Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nauja valdžia, nauja tvarka: A.Verygai nepavyko rasti sąjungininkų išsaugoti audras kėlusias kompensuojamųjų vaistų taisykles

Į Seimą netrukus turėtų grįžti Farmacijos įstatymo pataisos, keičiančios nesutarimus kėlusius kompensuojamųjų vaistų išdavimo reikalavimus. Vyriausybė jau pritarė vadinamojo „pirmojo paskyrimo“ tvarkos pakeitimui, o buvusiam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, panašu, nepavyko rasti pakankamai sąjungininkų išsaugoti jo iniciatyva įvestas taisykles.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Eksministras A.Veryga siekė, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos skiriant kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje būtų parduodamas pigiausias medikamentas su reikalinga veikliąja medžiaga.

Tai jis bandė įgyvendinti įvesdamas tvarką, kad žmogui pagal elektroninį receptą su žyma „Pirmas paskyrimas“ turi būti išduotas pigiausias kompensuojamasis vaistas, o jeigu pacientas atsisako įsigyti tokį vaistą, kito kompensuojamojo vaistinio preparato įsigijimo išlaidos jam nė kiek nekompensuojamos.

2019 metų kovą įsigaliojusi tvarka sulaukė daug kritikos iš politikų, pacientų ir vaistų gamybos bei pardavimo sektoriuje veikiančių įmonių atstovų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Apotheka Vaistinė“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Apotheka Vaistinė“

Darbą pradėjus naujam Seimui, šiemet dalis parlamentarų pasiūlė grąžinti iki tol egzistavusias taisykles.

Dabar parlamente svarstomos Farmacijos įstatymo pataisos, numatančios, kad pasirinkęs kitą, ne pigiausią tuo metu vaistą žmogus turės sumokėti ne visą kainą, o skirtumą tarp perkamo ir pigiausio kompensuojamo valstybės medikamento.

Buvusi Vyriausybė bandė taupyti žmonių sąskaita ir pakankamai ciniškai melavo, kad sutaupo iš tikrųjų žmonės.

„Garbės reikalas“

Vienas pataisų teikėjų, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas sako, kad nors A.Veryga sumažino valstybės išlaidas kompensuojamiems vaistams apie 15 mln. eurų per metus, gyventojams dėl pasikeitusios tvarkos finansinė našta siekė apie 40 milijonų.

„Buvusi Vyriausybė bandė taupyti žmonių sąskaita ir pakankamai ciniškai melavo, kad sutaupo iš tikrųjų žmonės“, – 15min sakė parlamentaras.

Pasak jo, pigiausias vaistas žmogui kartais netinka, nes šalia veikliosios medžiagos esančios kitos medikamento sudėtinės dalys gali keisti jo veikimą ar būti nesuderinamos su kitais vartojamais vaistais.

Seimo nario teigimu, remiantis tuo, medikai, nors įpareigoti į receptą įrašyti tik veikliąją medžiagą, yra priversti aptarti gydymą su pacientų ir ieško geriausių jam prieinamų medikamentų, Tokiu atveju žmonės, kuriems medikai priversti rekomenduoti ne pigiausią vaistą, tampa diskriminuojami, tvirtino konservatorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Matulas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Matulas

Anot A.Matulo, tai prieštarauja Konstitucijai, įtvirtinančiai lygias žmonių galimybes gauti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas.

„Valstybė turi nustoti meluoti žmonėms ir sudaryti galimybę gydytojui su pacientu gydytis pagal geriausią schemą, praktiką ir individualius poreikius, o ne Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymus“, – kalbėjo Seimo narys.

2019 metų kovą įsigaliojus A.Verygos įsakymui dėl „pirmojo paskyrimo“ tvarkos, A.Matulas skundė jį teismams.

2019 metų spalį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nutarė, kad A.Veryga viršijo įgaliojimus įtvirtindamas šias taisykles įsakymu, nes vaistų kompensavimo tvarka ir apribojimai turi būti apibendrinti įstatymu.

A.Verygai Seime įtvirtinti šios tvarkos nepavyko, tačiau Sauliaus Skvernelio vadovaujamas ministrų kabinetas 2020 metų vasarį ją apibrėžė Vyriausybės nutarimu.

15min koliažas/Aurelijus Veryga, Antanas Matulas
15min koliažas/Aurelijus Veryga, Antanas Matulas

Tokį sprendimą A.Matulas ir dar 53 Seimo nariai apskundė Konstituciniam Teismui. Šis bylą tebenagrinėja.

„Tai yra valstybės garbės reikalas, nes ji negali reketuoti žmonių ir taikyti Vyriausybės nutarimų, kurie turbūt prieštarauja Konstitucijai ir įstatymams“, – sakė parlamentaras.

Pakeitimai atvers prielaidas korupcijai?

A.Veryga aiškina, kad jo įvesta tvarka skatina vaistų gamintojus konkuruoti dėl kainos, o iš to finansiškai išlošia ir pacientai, ir valstybė.

Žmonėms pigumas asocijuojasi su kažkuo nekokybišku, bet geriausias galimybes pasiūlyti pigiau juk turi būtent tie, kurie gamina seniai, turi išvystytas logistikos grandines ir kitus dalykus, mažinančius vaisto savikainą.

Pasak politiko, pakeitimų imtasi susipažinus su Pasaulio sveikatos organizacijos vertinimu, kad Lietuvoje žmonės nepakeliamas išlaidas dažniausiai patiria būtent dėl vaistų kainų.

Aiškindamas savo idėją šiuo metu opozicijoje dirbantis parlamentaras teigia, kad vaistų pramonėje „kokybiškas nereiškia brangus ir atvirkščiai“.

„Žmonėms pigumas asocijuojasi su kažkuo nekokybišku, bet geriausias galimybes pasiūlyti pigiau juk turi būtent tie, kurie gamina seniai, turi išvystytas logistikos grandines ir kitus dalykus, mažinančius vaisto savikainą“, – 15min sakė eksministras.

Pasak jo, dabartinė „pirmojo paskyrimo“ tvarka skatino gamintojus konkuruoti dėl vaistų kainų, o dėl to sutaupiusiai valstybei atsirado galimybių į Kompensuojamųjų vaistų kainyną įtraukti daugiau medikamentų – taip kompensuojami medikamentai tapo prieinami didesniam ratui žmonių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

A.Veryga tvirtino, kad šiuo metu Seime svarstomi pakeitimai atkurtų prielaidas korupcijai sveikatos apsaugos sistemoje, nes siūlydamas konkretų vaistą gydytojas arba vaistininkas gali būti susitaręs su vaistų gamintoju.

„Svarstoma tvarka sukuria erdvę net keliose vietose paveikti pacientą ir naudotis paciento bejėgiškumu, nes sergantis žmogus yra pažeidžiamas ir tuo metu jam vaistų kaina nerūpi – dažnas juk sako, kad kiek reikės, tiek sumokės“, – sakė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

„Tai seni kaip pasaulis dalykai, sistemoje žinomi daug metų, jais manipuliuojama ir jais uždarbiaujama“, – pridūrė jis.

Pataisos skinasi kelią

Vis dėlto daugelio politikų prašymai palikti dabartinę „pirmojo paskyrimo“ tvarką neįtikina.

Per pateikimo stadiją už A.Matulo ir kitų kolegų pasiūlytas pataisas balsavo 87 Seimo nariai – tiek parlamentarų su kaupu pakaktų įstatymui priimti. Jį palaikė visų frakcijų atstovai, išskyrus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime

Pokyčiams vėliau taip pat pritarė Seimo Sveikatos reikalų komitetas ir Vyriausybė, dabar jie grįš svarstymui į plenarinį parlamento posėdį.

„Tikiu, kad ministerija turi tik formuoti politiką, o žmonės nusipelnė, kad juos gydytų ne ministerija, o gydytojai. Įstatymo pakeitimai tam sudarys geresnes sąlygas“, – feisbuke gegužės pradžioje parašė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

„Projektą palaikysime. Manome, kad gydytojas turi galėti informuoti, o pacientas pasirinkti individualiai jam tinkamiausią gydymą“, – 15min sakė valdančiosios Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė.

Opozicinių socialdemokratų narė Orinta Leiputė 15min irgi teigė, kad valstybė turi pasitikėti gydytojais: „Jie geriausiai žino, kurie vaistai pacientui yra tinkamiausi.“

Medikus, pacientus, vaistų gamintojus ir vaistines vienijančios organizacijos taip pat tvirtino esančios už grįžimą prie senosios tvarkos.

„Patys siūlėme šitą nesąmonę naikinti, – 15min sakė Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė. – Tikiuosi, kad Seime nugalės sveikas protas.“

Deja, vėl nugalėjo tikrai stipri farmacijos pramonė ir lobistai.

„Aš manau, kad ligoniai, pacientai turi teisę rinktis, o ne ministras nuspręsti, kas jam geriau. Labai sveikinu šitą pataisą“, – 15min teigė Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė.

Opozicijos lyderis Saulius Skvernelis 15min pripažino, kad jam nepavyks sutelkti opozicijos pasipriešinti tvarkos pakeitimui ir įstatymas tikriausiai bus priimtas.

Pasak jo, A.Verygos įvestos taisyklės leido maksimaliai kompensuoti galimas pacientų priemokas už kompensuojamąjį vaistą ir didinti konkurenciją tarp rinkos dalyvių, siekiant mažinti medikamentų kainas.

„Deja, vėl nugalėjo tikrai stipri farmacijos pramonė ir lobistai“, – tvirtino S.Skvernelis.

Farmacijos įstatymo pataisos į Seimo plenarinių posėdžių salę svarstymui turėtų grįžti kitą savaitę. Pritarus pakeitimams, dar vienu atskiru balsavimu parlamentarai turėtų įstatymą priimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi