Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizijos fondas 1MDB ir buvęs jo padalinys siekia susigrąžinti 23 mlrd. JAV dolerių

Malaizijos finansų ministerija pirmadienį pranešė, kad suverenus turto fondas „1Malaysia Development Bhd“ (1MDB) ir buvęs jo padalinys pateikė 22 ieškinius, siekdami iš įvairių institucijų ir fizinių asmenų susigrąžinti daugiau nei 23 mlrd. JAV dolerių.
JAV doleriai
JAV doleriai / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Malaizija Finansai

Fondą 2009 metais įsteigė buvęs ministras pirmininkas Najibas Razakas, tačiau fondas sukaupė milijardines skolas, o jo veikla paskatino tyrimus JAV ir keliose kitose šalyse.

JAV tyrėjai teigia, kad iš 1MDB buvo pavogta daugiau nei 4,5 mlrd. JAV dolerių ir kad pinigus „išplovė“ paties Najibo Razako bičiuliai.

Finansų ministras Zafrulas Abdulas Azizas teigė, kad vyriausybės pastangos dabar sutelktos į tolesnį „nusikaltusių asmenų“, kurie lėmė nuostolius 1MDB ir „SRC International“, baudžiamąjį persekiojimą.

1MDB šio mėnesio pradžioje pateikė šešis ieškinius devyniems subjektams, įskaitant dvi užsienio finansų įstaigas ir 25 fizinius asmenis, už įvairius pažeidimus, įskaitant susijusius su pasitikėjimo pažeidimu, apgaule ir aplaidumu. SRC pateikė 15 ieškinių 15 fizinių asmenų ir 8 subjektams dėl panašių pažeidimų.

Abi įmonės tvirtina, kad šie subjektai ir žmonės „neteisėtai praturtėjo gaudami pinigus iš 1MDB ar SRC“, sakoma ministerijos pranešime, kuriame nebuvo įvardyti konkretūs subjektai ar asmenys.

„Vyriausybė nesustos tol, kol visi dalyviai nebus patraukti atsakomybėn už neteisėtus veiksmus, padarytus šaliai dėl jų vaidmens“ 1MDB ir SRC skandale, sakoma A.A.Zafrulo pranešime.

Malaizija iš „Goldman Sachs“ pernai rugpjūtį gavo 10,5 mlrd. ringitų (2,5 mlrd. JAV dolerių) pagal taikos susitarimą. Ministerija pranešė, kad vyriausybė taip pat gaus 2,83 mlrd. ringitų (689 mln. JAV dolerių) iš „Ambank“ grupės ir 336 mln. ringitų (80 mln. JAV dolerių) iš bendrovės „Deloitte“.

1MDB saga sukėlė didelį visuomenės pyktį, dėl kurio 2018 metais rinkimuose pralaimėjo ilgą laiką valdžiusi Najibo Razako koalicija. Visgi ji vėl atgavo valdžią prisijungdama prie aljanso, kuris pernai perėmė valdžią.

Najibas Razakas buvo pripažintas kaltu pernai ir nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme pirmojoje iš kelių korupcijos bylų, susijusių su 1MDB skandalu.

Buvęs premjeras apskundė nuosprendį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas