Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nacionalizuotas „Carlsberg“ ir „Danone“ antrines įmones Rusijoje perėmė R.Kadyrovo ir V.Putino bendražygiai

Sekmadienį nacionalizuotų „Carlsberg“ ir „Danone“ antrinių įmonių Rusijoje vadovais tapo Kremliaus oligarchas ir Čečėnijos lyderio R.Kadyrovo sąjungininkas, rašo „Financial Times“.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas liepos 16-ąją nurodė valstybinei agentūrai „Rosimuščseto“ perimti Danijos „Carlsberg“ valdomos aludarės „Baltika“ bei Prancūzijos pieno perdirbimo milžinės „Danone“ antrinės įmonės akcijas „laikinajam valdymui“.

Šiuo oficialiai paskelbtu V.Putino įsaku „Carlsberg“ ir „Danone“ antrinės įmonės Rusijoje faktiškai nacionalizuotos.

ZUMAPRESS.com/Scanpix/Carlsberg
ZUMAPRESS.com/Scanpix/Carlsberg

Kaip rašo „Financial Times“, su šiuo sprendimu susiję asmenys nurodė, kad V.Putinas nurodė areštuoti „Danone“ ir „Carlsberg“ akcijas Rusijoje po to, kai Kremliui artimi verslininkai išreiškė susidomėjimą šiuo turtu.

Antradienį Rusijos vyriausybė „Danone“ verslo vadovu paskyrė Čečėnijos žemės ūkio ministrą Jakubą Zakrijevą, o „Carlsberg“ antrinės įmonės „Baltika“ direktoriumi – ilgametį V. Putino draugą Taimurazą Bollojevą.

34 metų J.Zakrijevas yra artimas Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo sąjungininkas, o T. Bollojevas, anksčiau vadovavęs „Baltikai“ dešimtajame dešimtmetyje, kaip pranešama, yra artimas Rusijos oligarchams Jurijui ir Michailui Kovalčiukams.

Broliai Kovalčiukai, kurie yra vieni iš artimiausių V.Putino patikėtinių, jau anksčiau buvo išreiškę susidomėjimą „Baltika“, įsikūrusia jų gimtajame Sankt Peterburge, teigia du su tuo susipažinę asmenys.

Abiem broliams, kaip ir R.Kadyrovui bei didžiajai daliai jo aplinkos, taikomos Vakarų sankcijos.

Šie sekmadienį paskelbti turto nusavinimo sandoriai yra įžanga į tolesnį užsienio turto paskirstymą režimui ištikimiems asmenims, sakė analitikai ir informuoti asmenys, rašo „Financial Times“.

Ne pirmas atvejis

Sekmadienio įsake, kuriuo buvo nacionalizuotos įmonės, nurodoma, jog sprendimas priimtas vadovaujantis šių metų balandžio mėnesio Rusijos prezidento įsaku „Dėl kai kurių aktyvų laikino valdymo“, kuris buvo išleistas „dėl būtinybės imtis neatidėliotinų priemonių“ reaguojant į JAV ir kitų Rusijai „nedraugiškų“ valstybių sankcijas. Beje, šis įsakas jau buvo pritaikytas Vokietijos „Uniper“ ir Suomijos „Fortum“ atžvilgiu.

„Danone“ pernai spalį paskelbė pradėjusi savo verslo Rusijoje pardavimo procesą.

„Carlsberg“ grupė apie planus pasitraukti iš Rusijos rinkos pranešė anksčiau – kovą, vos prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą. Šį mėnesį Danijos alaus pramonės milžinė pasirašė susitarimą dėl savo verslo pardavimo, pirkėjo bei sandorio sąlygų viešai neskelbdama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas