Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos įmonių akcininkai – ir iš Mergelių salų, Honkongo ar Seišelių

Lietuvoje šiuo metu veikia 388 įmonės, kurių 100 proc. akcijų valdo savininkai iš valstybių, Lietuvos bei EBPO organizacijos pripažįstamų ofšorinėmis ar nesilaikančiomis tarptautiniu mastu patvirtintų mokesčių skaidrumo ir apsikeitimo informacija standartų, rodo atvirų duomenų platformos „Okredo“ įmonių apžvalga. 42 šio sąrašo įmonės šiuo metu yra bankrutavusios, bankrutuojančios arba likviduojamos, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Verslas
Verslas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Verslas Finansai

Populiariausios užsienio kapitalo šalys iš Europos – Kipras, Malta bei Lichtenšteinas. Kipro akcininkai Lietuvoje yra įsteigę 200 įmonių, Maltos – 31, Lichtenšteino – 19 įmonių. Už Europos ribų daugiausiai akcininkų iš Didžiosios Britanijos Mergelių salų – jie valdo 21 įmonę, Honkongo akcininkai – 16 įmonių, 14 Lietuvos įmonių akcininkai iš Panamos.

„Lietuvos įmonėms svarbu atkreipti dėmesį į savo partnerių akcininkus – tiek ir dėl plečiamų sankcijų įmonėms ir jų savininkams, tiek ir dėl pinigų plovimo grėsmės neskaidriose ofšorinėse teritorijose, – sako „Okredo“ vadovė dr. Gerda Jurkonienė. – Įprastos jurisdikcijos valstybės dalinasi savo duomenimis tarpusavyje, keičiasi mokestine informacija, tad galimybė nuslėpti tiek galutinius naudos gavėjus, tiek finansinius įmonių srautus yra sumažinta iki minimumo. Žinodamos savo partnerių kapitalo kilmę, įmonės gali tiksliau vertinti savo rizikas ir nebijoti, kad partnerio ar net jų pačių lėšos gali būti netikėtai įšaldytos dėl paskelbtų sankcijų ar atskleidus mokestinius piktnaudžiavimus“.

15 proc. minėtų teritorijų kapitalo įmonių veikia prekybos srityje, 14 proc. yra konsultaciniai verslai, dar 11 proc. vykdo nekilnojamojo turto operacijas.

Verta pastebėti kad beveik pusė šio sąrašo – 141 įmonė nėra deklaravusi savo pajamų už 2019-2020 metus. 131 įmonė neturi nė vieno darbuotojo, o dar 98 įmonėse dirba mažiau nei 5 darbuotojai. Tačiau kai kurios įmonės yra pasiekusios kelių dešimčių milijonų apyvartą, nepaisant to, kad jose dirba iki 5 darbuotojų. 16 sąrašo įmonių 2020 metais uždirbo po daugiau nei 10 mln. Eur. Darbuotojų skaičius jose – nuo 2 iki 2300 darbuotojų.

„Lietuvos įmonėms, dirbančioms su užsienio kapitalo šalimis, ypač verta atkreipti dėmesį į partnerius, kurių darbuotojų skaičius yra ypač mažas, o apyvartos – ypač didelės. Dar daugiau įspėjimo ženklų siunčia įmonės, kurios nėra pateikę finansinių ataskaitų, taip pat neturi darbuotojų, – sako. G.Jurkonienė. – Jeigu planuojate dirbti su šalių, kurios Lietuvos, Europos Sąjungos ar kitų organizacijų yra pripažįstamos kaip nepatikimos mokesčių prasme, ir nesate tikri, ar nesusidūrėte su nesąžiningai mokesčius tvarkančia įmone, patikrinkite kiek įmonė turi darbuotojų, ar ji teikia finansines ataskaitas, ar skaidriai deklaruoja savo veiklą. Taip bent iš dalies galite būti tikri, kad jūs dirbate su skaidriu verslu“.

Be to, kruopščiai tikrinti partnerių kapitalo kilmę svarbu ir dėl to, kad įsigijus prekių per tarpininkus, jų galutinis pardavėjas gali būti sankcionuojamas verslas, o sumokėtas avansas ar netgi paties pirkėjo banko sąskaitos gali būti įšaldytos. „Tad nežinodami savo partnerių kapitalo kilmės galite sukurti savo verslui labai pavojingą situaciją“, – sako „Okredo“ vadovė G.Jurkonienė.

Duomenis apie įmonių akcininkus, valdybos narius, vadovus ir jų verslo sąsajas galite patikrinti atvirų duomenų platformoje „Okredo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas