Į 37 pasaulio šalis eksportuojami „Mantinga“ gaminiai visų pirma vertinami dėl išskirtinės kokybės, o taip pat – originalių receptūrų.
Vartotojams, kurie neabejingi tvarumui, imponuoja šios įmonės socialinis įsipareigojimas ne tik gamyboje atsisakant taršos, bet ir rūpestis bendruomene: „Mantinga“ palaiko Lietuvos tiekėjus, todėl mėsą, miltus ir pieno produktus užsako iš vietinių gamintojų. Iš užsienio atsiveža tik specifinius ingredientus.
Padažams naudoja daugkartines talpas
Įmonei žaliavas tiekia per 400 gamintojų. „Tiesiogiai bendradarbiaujame su Lietuvos, Europos net ir Kinijos ar Indijos gamintojais, o per tiekėjus žaliavos mus pasiekia iš Pietų Afrikos, Tailando, Čilės. Jei išauga kokio nors produkto poreikis, pradedame gaminti ir patys. Pavyzdžiui, sumuštinių ir picų gamyboje naudojame didelius kiekius pomidorų padažo ir majonezo, todėl patys juos pradėjome gaminti atskirame ceche“, – sako UAB „Mantinga“ naujų produktų vystymo vadovė Ramunė Puzinienė.
Vietoje pradėjus gaminti padažus, jie imti pilstyti į daugkartines talpas, taip sumažinant atliekų kiekius. Gamybos metu nepanaudoti tešlos likučiai, prancūziškų dešrainių trupiniai, daržovių liekanos ir kitos bioskaidžios atliekos perduodamos kaip žaliava biodujų gamybai.
Sveikesni produktai be cukraus ir konservantų
Kaip pasakojo gamybos ekspertė, anksčiau miltinių gaminių gamybai buvo naudojami tik kvietiniai ar ruginiai miltai, o šiandien galime rasti pačių įvairiausių:
„Mūsų sveikata tikrai padėkos, jei rinksimės gaminius iš pilno grūdo miltų, kuriuose gausu skaidulų, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Visose „Mantinga“ duonose „Domipan“ raugo gamybai naudojami girnomis malti kvietiniai miltai, nes tik tokiu būdu sumaltuose miltuose išlaikomi vitaminai. Visose duonos gaminiuose gausu skaidulinių medžiagų. Ypač rekomenduotume rinktis gaminius su sėlenomis, grūdais ar sėklomis, taip pat be pridėtinio cukraus ir su mažiau druskos“ , – sakė R.Puzinienė. Specialiai 15min jos su meile sukurtą ir per 10 minučių pagaminamą tikros itališkos brusketos su pomidorais ir bazilikais receptą rasite teksto pabaigoje.
Pasiūlys sveikesnių prancūziškų batonų ir bandelių
Be pridėtinio cukraus, konservantų ir „E“ priedų „Mantinga“ ruoš ir naujus gaminius: prancūziškus batonus, bandeles bei dešrainius. Naują prancūziškų bagetų liniją planuojama paleisti dar šiemet.
Pasak gamybos ekspertės, visuose įmonės gaminiuose naudojamas tik sertifikuotas palmių aliejus, o tai rodo atsakomybę prieš gamtą. „Nenaudojame dirbtinių dažiklių, skonio stipriklių, nenatūralių kvapiklių. Tai pat pradėjome gamyboje naudoti laisvai laikomų vištų kiaušinius“, - vardijo R.Puzinienė.
Kada šaldytas produktas – geriau už šviežią
Paklausta, kada šaldytas produktas gali būti geresnis už pagamintą šviežiai, gamybos ekspertė sakė, kad tai išeitis neturintiems laiko. Šaldytą produktą paruošti galima per 10-15 min.
Naudodami šaldytus gaminius taip pat galime sumažinti maisto švaistymą, nes šaldyto produkto galime naudoti tik tiek, kiek reikia, pagal poreikį.
Kad šaldytus gaminius pavyktų puikiai paruošti, išsaugant visas jų gerąsias savybes, R.Puzinienė priminė, kokių klaidų nedaryti: „Nusipirkus šaldytą produktą, parsinešus namo ir jį atitirpus, jokiais būdais pakartotinai neužšaldykite. Taip pat niekada nekepkite neįkaitintoje orkaitėje, tuomet gaminiai gali blogai iškepti, kepti ilgiau ir neiškepti tolygiai. Taip pat svarbu skaityti instrukciją. Žinoma, viskas priklauso nuo produkto. Kai kuriuos geriau kepti atitirpintus, kitus priešingai, tik užšaldytus.“
Geriausias savybes išsaugo net 18 mėnesių
Veiklos pradžioje įmonė susidūrė su rimtu iššūkiu – kaip teisingai užšaldyti gaminius, kad būtų išsaugotos gerosios jų savybės, su visa meile vartotojui ir namų jaukumo dvasia.
„Įsigyti tinkamų įrengimų nepakanka, reikia įsisavinti gaminių greito šaldymo technologiją. Tai ypatingai svarbu produktams, kurie papildomai bus kepami antrą kartą pardavimo taškuose“, – atkreipė dėmesį gamybos ekspertė.
Teisingai parinkus užšaldymo procesą ir tinkamą fasavimo būdą, gaminio galiojimą galima pratęsti net iki 18 mėnesių. Duonos pramonėje naudojama speciali produktų šaldymo technologija, kuomet svarbu kuo greičiau užšaldyti iškeptą produktą. Tuomet jis praranda ypač mažai drėgmės ir išlieka toks pats, kaip iškeptas šviežiai.
Kaip užšaldoma duona?
Duonos užšaldymas vyksta dviem etapais. Pirmas – greitasis šaldymas, kuomet šaldoma 34-36 laipsnių šalčio temperatūroje. Antruoju etapu duona užšaldoma galutinai. Temperatūra tuomet siekia 18 laipsnių šalčio ir būtent tokioje temperatūroje produktai sandėliuojami.
R.Puzinienė sako, kad kitos įmonės, norėdamos prailginti produkto galiojimą, dažniausiai naudoja konservavimą: fasuoja produktus apsauginėse dujose ar naudoja konservavimo priedus, kurie dažnai yra nenatūralūs ir pirkėjų neigiamai vertinami. Be to konservuojant minėtais būdais pratęstas produkto galiojimas būna gerokai trumpesnis, palyginti su užšaldymu.
Naudojant šaltį, konservantų tiesiog nebereikia
„Pirkdami greitai sušaldytą produktą žinome, kad naudojamas vienintelis natūralus konservantas – šaltis. Tuomet kitų konservavimo priedų paprasčiausiai nėra poreikio naudoti“, – pabrėžė R.Puzinienė.
Kaip apibendrino gamybos ekspertė, produktų kokybei užtikrinti reikia labai daug dedamųjų: pradedant kokybiškų žaliavų įsigijimu, baigiant gaminio kokybės užtikrinimu pagal instrukcijas jį baigiant ruošti namie.
Gamintojams reikia įdėti daug pastangų, kad vartotojui paruoštas produktas būtų kokybiškas. Labai svarbu skirti pakankamai dėmesio tiek pačio gaminio kokybės kontrolei, tiek personalo edukacijai.
„Žmogiškų klaidų tikimybę leidžia sumažinti gamybos automatizavimas. Šis procesas taip pat mums svarbus, nes įgalina užtikrinti maksimalią gaminių kokybę ir leidžia būti konkurencingais tarp didelių užsienio šalių gamintojų“, – teigė R.Puzinienė.
O štai ir žadėtasis receptas, kurį specialiai 15min.lt sukūrė ponia Ramunė.
Tikra itališka brusketa su pomidorais ir bazilikais per 10 min.
Reikės:
Itališkos duonos ciabatta,
5 vidutinio dydžio gerai prinokusių ir sultingų pomidorų,
keleto lapelių šviežio baziliko
kelių skiltelių česnako,
alyvuogių aliejaus,
druskos, pipirų.
Gaminimas
Itališką duoną ciabatta supjaustome riekelėmis (1,5 cm storio), pašlakstome alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių ir pašauname į įkaitintą orkaitę 200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus (apie 5min).
Kol duonelė kepa, pasiruoškime pomidorų ir bazilikų įdaro iš pomidorų, baziliko, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų pagal skonį.
Pomidorus perpjauname per pusę, išimame minkštimą su sėklytėmis (galima panaudoti kitam patiekalui), kietą dalį supjaustome kubeliais, sudedame likusius ingredientus ir lengvai permaišome.
Paliekame apie 5-10 min., kol visi skoniai susijungs, o pomidorai taps minkštesni ir sultingesni.
Apkeptas ciabatos duonos riekeles įtriname česnaku, uždedame paruošto pomidorų įdaro ir paviršių pašlakstome alyvuogių aliejumi.
Prašome vaišintis, itališkas užkandis ant jūsų stalo!