Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Moderna“ tarptautinei iniciatyvai COVAX skirs 500 mln. vakcinos nuo COVID-19 dozių

„Moderna“ ir vakcinacijos aljansas GAVI sudarė susitarimą, pagal kurį farmacijos įmonė Jungtinių Tautų remiamai programai skirs iki 500 mln. vakcinos nuo koronaviruso dozių, kurios bus paskirstytos vargingai gyvenantiems žmonėms mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse iki 2022 metų pabaigos.
Jungtinė Karalystė pradėjo skiepijimą nuo COVID-19 „Moderna“ vakcina
Jungtinė Karalystė pradėjo skiepijimą nuo COVID-19 „Moderna“ vakcina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį paskelbta išankstinio pirkimo sutartis sudaryta praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) po ilgos delsos paskelbė skubų „Moderna“ vakcinos patvirtinimą, kuris atvers kelią vakcinos platinimui per JT remiamą programą COVAX.

Visgi vakcinos pristatymai prasidės tik ketvirtąjį šių metų ketvirtį, o didžioji dalis sandoryje numatytų dozių – 466 mln. – bus pristatyta kitais metais. Šiais metais tikimasi pristatyti likusius 34 mln. dozių.

Finansinės susitarimo sąlygos nebuvo atskleistos.

Daugelis ekspertų teigia, kad COVID-19 krizė šiuo metu yra paūmėjusi, ypač Indijoje. „Moderna“ vakcina šiuo metu laikoma viena efektyviausių kovojant su naujosiomis koronaviruso atmainomis, kokios plinta Indijoje.

Susitarimas reiškia, kad „Moderna“ vakcina bus įtraukta įtraukta į dalijimosi vakcinomis schemą COVAX, į kurią jau įtraukta „AstraZeneca“ vakcina, kuriai iki šiol tenka didžiausias vaidmuo, bei „Pfizer“, skyrusios kur kas mažiau dozių, kartu su „BioNTech“ sukurta vakcina.

Indijoje gaminamos „AstraZeneca“ vakcinos tiekimas schemai COVAX pastarąjį mėnesį buvo apribotas, nes Delis bei Indijos subrangovas didžiąją šios produkcijos dalį nukreipė į kovą su virusu namie.

Norvegijos sostinėje Osle įsikūrusi CEPI (Pasirengimo epidemijoms inovacijų koalicija) – viešojo ir privataus sektoriaus partnerystė, kartu su GAVI ir PSO valdanti COVAX – suskubo investuoti į „Moderna“ vakcinos kūrimą prasidėjus pandemijai, o pirmuosius įsipareigojimus programos atžvilgiu gamintoja prisiėmė praėjus beveik 18 mėnesių nuo pandemijos pradžios.

Penktadienį PSO leido naudoti JAV bendrovės „Moderna“ sukurtą vakciną nuo COVID-19 ekstremalios padėties sąlygomis, tačiau šis patvirtinimas užtruko kelis mėnesių, nes PSO laiku negavo duomenų iš gamintojos.

Daugelis šalių, neturinčių savo pažangių medicinos reguliavimo ir vertinimo institucijų, remiasi PSO sąrašu, kad nuspręstų, kurias vakcinas naudoti. JT vaikų fondas UNICEF taip pat remiasi šiuo sąrašu naudoti vakcinas ekstremaliomis situacijomis, tokiomis kaip pandemija.

„Moderna“ yra sudariusi tiekimo sutartis su daugeliu turtingųjų šalių, kurios jau gavo milijonus vakcinos dozių.

Taip pat pirmadienį GAVI paskelbė, kad Švedijos vyriausybė įsipareigojo paaukoti 1 mln. „AstraZeneca“ vakcinos dozių, „kad padėtų COVAX skubiai spręsti neatidėliotinus tiekimo vėlavimus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas