Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje patentuotas prietaisas, padėsiantis insultą patyrusiems žmonėms

„Gruppo Fos Lithuania“ patentavo prietaisą, skirtą stebėti smegenų insultą patyrusius pacientus. Medicininės inžinerijos srityje veikianti aukštųjų technologijų įmonė tikisi, kad įrenginys sumažins ligonių mirštamumą.
Biomedicininė elektroninė įranga poinsultinei stebėsenai
Biomedicininė elektroninė įranga poinsultinei stebėsenai / Gruppo Fos Lithuania

Bendradarbiaudami su Lietuvos bei Italijos mokslininkais „Gruppo Fos Lithuania“ kuria stebėjimo įrenginį smegenų insultą patyrusiems pacientams.

2020-iaisiais Startuolių inovatyviausių sprendimų apdovanojimuose prietaisas buvo pripažintas geriausiu. Idėjos įgyvendinimui finansinę pagalbą suteikė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama ES struktūrinių fondų priemonė „Smartinvest LT+“.

Apie projektą ir jo eigą kalbiname įmonės direktorę Rositą Makauskienę.

– Pasinaudojote priemone „Smartinvest LT+“, kaip tai padėjo projektui?

– „Smartinvest LT+“ mums leido pritraukti užsienio investicijas iš Italijos. Tokiu būdu, jau turėdami užsienio kapitalo įmonę Lietuvoje, galėjome inicijuoti projektą, kurio partneriai buvo mūsų šalies universitetai – KTU ir LSMU. Mes trise turėjome idėją padėti smegenų insultą patyrusiems pacientams.

– Kodėl ėmėtės būtent tokio projekto?

– Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, šiuo metu maždaug apie 15 mln. žmonių patiria insultą. Iš jų labai didelė dalis – net 5 mln. žmonių – per metus nuo insulto miršta, kiti turi ilgalaikes negalias.

Net 5 mln. žmonių – per metus nuo insulto miršta, kiti turi ilgalaikes negalias.

Tai yra pasaulinio lygio problema. Siekdami užkirsti kelią šiai problemai ir gal net sumažinti mirtingumą, įmonė ėmėsi kurti prietaisą, kuris palengvintų pacientų stebėjimą.

Gruppo Fos Lithuania/Testavimo metu
Gruppo Fos Lithuania/Testavimo metu

– Ar pasaulyje dar nėra prietaiso, kuris šią problemą spręstų?

– Magnetinis rezonansas, kompiuterinė tomografija – šios technologijos padeda gydytojams nustatyti insulto vietą, skirti gydymą pacientams, tačiau prietaisai yra brangūs, jų skleidžiama spinduliuotė nėra naudinga organizmui, o ir pacientams jie kelia nepatogumų.

Mūsų idėja buvo sukurti pigesnį ir lengvesnį smegenų insulto monitoringo prietaisą.

Mūsų idėja buvo sukurti pigesnį ir lengvesnį smegenų insulto monitoringo prietaisą, kurį būtų galima paprastai uždėti ir nuimti bei gauti duomenis. Tais duomenimis vadovaudamiesi gydytojai galėtų priimti atitinkamus sprendimus.

– Kokiame įrenginio gamybos etape esate?

– „Smartinvest LT+“ suteiktas finansavimas mums leido įgyvendinti idėją ir sukurti prototipą. Vėliau pasinaudojome ir kita priemone – „Intelektas“. Gavę daugiau lėšų pridėjome multimodalinę sistemą, papildomų duomenų gavimo priemonių, kurios išplėstų stebėseną. Gavome lietuvišką patentą išradimui, prie kurio prisidėjo 12 tyrėjų komanda.

Taip pat ši priemonė leido mums pateikti paraiškas ir JAV bei Europos patentui gauti. Tai didelis žingsnis, didelis proveržis, kuris parodo šios idėjos novatoriškumą. Tiesa, covidas šiame etape mus šiek tiek pristabdė, tačiau nesukliudė pabaigti projekto.

Priemonės tikslas – finansuoti mokslinius tyrimus

Priemonės „Smartinvest LT+“ tikslas – pritraukti užsienio investuotojų, kurie finansuotų svarbius mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą ir inovacijas (MTEPI). Siekiant tai įgyvendinti, priemone buvo dalinai finansuojami užsienio kapitalo įmonių pateikti projektai.

Pašnekovė džiaugiasi ES struktūrinių fondų parama, padėjusia atrasti ir įgyvendinti pasaulinio lygio problemos sprendimą. Šis projektas – vienas iš daugelio priemone „Smartinvest LT+“ finansuotų novatoriškų mūsų šalies įmonių projektų, leisiančių Lietuvos vardui skambėti visame pasaulyje.


Sekite naujienas internete http://www.esinvesticijos.lt/ ir www.eimin.lrv.lt.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas