Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 01 09 /2020 01 10

Naujas boikoto lygmuo: penki „Ikea“ tiekėjai stabdo įsigijimus iš „Grigeo Klaipėda“

Penkios stambios Lietuvos baldų pramonės įmonės, tiekusios gaminius Švedijos baldų įmonei „Ikea“, stabdo pirkimus iš bendrovės „Grigeo Klaipėda“. Tai 15min patvirtino „Ikea“ atstovai.
AB „Grigeo Klaipėda“
AB „Grigeo Klaipėda“

Penktadienį ryte „Grigeo“ įmonių grupės prezidentas ir didžiausias akcininkas Gintautas Pangonis lankėsi 15min studijoje. Paklaustas, ar „Ikea“ boikotas jam svarbus, sakė, kad taip.

„Taip, yra nemažas pirkėjas, bet mes turime ir kitų pirkėjų (…) Tikrai mes pasiruošę ištaisyti ir pasiruošę su „Ikea“ kalbėtis ir taip toliau, kad tikrai užtikrinsime, kad tokie dalykai nesikartotų ir bandysime atgauti visų pirkėjų pasitikėjimą“, – kalbėjo jis.

Penktadienį G.Pangonis sakė neturintis žinių, ar kitos įmonės boikotuoja dėl „Grigeo Klaipėda“ gaminamos produkcijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis

DAUGIAU ČIA: Kuršių marias teršusios „Grigeo“ vadovas atsiprašė, bet ar to gana?

„Ikea“ tiekėjai sustabdė pirkimus iš „Grigeo Klaipėda“

„Mus pasiekė informacija, jog vienas iš mūsų netiesioginių tiekėjų „Grigeo Klaipėda“, turintis kontraktą su mūsų tiesioginiais tiekėjais, pripažino, jog į Kuršių marias leido tik iš dalies išvalytas nuotekas bei jog dėl šių veiksmų Lietuvos atsakingos institucijos atlieka tyrimą. Mes į šią informaciją reaguojame itin rimtai“, – ketvirtadienį 15min teigė „Ikea“ atstovai Švedijoje.

Jie patikino, kad visi „Ikea“ tiekėjai, kurie pirko produkciją iš „Grigeo Klaipėda“, stabdo bet kokius pirkimus.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grigeo Klaipėda
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grigeo Klaipėda

R.Dantė akcentavo, kad „Ikea“ yra aiškiai numačiusi tiekėjų socialinius bei aplinkosauginius įsipareigojimus, kurių jie privalo laikytis tiekdami produktus, paslaugas ir žaliavas šiai bendrovei.

SBA: tiekėjams keliame aukštus reikalavimus

Koncerno SBA viceprezidentas, „SBA baldų kompanijos“ valdybos pirmininkas Egidijus Valentinavičius 15min patvirtino, kad jų įmonė – viena iš tų minimų tiekėjų. Daugiau nei 90 proc. produkcijos „Ikea“ koncernui parduodančios bendrovės valdybos pirmininkas sakė, kad įmonė sustabdė įsigijimus iš „Grigeo Klaipėda“ neapibrėžtam laikui.

„Bet kokiu atveju mes visą laiką tiekėjams ir partneriams keliame aukščiausius skaidrumo, verslo etikos, atsakingo verslo reikalavimus, o jei jie jų nesilaiko – bendradarbiavimą stabdome“, – 15min sakė E.Valentinavičius.

Egidijus Valentinavicius
Egidijus Valentinavicius

Jis pridūrė, kad „SBA baldų kompanija“ iš „Grigeo Klaipėda“ nepirko daug produkcijos – metiniai pirkimai nesiekė milijono.

„SBA baldų kompanijos“ atstovai patvirtino, kad turi ir kitų tiekėjų, tad problemų atsisakius produkcijos iš „Grigeo“ grupės nepatirs.

„Vilniaus baldai“: negalime nereaguoti

100 proc. savo produkcijos „Ikea“ koncernui parduodančios įmonės „Vilniaus baldai“ generalinis direktorius Jonas Krutinis 15min patvirtino matęs „Ikea“ laišką tiekėjams. „Vilniaus baldai“ taip pat prisijungia prie nusprendusių nebepirkti produkcijos iš „Grigeo Klaipėda“.

„Nereaguoti tikrai negalime, nes esame pasirašę tarpusavio tiekimo sutartis, turime išlaikyti standartus“, – sakė J.Krutinis.

Nereaguoti tikrai negalime, nes esame pasirašę tarpusavio tiekimo sutartis, turime išlaikyti standartus, – sakė J.Krutinis.

Jis pridūrė, kad bendrovė savo veikloje griežtai laikosi teisės aktuose įtvirtintų reikalavimų ir vadovaujasi gerosiomis praktikomis bei aukščiausiais tarptautiniais standartais.

„Dėl paaiškėjusių aplinkybių priėmėme sprendimą nebepirkti „Grigeo Klaipėda“ produkcijos – korinio užpildo, naudojamo baldų gamybos procesuose. Ją keičia alternatyvūs tiekėjai iš Lenkijos ir Nyderlandų. Nebepirkti baldų gamybai reikalingų žaliavų iš „Grigeo Klaipėda“ rekomenduoja ir pagrindinis mūsų klientas „Ikea“, – sakė J.Krutinis.

Produkciją „Ikea“ koncernui tiekia ir tokie stambūs Lietuvos baldininkai, kaip „Vakarų medienos grupė“, „Freda“.

VIDEO: „Grigeo“ vadovas G.Pangonis atsiprašė ir paaiškino, kaip buvo išleidžiamos nuotekos

Kaip įmonės finansams atsilieps boikotas?

Teisėsaugai pranešus, kad „Grigeo Klaipėda“ galimai metų metais nevalytas nuotekas slapta leido į Kuršių marias, visos „Grigeo“ grupės produkciją ėmė boikotuoti tiek pirkėjai, tiek Lietuvos verslas.

Prekybos tinklai „Iki“, „Norfa“, „Senukai“ sustabdė naujus produkcijos įsigijimus iš „Grigeo“ grupės įmonių. Piketą prie grupės gamyklos Grigiškėse surengę piliečiai ragina boikotuoti įmonės produkciją. Socialiniuose tinkluose taip pat plinta raginimai nepirkti „Grigeo“ produkcijos su grotažyme #nepirkGrites.

Ketvirtadienį spaudos konferenciją surengęs „Grigeo“ grupės pagrindinis akcininkas Gintautas Pangonis dar kartą atsiprašė visuomenės, nors ir tikino nežinojęs įmonės vykdytą taršą.

Jis taip pat patvirtino, kad prasidėjęs boikotas atsilieps grupės finansiniams rezultatams. Tiesa, G.Pangonis tikino, kad žinių apie stabdomus įsigijimus ir iš užsienio partnerių kol kas nesulaukė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Pangonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Pangonis

Kaip skaudžiai įmonės finansiniams rezultatams gali atsiliepti Lietuvos pirkėjų ir verslo partnerių sprendimas boikotuoti „Grigeo“ grupės produkciją?

„Grigeo Klaipėda“ pajamos sudaro apie 38 proc. „Grigeo“ grupės apyvartos, tad jei Lietuvos baldininkų pavyzdžiu pasektų ir daugiau bendrovių, grupė gali stipriai nukraujuoti.

Per devynis 2019 metų mėnesius „Grigeo“ grupės pardavimai siekė 106 mln. eurų – beveik pusė jų (47,8 mln. eurų) gauta už žaliavą gofruotajam kartonui ir susijusius gaminius.

Be to, kaip rašoma „Grigeo Klaipėda“ finansinėse ataskaitose, 2018 m. AB „Grigeo Klaipėda“ pardavimai Baltijos šalių rinkose sudarė net 60 proc. visų pardavimų, Vakarų ir Centrinės Europos regione – 39 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas