Apie siūlymą mažinti PVM tarifą maitinimo paslaugoms skaitykite čia: Valdantieji kavinėms ir restoranams siūlys taikyti 9 proc. PVM lengvatą – biudžete tam prireiktų 90 mln. eurų
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovai Evalda Šiškauskienė ir Gediminas Balnis sako, kad maitinimo sektoriui padėti „nėra geresnio laiko kaip dabar“.
„Ir didelė pagalba, ir subsidija ir dar kiti dalykai. Ir į ateitį žiūrint, atlyginimai augtų darbuotojams, būtų iš ko mokėti padorius atlyginimus. Šituo metu atidarant verslus, tai deguonies gurkšnis maitinimo sektoriui“, – BNS teigė E.Šiškauskienė.
„Visi yra taip nukraujavę, ypatingai restoranai, kurie nuo sausio nebegauna nuomos subsidijos, kad gresia masiniai bankrotai. 9 proc. PVM padėtų paskatinti vartojimą, grįžti verslui į rinką“, – pridūrė ji.
E.Šiškauskienė prognozuoja, kad maitinimo sektoriui sumažinus PVM, kainos galėtų mažėti tik simboliškai.
Asociacijos viceprezidentas ir bendrovės „Amber Food“ vadovas G.Balnis sako, kad sumažintas PVM leis išvengti maitinimo paslaugų kainų augimo dėl „nežmoniško žaliavų brangimo“.
„Absoliuti dauguma žaliavų brangsta ir reikšmingai, apie 15 proc. per pastarąjį pusmetį“, – BNS tvirtino G. Balnis.
Jis siūlo lengvatą įteisinti kuo greičiau, kol maitinimo verslas dar uždarytas.
„Dabar būtų lengviausia aparatus perprogramuoti, nes restoranai neveikia“, – aiškino G.Balnis.
Jeigu Seimas PVM lengvatą įteisintų, viešasis maitinimas būtų šešta sritis, kuriai taikomas 9 proc. PVM tarifas.
Šiuo metu maitinimo paslaugos apmokestinamos standartiniu 21 proc. PVM tarifu. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas skaičiuoja, kad PVM sumažinimas kainuotų apie 90 mln. eurų metams.
Lengvata galiotų ne tik valgant maitinimo įstaigoje, bet ir užsisakant maistą išsinešimui. Ji būtų taikoma ir maitinimo vietose parduodamiems nealkoholiniams gėrimams, tačiau negaliotų alkoholiui.