Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 29 /12:23

Lietuvos bankas iš investicijų pernai uždirbo 13,4 mln. eurų

Lietuvos bankas (LB) 2020 metais iš finansinio turto investicijų uždirbo 13,4 mln. eurų. Pasak LB Bankininkystės tarnybos direktoriaus Jono Kanapecko, per 2018–2020 metus centrinio banko pelnas iš investicijų siekė 224,7 mln. eurų.
Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Lietuvos banko pastatas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Praeiti metai buvo sudėtingi tiek finansų rinkoms, tiek tiems, kurie ten investuoja. Tam buvo daug priežasčių – tiek geopolitinės, tiek ekonominis rizikos, bet, žinoma, didžiausią įtaką turėjo koronaviruso pandemija“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė J.Kanapeckas.

Pasak jo, itin žemų palūkanų aplinka tebėra didžiausias iššūkis, todėl LB diegia investavimo naujoves, siekdamas didesnės grąžos ilgesniuoju laikotarpiu.

„Nuolat peržiūrime investavimo strategiją, ieškome naujų būdų ir krypčių įdarbinti finansinį turtą ir džiaugiamės, kad pažangios naujovės padeda pasiekti teigiamų rezultatų“, – tvirtino J.Kanapeckas.

LB valdo 4,6 mlrd. eurų finansinį turtą. Jį sudari keturi portfeliai, iš jų didžiausias investicinis – jis siekia 3,124 mlrd. eurų. Rezervų portfelio vertė yra 1 mlrd. eurų, aukso, kurio kiekis yra stabilus ir siekia 5,8 tonos, – 297 mln. eurų, trumpalaikio portfelio – 176 mln. eurų.

Pernai centrinis bankas pradėjo pažangios algoritminės prekybos bandymus, padidino investicijas į Kanados ir Jungtinės Karalystės skolos vertybinius popierius, daugiau investavo į pasaulio akcijas, pradėjo aktyviai valdyti JAV agentūrų būsto paskolomis užtikrintų obligacijų portfelį, o šiemet – ir akcijų portfelį.

Finansinio turto pagrindinė paskirtis – padėti užtikrinti Lietuvos ir euro zonos finansų sistemos stabilumą, sudaryti prielaidas šaliai lengviau absorbuoti ekonominius ir finansinius sukrėtimus bei kitas ypatingas aplinkybes.

LB investavimo rezultatus vertina atsižvelgdamas į vidutinio laikotarpio – trejų metų – perspektyvą. Taip eliminuojama trumpojo laikotarpio svyravimų ar valiutų kursų pokyčių įtaka, toks terminas taip pat leidžia siekti didesnės tikėtinos grąžos vidutiniu laikotarpiu, prisiimant ne didesnių nei rizikos biudžetas nuostolių per vienus metus riziką.

Siekiant didesnės grąžos ilgesniuoju laikotarpiu, LB rizikos biudžetas šiemet padidintas 50 mln. eurų iki 250 mln. eurų.

Pernai LB uždirbo 24,64 mln. eurų audituoto grynojo pelno (2019 metais – 25,44 mln. eurų), iš jo 16,6 mln. eurų pervedė į valstybės biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas