Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Linas Agro Group“ ir „KG Group“ sandoris sukurtų naują milžiną: dirbtų 6000 žmonių, pajamos viršytų milijardą

Penktadienį įmonė „Linas Agro Group“ paskelbė perkanti kitą stambią šalies bendrovę – „KG Group“. Jei sandoris įvyktų, naujoji įmonių grupė, kurioje dirbtų apie 6000 žmonių, o apyvarta viršytų milijardą eurų, patektų į stambiausių šalies bendrovių penketuką. Ekonomistų nuomone, sustambėjusi bendrovė galėtų lengviau varžytis eksporto rinkose ir net įžengti į tarptautinius prekybos tinklus. Visgi „Linas Agro Group“ pabrėžia, kad net ir po įsigijimo Skandinavijos, Baltijos šalių ir Lenkijos regione vis dar išliktų tik vidutiniu žaidėju.
„Linas Agro Group“ ir „Kauno grūdai“ 2020 m. Spalio 02 d.
„Linas Agro Group“ ir „KG Group“ / „Linas Agro Group“ ir 15min nuotr.

Lietuvoje, kur dviejų stambių įmonių susijungimas yra retas įvykis, penktadienį nuskambėjo neeilinė žinia – „Linas Agro Group“ pranešė pasirašiusi akcijų pirkimo-pardavimo sutartį su AB „Kauno grūdai“, AB „Kaišiadorių paukštynas“ ir AB „Vilniaus paukštynas“ akcininkais, siekdama įsigyti kontrolinius šių ir su jomis susijusių įmonių akcijų paketus.

Kaip 15min atskleidė „Linas Agro Group“ finansų direktorius Mažvydas Šileika, įmonė rinkoje potencialaus pirkinio žvagėsi jau kurį laiką.

„Veikiame pakankamai konservatyvioje ar stabilioje srityje – žemės ūkyje ir jame augti yra pakankamai sudėtinga. Galime augti per inovacijas, efektyvumą, tačiau yra ir kitas būdas plėstis – įsigijimai.

Todėl jau kurį laiką žiūrėjome, kurie sprendimai galėtų būti potencialiai geri mums ir kas galėtų būti geras strateginis įsigijimas, kad galėtume plėsti savo veiklą“, – paaiškino M.Šileika.

Jei šis sandoris pavyks, Lietuvoje susikurs viena didžiausių įmonių grupių.

Tiesa, tam dar reikia Konkurencijos tarybos leidimo. O kol tokio leidimo nėra, „KG Group“ įmonių grupės pagrindinis akcininkas Tautvydas Barštys 15min tvirtino negalintis komentuoti, kodėl nutarė parduoti savo verslą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tautvydas Barštys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tautvydas Barštys

„Vyksta procesai, kurių negaliu komentuoti. Nesinori komentuoti, nes gali įvykti, gali neįvykti. Kai viskas bus aišku, tada jau aš pasakysiu. Dabar nenoriu neperšokęs upelio sakyti op“, – pardavimo motyvų neatskleidė T.Barštys.

Kai bus visas aiškumas, tada jau aš pasakysiu. Dabar nenoriu neperšokęs upelio sakyti op, – nuo komentarų susilaikė T.Barštys.

Jis priminė „Rimi“ ir „Iki“ sandorį, kuris taip ir neįvyko, nes Konkurencijos taryba nedavė tam leidimo.

Žinia, kad vienas turtingiausių šalies verslininkų T.Barštys, įmonę kūręs ir plėtęs nuo Nepriklausomybės pradžios, parduoda savo verslą, nustebino ne vieną verslo bendruomenės atstovą.

Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas 15min taip pat neslėpė savo nuostabos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sigitas Besagirskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sigitas Besagirskas

S.Besagirskas svarstė, kad T.Barštys galėjo nutarti parduoti verslą, mes surado naują sritį, į kurią nori investuoti.

„Reikia sugalvoti, kur padėti tokią pinigų masę, kurią gaus už tokią įmonę, nes kitais metais prognozuojamas infliacijos augimas ir pinigai greitai nuvertės.

Vadinasi, T.Barštys numatęs kitą pirkinį ir tai bus pakankamai rimta, nes į savo verslą jis žiūri atsakingai – savo verslą jis tikrai myli, nėra verslininkas, kuris tik iš pašalies į viską žiūri“, – mano S.Besagirskas.

Reikia sugalvoti, kur padėti tokią pinigų masę, kurią gaus už tokią įmonę, nes kitais metais prognozuojamas infliacijos augimas ir pinigai greitai nuvertės. Vadinasi, T.Barštys numatęs kitą pirkinį ir tai bus pakankamai rimta.

„Linas Agro Group“ atsidurs tarp stambiausių

Bendra sandorio suma šalių susitarimu neatskleidžiama. Visgi 15min šiemet skelbtas vertingiausių Lietuvos įmonių tyrimas atskleidė, kad „Kauno grūdai“ vertė galėtų siekti apie 194 mln. eurų.

O, jei sandoris įvyktų, „Linas Agro Group“ įsiveržtų tarp didžiausių šalies bendrovių ir didžiausių darbdavių.

„Linas Agro Group“ nuotr./„Linas Agro Group“
„Linas Agro Group“ nuotr./„Linas Agro Group“

„Linas Agro Group“ Finansų direktorius M.Šileika teigė, kad įmonė taptų viena didžiausių integruotų žemės ūkio ir maisto produktų gamybos įmonių šalyje.

„Grupėje dirbtų apie 6000 žmonių, apyvartos prasme nepadvigubėtume, bet apie 30-40 proc. išaugtume – pajamos siektų per milijardą eurų“, – prognozuoja M.Šileika.

Grupėje dirbtų apie 6000 žmonių, apyvartos prasme nepadvigubėtume, bet apie 30-40 proc. išaugtume – pajamos siektų per milijardą eurų, – prognozuoja M.Šileika.

Vadinasi, po sandorio „Linas Agro Group“ pretenduotų tapti antruoju darbdaviu Lietuvoje tarp privačių bendrovių, nusileisdama tik „Maximai“, kur Sodros duomenimis, įdarbinta 13 tūkst. žmonių.

Pagal apyvartą įmonė galėtų atsidurti pirmajame penketuke, nes prilygtų tokioms didžiausios šalies grupėms, kaip „Ignitis grupė“ (2019 metais uždirbo 1,095 mlrd. eurų pajamų), tačiau dar atsiliktų nuo viršūnėje įsitaisiusių „Orlen Lietuva“ (4,593 mlrd. eurų) ar „Maxima LT“ (1,7 mlrd. eurų).

„SME Finance“ patarėjo ekonomikai Aleksandro Izgorodino nuomone, po įsigijimo „Linas Agro Group“ taptų viena iš strateginių įmonių maisto pramonėje ir žemės ūkio sektoriuje, nuo kurios nemaža dalimi priklausytų ir viso sektoriaus rezultatai.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Aleksandras Izgorodinas, „SME Finance“ ekonomistas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Aleksandras Izgorodinas, „SME Finance“ ekonomistas

„Jos svoris bus labai didelis. Nuo to, kaip seksis įmonei, nemažai dalimi priklausys ir sektoriaus rodikliai – darbuotojų skaičiaus, gamybos apimtys, eksportas“, – kalbėdamas su 15min dėmesį atkreipė ekonomistas.

Jos svoris bus labai didelis. Nuo to, kaip seksis įmonei, nemažai dalimi priklausys ir sektoriaus rodikliai – darbuotojų skaičiaus, gamybos apimtys, eksportas, – sakė A.Izgorodinas.

Visgi M.Šileika pabrėžia, kad įmonė orientuojasi ne į vietinę rinką, kur atskiruose segmentuose konkuruoja su stipriomis įmonėmis, o eksporto rinkas – Baltijos šalis, Skandinaviją, Lenkiją. Tačiau regiono mastu net ir po įsigijimo „Linas Agro Group“ išliks tik vidutinio dydžio bendrove.

„Mes augtume įvairiuose segmentuose – žemės ūkis, paslaugos žemdirbiams, maisto produktai, kaip paukštiena ir miltai. Sunku vertinti bendrai, tačiau pagal atskirus segmentus regione vis dar būtume pakankamai vidutinio dydžio žaidėjas. Baltijos, Skandinavijos šalyse, Lenkijoje kone visuose segmentuose veikia daug stambesnės įmonės“, – įsitikinęs M.Šileika.

Jaro Tamašiūno nuotr./Žemės ūkis
Jaro Tamašiūno nuotr./Žemės ūkis

Pavyzdžiui, paukštienos perdirbimo rinkoje Europoje net ir po įsigijimo „Linas Agro Group“ liktų už Top 30 įmonių ribos, nes šioje rinkoje dominuoja stambūs Lenkijos, Prancūzijos perdirbėjai, mano M.Šileika.

Tuo tarpu kituose segmentuose, kaip miltai ir makaronai, pašnekovo nuomone, „Kauno grūdų“ prekės ženklas yra vienas iš žymesnių, tačiau rinkoje veikia labai daug žaidėjų.

„Tad net ir susijungus pakankamai didelėms įmonėms Lietuvoje liktume pakankamai vidutiniai žaidėjai regiono mastu“, – pažymėjo M.Šileika.

Padės pasiekti masto ekonomiją

„Linas Agro Group“ atstovas pabrėžia, kad įsigijus „KG Group“ grupę įmonė mato didžiulį eksporto potencialą ir augimo perspektyvą – ypač paukštienos ir makaronų segmentuose.

„Kauno grūdų“ miltiniai mišiniai.
„Kauno grūdų“ miltiniai mišiniai.

Tuo tarpu grūdų rinka Baltijos šalyse, anot M.Šileikos, labai konkurencinga ir čia „Linas Agro Group“ netaptų pirmuoju žaidėju rinkoje.

„Lieka dar 3-4 panašaus dydžio žaidėjai, todėl mūsų didėjimas ir elevatorių tinklo plėtimas tik daugiau galimybių suteikia žemdirbiams“, – kad neužimtų dominuojančios padėties tikina M.Šileika.

Ekonomistai pritaria, kad šis sandoris labai sustiprintų „Linas Agro Group“ pozicijas eksporto rinkose.

S.Besagirsko nuomone, įmonių stambėjimas norint konkuruoti europinėje ir pasaulinėje rinkoje yra būtinas ir dėl masto ekonomijos, ir dėl galimybės patiekti didesnius kiekius produkcijos. O tai jau leistų įmonei užmegzti bendradarbiavimą su stambiais prekybos tinklais Europoje.

„Su tokiais pajėgumais, kuriuos atskirai turi „KG Group“ ir „Linas Agro Group“, įmonės gali eiti tik į tam tikrą ratą rinkų. Jei jos susijungia, gali pasiūlyti savo produkciją platesnei rinkai, gali užmegzti ryšius su tokiais žaidėjais, kaip „Walmart“, kurie reikalauja įspūdingų kiekių produkcijos. Iš Lietuvos įmonių be „Viči group“ mažai kas gali patiekti tokius kiekius, kurie aptarnautų pasaulinius prekybos gigantus“, – mano S.Besagirskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kauno grūdai“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Kauno grūdai“

Tuo tarpu A.Izgorodinas priduria ir apie masto ekonomijos svarbą. „Kuo didesnė bendrovė, tuo ji gali pigiau įsigyti žaliavas ir pigiau gaminti produkciją“, – pabrėžia ekonomistas.

O kaip riziką jis įvardija sudėtingą integraciją – įsigijus didelę bendrovę, kurioje labai skiriasi procesai, vidinės taisyklės, prireikia nemažai laiko, kol bendrovės ims veikti kaip viena.

Integruos įmones palengva

Tuo tarpu „Linas Agro Group“ atstovai pabrėžia, kad jei Konkurencijos taryba palaimins sandorį, bendrovių susijungimas įvyks pamažu.

„Ketinama palengva integruoti abi grupes išlaikant abiejų grupių verslus ir jų stiprybes bei išnaudoti sinergijas. Kol kas neplanuojame daryti didžiulių pertvarkų – perkame verslą, kuris stabilus, žinomas, ir norime, kad tas mūsų bendras darinys būtų sėkmingas, todėl mes jį integruosime po truputį“, – sakė M.Šileika.

Didžiausią naudą iš „Kauno grūdų“ įsigijimo M.Šileika mato per tai, kad „Linas Agro Group“ taps vertikaliai integruota bendrove, galinčia pasiūlyti produkciją „nuo lauko iki stalo“ ar, kitaip tariant, nuo grūdų auginimo ar pieno gamybos iki perdirbimo, prekybos ir galutinį vartotoją pasiekiančių maisto produktų tiekimo.

„Kauno Grūdų“ produkcija
„Kauno Grūdų“ produkcija

Pasak M.Šileikos, po sandorio „Linas Agro Group“ papildys savo portfelį pašarų gamyba, taip pat košių, miltų ir makaronų gamyba.

„Matome, kad tie mūsų verslai labai gerai dera tarpusavyje – turi pakankamai daug sinergijų, iš kitos pusės ir papildo vieną kitą pakankamai gerai, nes yra daug sričių, kur mes operuojame, o Kauno grūdai – ne ir atvirkščiai“, – apibendrino M.Šileika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas