Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 28 /2022 03 01

Ministrai kreipiasi į „Google“ ir „Apple“ dėl „YandexGo“ programėlės pašalinimo Lietuvoje

Atsižvelgdami į beprecedentę Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir dėl to įvestą nepaprastąją padėtį Lietuvoje, susisiekimo ministras Marius Skuodis kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite kreipėsi į didžiąsias pasaulio technologijų kompanijas „Google“ bei „Apple“, prašydami pašalinti „YandexGo“ aplikaciją vartotojams Lietuvos teritorijoje, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
„Google“
„Google“ / 123RF.com nuotr.

„Pats svarbiausias dalykas šiuo metu yra mūsų gyventojų ir jų duomenų saugumas. Dėl šio klausimo Lietuva tiesiogiai bendradarbiauja su didžiosiomis informacinių technologijų ir telekomunikacijų kompanijomis, Kibernetinio saugumo centru ir kitomis šalies institucijomis. Šios pavėžėjimo paslaugų programėlės, keliančios grėsmę nacionaliniam saugumui, veikla Lietuvoje turi būti sustabdyta“, – sako susisiekimo ministras M.Skuodis.

„Yandex Taxi“ – didžiausia Rusijos keleivių vežimo paslaugų užsakymo internetu sistema, kuri Lietuvoje aktyviai pradėta platinti nuo 2018 m. liepos. Šios sistemos produktas yra informacinės visuomenės paslauga, kuri teikiama per „Yandex Go“ aplikaciją. Vežimo paslaugas suteikia vežėjai, kurie užsiregistruoja minėtoje platformoje, tad pačiai platformai nėra reikalinga licencija užsiimti keleivių pervežimo veikla.

Kibernetinio saugumo centras atlikta išmaniesiems įrenginiams skirtos programėlės analizė parodė, kad ji reikalauja prieigos prie didelio kiekio jautrių vartotojų duomenų ir leidimo naudotis įrenginio funkcijomis. Naudotojo įrenginio surinkti duomenys yra saugomi organizacijos serveriuose, kurios būstinė yra Rusijoje.

Remiantis atlikto žvalgybos institucijų parengto grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimu, Rusijos tarnybos turi teisinius įgaliojimus ir techninių galimybių įgyti prieigą prie Rusijos ir užsienio valstybių piliečių, naudojančių rusiškas elektroninio komunikavimo platformas, duomenų.

Grėsmių vertinime taip pat buvo nurodyta, jog grėsmė, kad asmeniniai duomenys nutekinami Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms, kyla visiems Lietuvos piliečiams, besinaudojantiems rusiškais socialiniais tinklais ir elektroninio pašto paslaugomis, pvz., odnoklasniki, mail.ru, yandex ir pan.

„Yandex Go“ : vartotojų duomenų privatumas yra mūsų pagrindinis prioritetas

„Yandex Go“ savo komentare spaudai teigia, kad vartotojų duomenų privatumas – pagrindinis programėlės prioritetas.

„Programėlę „Yandex Go“ Lietuvoje valdo Nyderlanduose registruota ES įmonė „Yandex.Taxi BV“. „Yandex.Taxi BV“ tvarko ES vartotojų duomenis pagal ES reglamentus, visų pirma BDAR. Mes laikomės ES reglamentų ir norime dar kartą pabrėžti, kad mūsų vartotojų duomenų privatumas yra mūsų pagrindinis prioritetas. Be to, griežtai laikomės „Android“ ir „iOS“ mobiliųjų platformų savininkų reikalavimų dėl darbo su vartotojų informacija", – teigia „Yandex Go“.

"Kad programėlės „Yandex Go“ funkcijos veiktų, reikalinga minimali identifikuojama informacija, pvz., mobiliojo telefono numeris. Programėlė taip pat prašo prieigos prie kai kurių integruotų telefono funkcijų, kad vartotojas galėtų patogiai naudotis visomis programėlės funkcijomis. Pavyzdžiui, programėlei reikia prieigos prie GPS, kad galėtų nustatyti teisingą keleivio paėmimo vietą. Mūsų duomenų rinkimo politika yra skaidri – vartotojai gali perskaityti informaciją apie visus leidimus, kuriuos jie mums suteikia. Vartotojai gali išjungti daugumą leidimų ir vis tiek galės naudotis programėle, tačiau vartotojui bus daug nepatogiau, o kai kurios funkcijos neveiks", – komentuoja „Yandex Go“.

Anot „Yandex Go“, už Rusijos Federacijos ribų esantys duomenys gali būti užklausiami tik pateikiant oficialų prašymą „Yandex.Taxi B.V.“ Nyderlanduose ir tik pagal nustatytas tarptautines procedūras, pavyzdžiui, įtraukiant Interpolą.

"Norime priminti, kad „Yandex.Taxi“ priklauso pasauliniam technologijų holdingui, kuris turi daugiau kaip 30 biurų visame pasaulyje ir yra NASDAQ biržoje nuo 2011 m. Mūsų paslauga veikia 20 šalių EMEA regione (Europa, Artimieji Rytai ir Afrika), įskaitant Norvegiją, Suomiją ir Izraelį, bei suteikia vartotojams patogias, greitas ir prieinamas pervežimo ir pristatymo paslaugas", – pabrėžiama komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas