Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Miškų reforma: atleis 400 žmonių, kitiems kels algas

Valstybinis miškų ūkis bus reformuotas – ketinama sukurti vieną valstybės įmonę, atleisti 400 administracijos darbuotojų, o specialistams pakelti atlyginimus, rašoma Aplinkos ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Miškas
Miškas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Konsoliduojant valstybinių miškų ūkio valdymą bus mažinamas tik administracinis urėdijų darbuotojų skaičius – ketinama atleisti apie 400 darbuotojų (dabar miškų ūkyje iš viso dirba apie 4 tūkst. darbuotojų).

„Aplinkos ministerija dės pastangas, kad šie specialistai būtų perkvalifikuoti ir turėtų galimybių dirbti kitą darbą“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tai leis padidinti atlyginimus kvalifikuotiems specialistams. Jų algos, palyginti su kaimyninėmis ES valstybėmis, yra nekonkurencingos. Tarkime, lietuviai miškininkai uždirba dukart mažiau nei Lenkijos miškų specialistai.

Ketinama įsteigti naują valstybės įmonę „Lietuvos valstybiniai miškai“, kurioje liks dirbti visi kvalifikuoti miškininkai (girininkai, eiguliai, medelynų specialistai ir pan.).

Vienoje valstybės įmonėje centralizavus bendrąsias administracines miškų urėdijų funkcijas, kasmet būtų sutaupyta po 10 mln. eurų įmonės lėšų ir iki 3 mln. eurų iš valstybės biudžeto. Šias lėšas bus galima panaudoti miškininkų darbo užmokesčiui didinti ir gamtosauginėms miško funkcijoms stiprinti.

Pagal naują Miškų įstatymo pakeitimo projektą atsiras 25 valstybės įmonės teritoriniai padaliniai, o įmonės centras maždaug su 200-ais darbuotojų bus formuojamas viename iš regionų, ne Vilniuje. Dėl miškų ūkio pertvarkos šalies savivaldybių biudžetai nenukentės: darbuotojai gyventojų pajamų mokestį mokės toje savivaldybėje, kurioje dirbs.

Profesinės sąjungos: atleis 3 tūkst.

Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacija (LMPF) kiek anksčiau aiškino, kad po reformos darbo neteks 3 tūkst. darbuotojų.

„Kiek teko bendrauti su darbuotojais – jie neįsivaizduoja savo gyvenimo Lietuvoje, jei bus išvaryti iš miško. Darbuotojai nuliūdę ir nusiminę, jog jų įdirbio nebereikia, o sukauptą ilgametę patirtį ir žinias teks pakeisti pigiai apmokamais darbais užsienio valstybėse. Ne tokią regionų skatinimo ir emigracijos stabdymo politiką Lietuvos žmonėms žadėjo naujoji valdžia“, – sako LMPF pirmininkė Inga Ruginienė.

Jos teigimu, iš viso miškų sistemoje šiuo metu dirba beveik 4 tūkstančiai darbuotojų, kurių tris ketvirtadalius planuojama atleisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas