Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 03 28 /2018 03 29

LRT naujienų portalą tyrę specialistai rado trūkumų, svetainę prižiūrėjusios įmonės vadovas priekaištus atmeta

Pernai lapkritį atliktas nacionalinio transliuotojo naujienų portalo Lrt.lt įvertinimas parodė ne tik tai, kad jis nepatrauklus ir nepatogus naudoti, tyrėjai išreiškė priekaištų ir dėl svetainės saugumo. Keletą metų portalo priežiūrą nacionalinis transliuotojas pirko iš bendrovės „Citrus“. Jos direktorius Valentinas Gulcevas 15min pabrėžė, kad įmonės specialistai atliko tai, ką LRT užsakė.
Lietuvos radijas ir televizija
Lietuvos radijas ir televizija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Balandį LRT generaline direktore tapsianti Monika Garbačiauskaitė-Budrienė ne kartą sakė, kad vienu savo prioritetų laiko Lrt.lt portalą.

Peržvelgus pernai lapkritį atliktą „LRT skaitmeninių aktyvų situacijos įvertinimą“, kurį LRT įsigijo iš bendrovės „Širdys ir protai“, akivaizdu, kad naujajai vadovei tikrai bus ką veikti.

15min gautame dokumente teigiama, kad tinklalapis neperteikia Lrt.lt veiklos platumo, neaiški jo struktūra, todėl sunku ieškoti informacijos, be to, tiek kompiuterio, tiek telefono ekrane šis puslapis ilgai kraunasi ir tai gali atbaidyti dalį vartotojų.

Tyrimo autoriai atkreipė dėmesį ir į tai, jog Lrt.lt nėra tinkamai apsaugotas: neturi SSL sertifikato, tačiau renka duomenis iš vartotojų, kada šie prisijungia prie sistemos. Anot tyrimo autorių, modernios naršyklės tokius puslapius žymi kaip nesaugius.

Jie taip pat pažymėjo, kad prie turinio valdymo sistemos galima prisijungti iš išorinių tinklų, o tai esą yra didelė saugumo spraga. Be to, trečiosios šalys labai lengvai gali savintis LRT turinį.

Apžvalgoje teigiama, kad, ieškant naujienų paieškos sistemose, LRT portalo turinys nėra matomas, arba pasislepia po kitų portalų pranešimais, o tokia situacija yra susidariusi dėl kelių didelių programavimo klaidų ir techninių priežasčių.

„Citrus“ direktorius: užduotis formulavo LRT atstovai

"Pirmiausia, publikacijoje minimą auditą vadinsime menamu, nes kaip tiekėjai nebuvome supažindinti su jo išvadomis, metodika, todėl turime pagrindo abejoti jo validumu. Akcentuotina, jog viešojo konkurso, kuriame "Citrus" dalyvavo, vertinimo kriterijus buvo mažiausia kaina, tad bet koks auditas, kuris remiasi papildomų kvalifikacijų ir kokybių vertinimu nėra pagrįstas", - 15min atsiųstame laiške rašo įmonės vadovas V.Gulcevas.

Jis pabrėžė, kad portalo struktūra buvo suderinta ir patvirtinta su LRT atstovais: „Tiesiogiai „Citrus“ užduotis formulavo už portalo plėtrą atsakingi LRT atstovai.“

„Ne sykį siūlėme atlikti vartotojo sąsajos patogumo naudotis (usability) analitiką, vykdyti vartotojų apklausas, tačiau šios paslaugos nebuvo LRT atstovų prioritetas, todėl nebuvo užsakytos. Pastebime, kad portalo veikimo greitis jokiu būdu nepriklauso nuo vieno tiekėjo veiklos, lėto krovimo priežastis gali būti trečiųjų šalių patalpintos reklamos skriptai ar tarnybinės stoties (serverio), kuriame talpinamas portalas, infrastruktūros ypatumai. „Citrus“ ne sykį kreipėsi į LRT, kad spręstų šią problema su jų tiekėjais, tačiau nepaisant „Citrus“ daugkartinių rekomendacijų ir raginimų, problema nebuvo sprendžiama“, – teigė jis.

Anot bendrovės vadovo, LRT hostingo tiekėjai ragino LRT įdiegti SSL sertifikatą dar 2015 spalį, tačiau LRT, tol kol portalo priežiūros ir vystymo paslaugas teikė bendrovė „Citrus“, šio sertifikato neįsigijo, o SSL sertifikato diegiamą įprastai atlieka prieglobos paslaugų tiekėjai ar tarnybinių stočių administratoriai.

V.Gulcevas teigė, kad tyrimo autorių tvirtinimas, kad prie turinio valdymo sistemos galima prisijungti iš išorinių tinklų, yra netiesa.

„Galimybė prisijungti prie turinio valdymo sistemos vartotojams buvo ribojama ir, kaip matome, yra ribojamos šiuo metu“, – teigė jis.

Komentuodamas tyrimo autorių teiginį, kad paieškos sistemose Lrt.lt turinys pasislepia po konkurentų turiniu, jis aiškino, kad bendrovei nebuvo suformuluota užduotis atlikti SEO optimizavimą.

„Tokių užklausų iš LRT pusės nesulaukėme, nors rekomendavome įtraukti būtent šių paslaugų spektrą į portalo vystymo paslaugų paketą“, – teigė jis.

„Pažymime, kad “Citrus„ atliktas svetainės išpildymas įvertintas didžiausio Baltijos šalyse technologijų ir inovacijų festivalio LOGIN: 2013-aisiais portalas LRT.lt buvo apdovanotas kaip geriausias metų tinklalapis, o 2017-aisiais portalo LRT.lt naujovė – svetainė vaikams – pelnė apdovanojimą kaip geriausias švietimo arba edukacinis tinklalapis“, – teigia įmonės vadovas.

LRT atstovė: viešąjį pirkimą laimėjo kita įmonė

„Nemaža dalis jūsų paminėtų techninių trūkumų jau pašalinti. Su likusia dalimi yra dirbama arba bus dirbama artimiausiu metu. Be to, viešai analizuoti esamas ar tariamas portalo saugumo spragas būtų išties neatsakinga“, – 15min atsakė LRT Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Vilija Želvienė.

Remiantis portalu rekvizitai.vz.lt, LRT pagal sutarčių dydį yra stambiausias „Citrus“ pirkėjas, iš viso už paslaugas sumokėjęs per 200 tūkst. eurų.

Anot V.Želvienės, buvo paskelbtas naujas viešasis pirkimas nacionalinio transliuotojo portalo plėtojimui, kurį laimėjo kita įmonė.

Įmonės ji neįvardijo, tačiau, viešųjų pirkimų portalo duomenimis, kovo pradžioje LRT pasirašė sutartį su bendrove „Baltic Amadeus“ dėl Lrt.lt ir subsvetainių programavimo paslaugų. Metus galiosiančios sutarties maksimali vertė – 68 tūkst. eurų.

„Numatoma projekto suma yra perpus mažesnė, nei būdavo iki šiol, mat nuspręsta naudoti atvirojo kodo turinio valdymo sistemą, o tai gerokai atpigins portalo gamybos ir priežiūros darbus, – 15min atsiųstuose atsakymuose teigė ji. – Pradėjus įgyvendinti pokyčius, su LRT atsisveikino ne tik portalą daug metų prižiūrėjusi įmonė, tačiau ir vienas iš dviejų už portale susidariusią situaciją tiesiogiai atsakingų žmonių.“

Sausį iš Lrt.lt direktoriaus pareigų pasitraukė Mindaugas Raguotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas