Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių pamėgtam prekybos tinklui Lenkijoje – 116 mln. eurų bauda

Lenkijos Konkurencijos ir vartotojų apsaugos tarnyba (UOKiK) švenčia pergalę ginče prieš prekybos tinklo „Biedronka“ savininkę. Ji turės sumokėti per šimtą mln. zlotų, skelbia Money.pl.
Prekybos centras „Biedronka“ Suvalkuose
Prekybos centras „Biedronka“ Suvalkuose / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 1 Lenkija

Apygardos teismas sutiko su Konkurencijos ir vartotojų teisių apsaugos tarnybos pirmininko išvadomis. Jis patvirtino, kad „Jeronimo Martins Polska“ neturėjo teisės gauti iš anksto nesutartų nuolaidų iš maisto produktų tiekėjų.

Teismas nusprendė, kad prekybos tinklas turės sumokėti daugiau nei 506 mln. zlotų baudą (per 116 mln. eurų). Tiesa, šis sprendimas gali būti skundžiamas.

Byla susijusi su 2020 metų gruodžio mėnesį Konkurencijos ir vartotojų teisių apsaugos tarnybos sprendimu. Tuomet jos pirmininkas Tomaszas Chrostny priėmė sprendimą parduotuvių tinklo „Biedronka“ savininkei skirti daugiau kaip 723 mln. zlotų (166 mln. eurų) baudą. Tarnyba apkaltino bendrovę nesąžiningai užsidirbant maisto produktų tiekėjų sąskaita.

„Šis sprendimas yra labai svarbus signalas rinkai, ypač didžiausiems prekybininkams. Mažmeninės prekybos tinklai savo tiekėjams už produktus turėtų mokėti tokią kainą, dėl kurios jie susitarė“, – institucija teigė socialiniame tinkle „X“.

Tarnyba pranešė, kad „savo argumentuose teismas pabrėžė didžiulį „Biedronka" tinklo pranašumą prieš savo tiekėjus. Jis taip pat pritarė Konkurencijos ir vartotojų teisių apsaugos tarnybos pozicijai, kad tinklas privalo vykdyti sudarytas sutartis ir susilaikyti nuo vienašališko kainų keitimo“.

Tarnyba sakė, kad tai buvo dar viena laimėta byla, susijusi su mažmeninės prekybos tinklų praktika. „Teismai, be kita ko, palaikė sprendimus dėl „Kaufland“ ir „Biedronka“ klaidingai paženklintų vaisių ir daržovių, nurodant kilmės šalį“, – primenė UOKiK.

Didžiulė bauda „Biedronka“ savininkei. Už ką?

Tarnyba atliko tyrimą ir patikrinimus biuruose. Ji nustatė, kad įmonė savavališkai taikė tam tikras nuolaidas, daugiausia vaisių ir daržovių tiekėjams.

Skirdama rekordinę baudą tinklą „Biedronka“ valdančiai įmonei, UOKiK nurodė, kad tokios nuolaidos, kurių tiekėjas nesuteikė sutartyje, yra nesąžiningos. „Dėl jų tiekėjui netikėtai sumažinus kainą, mažėja pasiekti rezultatai ir maržos. Tokia praktika taip pat apsunkina bet kokį verslo veiklos planavimą“, – teigė UOKiK.

„Sutarties dalyviai buvo informuoti apie nuolaidos poreikį tik ataskaitinio laikotarpio pabaigoje, po to, kai produktai jau buvo pristatyti. Taigi sudarydami sutartį jie nežinojo, kiek uždirbs, nes bet kuriuo momentu „Biedronka“ savininkė galėjo pareikalauti sumažinti kainą ir pritaikyti papildomą, tik jam vienam žinomo dydžio nuolaidą. Jei tiekėjas nepataisydavo ankstesnių sąskaitų faktūrų pagal šias nuolaidas, jam grėsdavo finansinės nuobaudos“, – 2020 metų gruodį aiškino institucija.

Pasisakė ir „Biedronka“

Savo pareiškime prekybos tinklas „Biedronka“ nurodė, kad teismo sprendime dėl baudos įmonei „Jeronimo Martins Polska“ nurodytos toli siekiančios pasekmės.

„Teismas taip pat atkreipė dėmesį į nepagrįstą visų tiekėjų traktavimą pagal tuos pačius kriterijus. Todėl teismas iš esmės pripažino „Jeronimo Martins Polska“ poziciją, pakeisdamas Konkurencijos ir vartotojų teisių apsaugos tarnybos pirmininko sprendimą ir sumažindamas baudos dydį 220 mln. zlotų“, – rašė tinklas.

Pasak jo, tik 7 tiekėjų iš 214 vaisių ir daržovių grupės tiekėjų atžvilgiu teismas, tinklo nuomone, nepagrįstai įvertino bendrovės turėtą sutartinį pranašumą ir tik todėl, kad pritaikytų nuolaidų apimtis buvo didesnė nei kitų tiekėjų atveju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai