Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos darbo birža: naujas profesijas 2012 metais įgijo 4,5 tūkst. bedarbių

Jau antrus metus Lietuvos darbo birža įgyvendina Europos socialinio fondo finansuojamą projektą „Integravimo į darbo rinką skatinimas“. Viena iš šio projekto veiklų – profesinio mokymo priemonė skatina tikslinį bedarbių mokymąsi ir įdarbinimą.
Vilniaus darbo birža
Vilniaus darbo birža / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip praneša Lietuvos darbo birža, šiais metais įdiegus naująją profesinio mokymo sistemą, suaktyvėjo darbdavių ir bedarbių bei darbo biržos bendradarbiavimas siekiant konkretaus tikslo – paruošti žmogų dirbti konkretų darbą konkrečioje darbo vietoje ir jį įdarbinti. Pretenduoti į tokius mokymus gali ne vien registruoti, neturintys profesinės kvalifikacijos bedarbiai, bet ir apie atleidimą įspėti žmonės, kurie įgiję naujų kompetencijų padidins savo konkurencines galimybes ir greičiau įsitvirtins darbo rinkoje.

Šiuo metu paklausias darbo rinkoje profesijas yra įgiję 4,5 tūkst. bedarbių, iš kurių 1,3 tūkst. – jaunimas iki 29 metų amžiaus. Numatyta, kad vykdomo projekto metu galės įgyti naujas arba tobulinti turimas profesines kvalifikacijas per 8, 5 tūkst. bedarbių ir darbuotojų, įspėtų apie atleidimą iš darbo. Projekto dalyviams yra mokama mokymo stipendija ir kompensuojamos kelionės, apgyvendinimo ir sveikatos patikrinimo išlaidos.

Aktyviausiai galimybe mokytis naudojosi Kauno teritorinės darbo biržos klientai ( 896), Vilniaus ( 816) bei Klaipėdos (614) bedarbiai ir įspėti apie atleidimą asmenys.

Šiuo metu paklausias darbo rinkoje profesijas yra įgiję 4,5 tūkst. bedarbių, iš kurių 1,3 tūkst. – jaunimas iki 29 metų amžiaus.

Tarp bedarbių populiariausios mokymo programos pagal trišales mokymo sutartis yra transporto priemonių keleiviams vežti vairuotojų, socialinio darbuotojo padėjėjo mokymo programos, pagal dvišales – kirpėjo, manikiūrininko programos. Mokymo programose pagal trišales sutartis dalyvavo 4 tūkst. bedarbių ,o pagal dvišales – 395. Didžiausią paklausą tarp bedarbių turinčios mokymo įstaigos yra Klaipėdos darbo rinkos mokymo centras – jį rinkosi 744 žmonės, Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras – 485, Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras – 355, Šiaulių darbo rinkos mokymo centras – 339, UAB „ARV-Auto“ –  318.

Daugiausia baigusių profesinį mokymą bedarbių įdarbinančios įmonės pagal trišales sutartis – UAB Kautra, R. Danilavičiaus įmonė, Macikų socialinės globos namai, UAB „KRK Baltic“, UAB „Ridvija“, UAB „Busturas“. Aktyviai priemonėje dalyvauja autobusų parkai, kurių darbuotojai įgyja reikiamas papildomas kvalifikacijas.

Šiuo metu mokymo programas teikia 81 formaliojo ir 127 neformaliojo mokymo įstaigų. Projekto dalyviai gali rinktis iš daugiau nei 2601 formaliojo ir 1652 neformaliojo mokymo programų.

Mokytis pagal formaliojo arba neformaliojo profesinio mokymo programas gali teritorinėje darbo biržoje registruoti bedarbiai, kuriems darbo birža per 3 mėnesių laikotarpį negali pasiūlyti darbo. Tokią galimybę turi bedarbiai, su kuriais jau sudaryta Trišalė profesinio mokymo ir įdarbinimo sutartis , Profesinio mokymo ir savarankiško darbo sutartis arba Profesinio mokymo sutartis. Taip pat ir tie bedarbiai,  kurių individualiame užimtumo veiklos plane numatytas profesinis mokymas.

Projekto „Integravimo į darbo rinką skatinimas“ profesinio mokymo priemonė bus vykdoma iki 2013 metų rugsėjo 30 dienos .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai