmokėti kompensaciją už priverstines pravaikštas, galutinai nusprendė teismas.
„Oro navigacija“ logotipas
„Oro navigacija“ logotipas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), išnagrinėjęs „Oro navigacijos“ kasacinį skundą, vasario 2-ąją paskelbė galutinę ir neskundžiamą nutartį.

„Teismas nusprendžia, jog yra pagrindas taikyti Darbo kodekse numatytą darbuotojo teisių gynimo būdą, kai darbuotojo atleidimas iš darbo pripažįstamas neteisėtu“, – nurodoma nutartyje.

Nuo 2010-ųjų įmonėje įvairiose pareigose – tarp jų ir vadovo patarėjo – dirbęs V.Kairys buvo atleistas 2021 metų vasario pabaigoje, tuo metu jis buvo strateginės plėtros ir tarptautinių programų skyriaus vadybininkas.

V.Kairys bandė įrodyti, kad jo atleidimo motyvai – darbo organizavimo pakeitimai, sunki įmonės ekonominė padėtis, darbo funkcijos tapimas pertekline – yra fiktyvūs bei nepagrįsti.

Jis iš pradžių kreipėsi Vilniaus darbo ginčų komisiją, reikalavo pripažinti jo atleidimą iš darbo neteisėtu ir grąžinti jį į buvusias pareigas, išieškoti iš „Oro navigacijos“ vidutinį darbo užmokestį už visą priverstinės pravaikštos laiką, priteisti atlyginimo skirtumą, atlyginimą už uždelstą atsiskaityti laiką bei išeitinę išmoką. Tačiau komisija 2021 metų balandį šiuos reikalavimus atmetė, o 2021-ųjų rudenį atsisakė prašymą nagrinėti.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pernai vasarį V. Kairio ieškinį atmetė ir bylą nutraukė, tačiau Vilniaus apygardos teismas vėliau jo reikalavimus tenkino – atleidimą pripažino neteisėtu, grąžino į buvusias pareigas ir priteisė jam iš „Oro navigacijos“ 45,5 tūkst. eurų už priverstines pravaikštas.

LAT paliko galioti Vilniaus apygardos teismo sprendimo dalį, kuria V. Kairio atleidimas iš darbo pripažintas neteisėtu, o dalį dėl jo grąžinimo į buvusias pareigas bei atlyginimo už priverstines pravaikštas panaikino.

Be to, Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo nagrinėti V. Kairio reikalavimus dėl kitų jam priteistinų išmokų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas