Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lošimų ir lažybų verslas – kas pasikeitė per metus?

Prieš porą metų, po korupcijos skandalo Seime, Lietuvos lošimų ir lažybų bendrovės atsidūrė sudėtingoje situacijoje – šiam pramogų verslo sektoriui tekęs reputacinis smūgis sutapo su sparčiai griežtintu reguliavimu.
Algis Čaplikas
Algis Čaplikas / ALVA

Visgi sektoriaus bendrovėms pavyko prisitaikyti prie pasikeitusios veiklos aplinkos, tačiau jos vis dar susiduria su tokiomis problemomis kaip viso sporto prestižą smukdančios sutartos varžybos ar klestintis nelegalių lošimų segmentas.

Daugiau apie šio verslo iššūkius papasakojo Atsakingo lošimų verslo asociacijos (ALVA) vadovas Algis Čaplikas.

– Nors lošimų verslas Lietuvoje gyvuoja jau seniai, jūsų asociacija įkurta vos prieš metus – kam to prireikė?

– ALVA atsirado sudėtingu laikotarpiu. Tuo metu visas sektorius buvo gilioje reputacinėje duobėje – ten jį įstūmė vos vienos, mūsų asociacijai nepriklausančios bendrovės veiksmai, kurie sukėlė korupcijos skandalą Seime. Negana to, tuo pat metu smarkiai sugriežtinta priežiūra, atsirado naujų reikalavimų.

Tokiame kontekste tapo akivaizdu, kad verslams reikia kokybiškų pokyčių, kad reikia pradėti nuo švaraus lapo. Ir šie darbai prasidėjo nuo naujos asociacijos įkūrimo.

– Tačiau Lietuvoje tuo metu jau buvo panaši asociacija – kam prireikė antros?

– Atsakymas gana paprastas – Lietuvoje veikia tiek vietinio, tiek užsienio kapitalo lošimų ir lažybų bendrovės – atskirais klausimais jų pozicijos ar interesai ne visada sutampa. Todėl natūraliai atsirado dvi organizacijos.

Esminių prieštarų tarp jų nėra, galima sakyti, veikiame kolegiškai. Priežiūros institucijoms bei sprendimų priėmėjams tai supaprastina darbą, nes, pavyzdžiui, dėl nelegalių lošimų, reguliavimo aplinkos ar kitų klausimų galime pateikti bendrą poziciją.

Tik dar patikslinsiu – ALVA tapo ne antrąja, o trečiąja sektoriaus asociacija. Lietuvoje buvo dar viena asociacija, kuri iš esmės atstovauja vieno asmens bendrovių, minėtų Seimo korupcijos skandale, interesus.

Tačiau, kaip suprantu iš pranešimų žiniasklaidoje, ši asociacija žlunga, nes joje nebeliko užtektinai narių.

– Minėjot nelegalius lošimus – kiek svarbi ši problema?

– Tai viena iš dviejų rimtesnių problemų su kuria mums tenka kovoti. Lietuvoje internetu galima pasiekti nemažai lošimų ar lažybų svetainių, kurių veikla neprižiūrima: jos neturi leidimų, nemoka mokesčių, tačiau gali reklamuotis.

Lietuvoje internetu galima pasiekti nemažai lošimų ar lažybų svetainių, kurių veikla neprižiūrima.

Čia lošiantys asmenys lieka neapsaugoti, mat niekas negarantuoja, kad jie gaus laimėtus pinigus. Problemų kyla ir pas „nelegalus“ besilankantiems asmenims su priklausomybe lošimams. Valstybė jiems yra sukūrusi pagalbos ir paramos sistemą, o legalus verslas įpareigotas neleisti jiems lošti. Tačiau nelegaliose svetainėse visa tai , žinoma, negalioja.

Tiesa, Lošimų priežiūros tarnyba nuolat blokuoja nelegalias svetaines, bet jos, minimaliai pakoreguoja savo internetinį adresą ir tuoj pat atnaujina veiklą.

Tad akivaizdu, kad dabartiniai sprendimai yra daliniai, o ribojimai ‒ lengvai apeinami. Tą, padedami antstolių, esame patys fiksavę ir informavę tiek visuomenę, tiek institucijas.

Tad dabar turime situaciją kai net ir nedidelės papildomos investicijos į priežiūrą su kaupu grįžtų didesnėmis valstybės biudžeto pajamomis, tačiau vietoje to piliečių pinigai netrukdomai keliauja nusikaltėliams, kurie taip drąsinami plėsti savo nelegalią veiklą.

Piliečių pinigai netrukdomai keliauja nusikaltėliams, kurie taip drąsinami plėsti savo nelegalią veiklą.

Tokia situacija rodo nerimtą požiūrį į valstybės sau prisiimtas galias – viena ranka kuriamas griežtas reguliavimas, steigiamos ir finansuojamos prižiūrinčios institucijos; antra vertus, reguliavimą ignoruojančios bendrovės gali toliau laisvai veikti. Tai nenuoseklu.

Tiesa, šiokios tokios vilties gerinti situaciją yra. Panašu, kad sprendimų priėmėjus pasiekė žinia, kad tai – rimta problema ir bent jau žengtas pirmas žingsnis link jos sprendimo. Žiūrėsime kas bus toliau.

– Minėjote dvi problemas – kokia yra antroji?

– Sutartos varžybos.

– Tai nemalonus reiškinys, tačiau nepanašu, kad jis labai dažnas. Kiek rimta ši problema?

– Ji rimtesnė nei gali atrodyti. Jei nelegalios svetainės atima pinigus iš valstybės ir reguliavimui paklūstančių verslų, tai sutartos varžybos yra itin toksiškos, mat šitokių nusikaltimų padariniai paveikia itin daug žmonių: krenta atskirų sporto šakų prestižas, tirpsta sirgalių įsitraukimas, o nusivylimas sportu auga.

Matyt, nesuklysiu sakydamas, kad sportas – daugelį mūsų vienijantis pomėgis ar hobis. Todėl jis neturi būti pardavinėjamas.

Apmaudžiausia tai, kad nors lažybų organizatoriai gana tiksliai identifikuoja sutartas varžybas – apie tai signalizuoja visa eilė požymių – jiems neleidžiama stabdyti tokių statymų.

Lažybų bendrovės gali geriausiai identifikuoti bei – jei joms būtų leidžiama – greičiausiai stabdyti statymus sutartose varžybose.

Nors, mūsų vertinimu, tik taip ir galima sustabdyti tokius toksiškus nusikaltimus. Lažybų bendrovės gali geriausiai identifikuoti bei – jei joms būtų leidžiama ‒ greičiausiai stabdyti statymus sutartose varžybose. Taip būtų naikinamas pagrindinis tokių varžybų tikslas – finansinis pasipelnymas.

- Kaip bendrovėms sekasi gyventi po reguliavimo pokyčių?

– Dar viena abejotinas reikalavimas – būtinybė gauti savivaldybių tarybų sutikimus, norint steigti naujas lošimų vietas arba pratęsti veikiančių darbą. Siekis, galima pripažinti, geras, tačiau belieka pritarti antikorupcinio STT vertinimo išvadoms, kad dėl neapibrėžtumo įstatyme, savivaldybėms tenka spręsti jų diskrečią pranokstančius klausimus ir pats procesas netenka aiškumo ir apibrėžtumo. O tai – papildomos rizikos.

Žinoma, ne viskas yra blogai. Pavyzdžiui, pernai Azartinių lošimų įstatymas nebuvo keistas nė karto, taigi bendrovių veikla įgauna stabilumo ir tampa labiau prognozuojama. Todėl jos gali tiksliau planuoti veiklą ir dirbti atkuriant sektoriaus reputaciją kaip normalaus pramogų verslo, nesiskiriančio nuo tokia pačia veikla užsiimančių verslų kitose valstybėse.

Tiesa, pats Azartinių lošimų įstatymas jau tiek kartų pildytas, lopytas, braukytas, kad jau bus atėjęs laikas peržiūrėti ir iš esmės atnaujinti šį dokumentą taip, kad jis atitiktų šių dienų realijas. Juk vis didesnė rinkos dalis keliasi į skaitmeninę erdvę, vyksta kiti svarbūs pokyčiai apie kuriuos šio įstatymo rengėjai nežinojo.


Apie ALVA

Atsakingo lošimų verslo asociacija jungia ilgamečius ir naujai atėjusias lošimų organizavimo bendroves: UAB Top Sport (prekės ženklas Top Sport), UAB Amber Gaming (prekės ženklas 7bet), UAB Novogaming Vilnius (prekės ženklas Admiral Club), UAB VSGA (prekės ženklas Casino Admiral), UAB TV žaidimai (prekės ženklas BetGames).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas