Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Skuodis: „Visa „SpaceX“ grupė buvo mūsų dėmesio centre“

Susisiekimo ministras Marius Skuodis prisivilioti JAV verslininko Elono Musko kompanijas į Lietuvą bandė dar eidamas ekonomikos ir inovacijų viceministro pareigas. Nors iš pradžių akiratyje buvo elektromobilių gamintoja „Tesla“, Lietuvoje penktadienį įsikūrė kita kompanija. E.Musko kosminių technologijų įmonė „SpaceX“ įsteigė įmonę „Starlink Lithuania“, kuri šalyje teiks palydovinio interneto paslaugas. Interviu 15min susisiekimo ministras papasakojo, kodėl sutelkė dėmesį į E.Musko įmones ir ko galima tikėtis iš naujo investuotojo.
 Marius Skuodis
Marius Skuodis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Susisiekimo ministras M.Skuodis interviu 15min tvirtino, kad šiuo metu palydovinis ryšys, kurį tieks „Starlink Lithuania“, gali būti patrauklus nutolusiose vietose įsikūrusioms kaimo turizmo sodyboms, interneto entuziastams. Tačiau, jo nuomone, į šiuos technologinius sprendimus reikėtų žiūrėti ne iš dabartinės perspektyvos, o vertinti tai, kur link jie gali plėtotis ateityje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas

„Mūsų interesas, kai mes pirmą kartą kontaktavome su „Starlink“ ir „SpaceX“ kompanija, ir buvo tas, kad Lietuvoje galimybes vartotojams galėtume pasiūlyti anksčiau negu kitose šalyse“, – sakė ministras, užsiminęs ir apie platesnę Lietuvos bendradarbiavimo galimybę su šia įmone.

– Ar norėjote tiesiog prisikviesti palydovinio interneto paslaugas teikiančią įmonę, ar imponavo E.Musko vardas?

– Matote, vienas dalykas yra pati kompanija „SpaceX“. Lietuva tikrai pradėjusi netgi tam tikrus veiksmus dėl savo investicinės aplinkos gerinimo, kad galėtų bent teoriškai konkuruoti dėl tos pačios „Teslos“ investicijų. Natūralu, kad visa grupė buvo mūsų dėmesio centre, o kontaktavome su „Starlink“ būtent dėl palydovinio interneto ryšio.

Klausimas labai paprastas, investuojame labai daug lėšų į kabelių tiesimą po žeme ir pradėjus dirbti natūraliai kilo klausimas, kokios galėtų būti alternatyvos. Mes esame įsipareigoję – Vyriausybė išsikėlė tikslą ir bendras ES tikslas – iki 2025 metų užtikrinti, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas be išimties turėtų galimybę naudotis itin sparčiu interneto ryšiu.

Lietuva tikrai pradėjusi netgi tam tikrus veiksmus dėl savo investicinės aplinkos gerinimo, kad galėtų bent teoriškai konkuruoti dėl tos pačios „Teslos“ investicijų.

Visada klausimas, kokiais technologiniais sprendimais tą galima pasiekti – tą leis užtikrinti 5G ryšio plėtra, standartinis fiksuotas interneto ryšys jau dabar leidžia užtikrinti ir galima būtų tas galimybes užtikrinti palydoviniu interneto ryšiu. Ir čia reikia suprasti dar kitą dalyką – technologijos labai stipriai plečiasi, vystosi ir jei dabar mes apie palydovinį interneto ryšį turime vieną suvokimą, po kelerių metų jis galbūt bus visiškai kitoks.

Mūsų interesas, kai mes pirmą kartą kontaktavome su „Starlink“ ir „SpaceX“ kompanija ir buvo tas, kad Lietuvoje galimybes vartotojams galėtume pasiūlyti kuo anksčiau palyginus su kitomis šalimis. Po to vartotojai nuspręs, ar jiems reikalingos ir patrauklios tokios paslaugos, ar ne.

– Kalbant apie palydovinio interneto paslaugų patrauklumą, skirtingai nei JAV, Kanadoje ar Rusijoje, kur yra daug nutolusių gyvenviečių, Lietuvoje tokiose vietovėse gyvena nedaug žmonių. Tad, kokią matote paklausą tokioms paslaugos?

– Dėl paklausos matysime. „Starlink“ visų darbuotojų tikslas padengti visą pasaulį. Jie orientuojasi į nutolusias vietoves. Gal gali būti patrauklu kažkokiai kaimo turizmo sodybai kur nors miške, kur kitokio interneto ryšio nėra. Gali būti patrauklu interneto entuziastams išbandyti. O daugiau mes matysime.

Gal gali būti patrauklu kažkokiai kaimo turizmo sodybai kur nors miške, kur kitokio interneto ryšio nėra. Gali būti patrauklu interneto entuziastams išbandyti. O daugiau mes matysime.

Sakyčiau, kad reikia žiūrėti ne iš dabartinės perspektyvos, ką šie technologiniai sprendimai gali pasiūlyti dabar, bet žvelgti kur link jie gali plėtotis. Darysime viską, kad pasiektume, jog Lietuva būtų tos technologijų plėtros dalimi, kad mes čia bandytume, ar tai patrauklu, ar ne. Ar galbūt kitokie technologiniai sprendimai galėtų būti, kad būtų patraukliau. Galbūt galime ir mes kažką pasiūlyti.

– Kaip gali išsiplėtoti palydovinio interneto technologija?

– Nenoriu labai stipriai interpretuoti ir užbėgti įvykiams už akių, bet natūralu – tokios kompanijos paslaugos Lietuvoje yra labai gera žinia Lietuvai ir apskritai daug ką gali pasakyti ir apie Lietuvą, kalbant apie kitų kompanijų pritraukimą. Čia labai svarbus dalykas, man atrodo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Marius Skuodis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Marius Skuodis

– Ką duoda Lietuvai vienos iš E.Musko kompanijos atėjimas reputacine prasme?

– Natūralu, tai labai geras signalas kalbant tiek apie kitus investuotojus, tiek apie visą ekosistemą. Reikia suprasti, kad Lietuva, kalbant apie finansinių technologijų sektorių, nesiūlo vieno sprendimo – siūlo ekosistemą. Galbūt ir mūsų žmonės, technologijų sektorius galės pasiūlyti, kaip vienas ar kitas paslaugas patobulinti, nes mes turime įvairių aplikacijų kūrėjus ir pan. Tokios kompanijos buvimas yra labai pozityvus žingsnis.

Ar kalbėjote, kad Lietuvoje galėtų būti ne tik klientų aptarnavimo padalinys, bet ir kompetencijų centras?

– Viskas yra įmanoma. Natūralu, viskas priklauso tokiais atvejais ir nuo kompanijų sprendimo, ir nuo to, kaip seksis Lietuvoje, kaip greitai visos institucijos dirba. Ne tik institucijos, bet ir visa ekosistema, kuri padeda tokioms kompanijoms teikti paslaugas, ateiti į Lietuvą.

Jei tokie žingsniai pasiteisina, natūralu, turime labai daug pavyzdžių kalbant apie paslaugų centrus, kur pradžioje galvota apie kažkokį nedidelį padalinį, galbūt keleto žmonių padalinį paslaugos teikimui, o po to išsiplėtota į kažką gerokai daugiau.

Turime labai daug pavyzdžių kur pradžioje galvota apie kažkokį keleto žmonių padalinį paslaugos teikimui, o po to išsiplėtota į kažką gerokai daugiau.

Natūralu, kad technologijų pasaulis keičiasi labai sparčiai, į šią kompaniją reikia žiūrėti, kaip į startuolį, kuris priima sprendimus labai greitai, taikosi prie rinkos pokyčių ir natūralu, kad Lietuvai reikia daryti viską, kad ji būtų tokia pati lanksti ir išnaudotų visas glaimybes, kurias turime aplinkui.

– Kiek darbo vietų sukurs ši bendrovė?

– Nekalbame mes apie tai dar kol kas. Turėkime galvoje, kad kol kas kalbama apie tam tikros paslaugos teikimą. Čia dar nėra tas klausimas apie konkrečias darbo vietas – kiek, kur ir kaip. Bet žingsnis pirmas yra.

Į šią kompaniją reikia žiūrėti, kaip į startuolį, kuris priima sprendimus labai greitai, taikosi prie rinkos pokyčių ir natūralu, kad Lietuvai reikia daryti viską, kad ji būtų tokia pati lanksti.

– Ar „Starlink“ ateina tik į Lietuvą, ar ir į kitas Baltijos šalis?

– Matysime, kaip toliau bus. Dėl pačio ryšio yra labai daug visokių technologinių klausimų, apribojimų, bet faktas, kad regione esame pirmieji. O kompanijos tikslas padengti visą pasaulį. Dabar negalėčiau pasakyti, kas numatyta kompanijos strategijose, bet aš pats esu bendravęs su kompanijos atstovais, kurie priima sprendimus, ir mes regione pirmieji parodėme tokį dėmesį.

– Jūsų dėmesys E.Musko įmonėms jaučiasi keletą metų – nuo tada, kai buvote ekonomikos ir inovacijų viceministru. Kodėl dėjote pastangas privilioti į Lietuvą būtent šitas kompanijas?

– Labai svarbus dalykas, ką visi Lietuvoje sutelkę pastangas turėtume pasiekti – išnaudoti visus su ekonomikos tranformacija susijusius pokyčius. Vienas iš didelių pokyčių, ką vakar aptarinėjau Liuksemburge susisiekimų ministrų susitikime, elektromobilumo plėtra. Elektriniai automobiliai, nes jie neišvengiamai ateityje dominuos.

Ir natūralu, labai daug kompanijų investuoja, pavyzdžiui, į elektromobilių baterijas, tam tikras dalis, technologijų sprendimus ir Lietuva turi šansą būti tų sprendimų sūkuryje.

„Teslos“ kompanija tikriausiai yra ta, kuri pakeitė mūsų požiūrį ir suvokimą į elektromobilius. Natūralu, kad ji kažkada atsidūrė daugelio žmonių dėmesio centre ir ji yra dėmesio centre daug kur.

123RF.com nuotr./„Tesla“
123RF.com nuotr./„Tesla“

– Ar tai, kad „Starlink“ teiks paslaugas Lietuvoje, galėtų palengvinti kitų E.Musko kompanijų prisiviliojimą į Lietuvą – pavyzdžiui, „Teslos“?

– Aš nesusiečiau taip labai ryškiai. Mes kalbame apie atskiras paslaugas, skirtingus paslaugų segmentus, tai aš tiesioginių sąsąjų nedaryčiau. Man atrodo svarbu, kad Lietuvoje tokių kompanijų būtų kuo daugiau ir kuo įvairesnių. Kad mes turėtume daugiau pasirinkimo, būtume technologijų ir inovacijų plėtros centre.

– Užsiminėte, kad galima tikėtis ir kažko daugiau iš „SpaceX“. Kas tai galėtų būti?

– Nenorėčiau kol kas komentuoti. Šiame etape tai susiję su tam tikrai technologiniais sprendimais, kas galėtų būti ne tiek kuriama, kiek su Lietuvos pagalba paslaugos teikiamos ir plačiau.

– Bendradarbiavimo galimybės?

– Taip, bet nenorėčiau daugiau komentuoti.

– Ministre, gal E.Muską pakvietėte į Lietuvą? Ar neplanuoja šis JAV verslininkas apsilankyti Lietuvoje?

– Man atrodo, kad E.Muską visi kviečia į Lietuvą ir su mielu noru priimtų. Kol kas tikrai neplanuoja, kiek žinau. Kompanija plečiasi sparčiai visame pasaulyje, džiaugiuosi, kad Lietuva yra tos plėtros anktyvo etapo dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas