Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Naujos tvarkos kuriozai: restoranus turintys viešbučiai testuos tik dalį darbuotojų

Pirmadienį periodiškas testavimas tapo privalomas imuniteto neįgijusiems vežėjams, laisvalaikio, pramogų, kultūros sričių, maitinimo įstaigų darbuotojams. Testuotis suplūdę darbuotojai išgraibstė artimiausių dienų rezervacijas ir privertė įmones sunerimti dėl galimų baudų. Be to, maitinimo sektoriaus atstovai kelia klausimų dėl gana siauro jos įgyvendinimo.
COVID-19 testas
COVID-19 testas / Imago / Scanpix nuotr.

Vilniuje esančiame „Corner Hotel“ viešbutyje įsikūrusio restorano „Element“ vadovė Ieva Speteliūnaitė 15min sakė, kad nuo pirmadienio įsigaliojusi tvarka į jų veiklą įnešė neaiškumo. Vienas iš vadovei iškart kilusių klausimų – ar tie patys reikalavimai bus taikomi ir apgyvendinimo sektoriuje, kadangi ir viešbutis, ir restoranas įsikūrę tame pačiame pastate.

Šį aspektą aiškinosi ir kiti su viešbučių sektoriumi susiję 15min pašnekovai – Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jiems patvirtino, kad tokio reikalavimo apgyventinimo įstaigų darbuotojams nėra.

Vis dėlto viešbutyje ir I.Speteliūnaitės valdomame restorane iš viso dirba apie 65 darbuotojų, jie persirengia bendrose patalpose, bendrauja tarpusavyje, tačiau testuotis reikia tik su maistu dirbantiems asmenims ir administracijos atstovams.

123rf.com nuotr./Viešbutis
123rf.com nuotr./Viešbutis

Pirmadienį „Element“ vadovybei ir darbuotojams prisidėjo ir kita problema – norint testuotis tenka laukti keletą dienų, kadangi neužtenka vietų. Tokią situaciją lėmė tai, kad vienu metu rezervacijas atlikti suplūdus tūkstančiams darbuotojų, padidėjo virtualios eilės prie testavimo punktų.

Tą patvirtina ir SAM. Ministro Arūno Dulkio patarėja Aistė Šukšta 15min teigė, kad situacija dėl testavimosi išties keičiasi – laisvų vietų surasti darosi pakankamai sudėtinga.

Testavimo apkrovos padidėjo dar ir dėl to, kad papildomas testavimas privalomas ne tik verslui – į šias grupes įeina kariai, viešojo administravimo subjektų darbuotojai, asmenys, dirbantys su nelegaliais migrantais.

„Penktadienį darbuotojams iškomunikavome apie naują tvarką. Šiandien iš ryto dalis mums sako, kad šią savaitę nėra vietų. Atradome sprendimą – vienas darbuotojas gali registruotis ne tik artimiausiai datai, bet ir būsimoms datoms, kas septynias dienas. Tai gal ir variantas, nes jei kas savaitę reikės ieškoti vietų, bus labai problematiška“, – sakė I.Speteliūnaitė.

Tai – ne paskutinė jos verslo problema. Pagal naująsias taisykles, darbdavys turėtų žmogui, kuris dėl pateisinamų priežasčių negali atlikti testo, leisti dirbti nuotoliniu būdu arba jį perkelti į tokią darbo vietą, kad neturėtų kontakto su kitais. „Bet restorano darbuotojų mes perkelti negalime. Jie visuomet bus tarp žmonių, tokio darbo nuotoliniu būdu nepadarysi“, – sakė moteris.

Maitinimo sektorius kol kas skiepijosi gana vangiai. Statistikos departamento pateiktais liepos 20 dienos duomenimis, daugiau 62 proc. maitinimo paslaugas teikiančių bendrovių imunitetą yra įgiję virš 50 proc. darbuotojų. Vis dėlto tik ketvirtadalis gali pasigirti didesniu nei 70 proc. vakcinacijos rodikliu.

Viešbučių asociacijos atstovė: reikalavimai turėtų būti praplėsti

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Ližaitytė atkreipė dėmesį, kad tokių įmonių kaip I.Speteliūnaitės šalyje yra ne viena. Restoranai, barai, kavinės veikia viešbučių patalpose, o darbuotojai tarpusavyje kontaktuoja.

„Mūsų nuomone, apgyvendinimo sektorius, kur tikrai yra kontaktai, taip pat turėtų atlikti testus. Dabartinė tvarka galėtų būti papildyta ateityje“, – 15min sakė ji.

SAM laikosi nuostatos, kad kol kas užtenka to, jog apgyvendinimo paslaugas teikiantys darbuotojai privalo pasitikrinti prieš pradėdami dirbti. Vis dėlto ateityje būtiną periodinį darbuotojų testavimo darbų ir veiklos sričių sąrašą iš tiesų planuojama plėsti.

Kita pašnekovė, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė pritarė nuomonei, kad tokia tvarka yra kiek neįprasta, tačiau paragino priemonių imtis patį verslą. „Atrodo keistokai, nes darbuotojai gali bendrauti, susitikti. Šiuo metu įstatymas nurodo tik maitinimo įstaigas, bet niekas nedraudžia testuoti ir vienų, ir kitų. Jeigu verslas jaučiasi nesaugiai, jis gali siūlyti testuotis ir kitiems darbuotojams“, – sakė ji.

Vis dėlto tokie raginimai būtų savanoriški – pagal naująją tvarką neįpareigotų sričių darbuotojai gali nesutikti testuotis be jokių neigiamų pasekmių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

Nesilaikančių naujosios tvarkos darbdavių laukia baudos ir tai sukelia daug galvos skausmo verslams, sakė I.Valaitienė.

„Yra didžiulė problema, nes įstatymas sako, kad nuo šiandien turime testuoti darbuotojus. Turėtume nušalinti darbuotoją, kuris neturi testo arba yra nevakcinuotas. Priversti vakcinuotis jo negalime. Kitas dalykas, pavyzdžiui, tie, kurie testuotis negali, nes nėra laisvų vietų. Žinome, kad priešingu atveju gresia bauda darbdaviui. Su tuo visiškai nesutinkame, nes nėra galimybių tą įsakymą įvykdyti“, – aiškino moteris.

Įmonėms atveriamas kelias sužinoti informaciją apie darbuotojus

Naujoji tvarka, kuri galėtų sukelti naujų klausimų, atveria ir dar vieną galimybę verslui. Iki šiol duomenys apie imunizacijos rodiklius įmonėse (vakcinuoti + persirgę asmenys) buvo skelbti viešai, tačiau jie buvo nuasmeninti. Dar daugiau, pačios įmonės taip pat negalėjo žinoti tikslaus imunitetą įgijusių savo darbuotojų skaičiaus.

Įmonės, norėdamos sužinoti savo darbuotojų vakcinacijos rodiklius, turėjo su jais kalbėtis, daryti apklausas, o darbuotojai savo imunizacijos statuso neprivalėjo atskleisti.

Tačiau nuo pirmadienio minėtų sričių darbdaviams bus lengva ne tik sužinoti tikrąjį imunizacijos lygį savo įmonėje, bet ir matyti, kurie konkretūs darbuotojai yra įgiję imunitetą. Pažymą apie tai darbuotojai turi pateikti darbdaviui, o neskiepyti asmenys kas savaitę pristatys pažymas apie COVID-19 testą.

Šie asmens duomenys tvarkomi Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo nuostatų dėl privalomo sveikatos tikrinimo dėl užkrečiamųjų ligų įgyvendinimo tikslu.

„Darbdavys privalo užtikrinti, kad tam tikrose srityse dirbtų sveikatą periodiškai besitikrinantys darbuotojai. Jis renka informaciją tik apie pasiskiepijimo, persirgimo ar testo atlikimo faktą. Darbdavys turi saugoti tik įrašus apie tai, kad konkretus darbuotojas atliko periodinį sveikatos tikrinimą“, – taip naujoji tvarka komentuojama 15min SAM atsiųstame atsakyme.

„Scanpix“/„ZUMAPRESS.com“ nuotr./Greitasis antigenų testas
„Scanpix“/„ZUMAPRESS.com“ nuotr./Greitasis antigenų testas

„Mūsų kolektyvas yra gana mažas, mes esame šeimyniški, žmogiškai su jais kalbamės, todėl kaip ir žinome rodiklį. Aš darbuotojus raginu skiepytis – bet ne dėl darbo, ne dėl visų nemalonumų testuojantis, tiesiog tai yra teisingas dalykas. Jeigu šitie nauji nepatogumai, kad reikės testuotis, nepavyks užsiregistruoti ir panašiai, bent mažą dalį žmonių paskatins skiepytis, tai bus maža pergalė. Nors tai labiau Pyro pergalė, nes skiepijamasi dėl ne tų intencijų“, – sakė I.Speteliūnaitė.

Vis dėlto I.Valaitienė mano, kad dėl šios situacijos niekas per daug nesikeis. „Priimdami į darbą mes prašydavome testo, taigi kaip ir žinojome rodiklius. Manau, ne viena įmonė preliminariai apklausdavo darbuotojus. Mes negalime spausti darbuotojų, mes galime juos raginti ir šviesti. Verslas supranta, kad nesinori grįžti į veiklų sustabdymą kaip buvo praėjusiais metais, visais įmanomais būdais norime to išvengti. Bet už darbuotoją nuspręsti mes negalime“, – sakė pašnekovė.

Tikisi, kad testavimas paskatins vakcinaciją

Pašnekovės viliasi, kad nauja tvarka dar labiau paskatins vakcinaciją tarp darbuotojų. Kai kuriose įmonėse tai jau duoda vaisių.

Viena iš daugiausiai darbuotojų šalyje turinti Palangoje registruota maitinimo paslaugų įmonė „Didvyriai“, valdanti „Floros simfonijos“ restoranus, iki šiol turėjo prasčiausius imuniteto rodiklius tarp dešimties didžiausių maitinimo paslaugas teikiančių įmonių. Tokių darbuotojų dalis siekė 30–39 proc.

Tačiau padėtis gali pasikeisti. Įmonės rekvizituose nurodytu telefonu atsliepusi atstovė 15min sakė, kad šį savaitgalį Palangoje pasiskiepino nemažai įmonės darbuotojų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje

„Palangoje tai pavyko dėl to, kad visi norėjo „Janssen“ vakcinos. Užtenka vieno karto, todėl daug darbuotojų susigundė, vakcinuoja patogioje vietoje, prie tilto. O čia, Kaune, turime filialą ir dabar siunčiame tuos, kurie nenori skiepytis, testuotis. Ne visi darbuotojai nori, yra jaunimo, kuris nenori. Čia yra visokių nuomonių – kas nori skiepijasi, kas nenori, eina testuotis“, – sakė moteris.

Ji pridūrė, kad įmonės darbuotojams Kaune nekilo sunkumų užsiregistruoti testui. „Kaune darbuotojai nuvažiavo ir niekas nesakė, kad būtų problema. Jonavos gatvėje yra didelis punktas, todėl manau, kad visi prasitestuos“, – teigė restoranų atstovė.

Tiek E.Ližaitytė, tiek I.Valaitienė taip pat teigia įsitikinusios, kad padažnėjęs testavimas taps paskata skiepytis. Ypač šis procesas turėtų paspartėti, jeigu už privalomus testus darbuotojas turėtų susimokėti iš savo kišenės. Apie tokią nuo rudens įsigaliosiančią tvarką užsiminė premjerė Ingrida Šimonytė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas

„Tie darbuotojai, kurie nėra prieš testavimą ir yra ilgalaikiai, ne sezoniniai, manau, supras, kad tai yra patogesnis būdas nei testuotis kiekvieną savaitę. O jei jiems nuo rudens reikės už testus mokėti, dalis jų tikrai pasirinks vakcinaciją“, – tikėjosi pašnekovė.

Tačiau egzistuoja ir grėsmė, kad tokiu atveju skeptiškai prieš vakcinas nusiteikę darbuotojai tiesiog išeis iš darbo ir mėgins įsidarbinti kitoje srityje, kur testuotis neprivaloma. „Situacija yra nekokia, ypač kurortuose. Dabar yra vasaros vidurys, reikia daug darbuotojų, dalis atsisako, dalis pareiškia, kad paliksime darbo vietą. Kur rasti darbuotojų vasarą, kai netikėtai žmogus pasakys viskas, aš jau nebedirbu? Tokia yra situacija“, – apibendrino Palangos verslininkė.

Vežėjai: reikia patogių vakcinacijos ir testavimo punktų

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava" generalinis direktorius Zenonas Buivydas 15min sakė, kad vairuotojų bendruomenė šioms naujovėms ruošėsi ir daro viską, kad kuo daugiau transporto sektoriaus darbuotojų testuotųsi ir pasiskieptų.

„Aktyviai dalijamės turima informacija su vežėjais, kad darbdaviai ragintų vairuotojus skiepytis. Be to, dar praėjusią savaitę, iki įsigaliojant šiai naujovei, pastebėjome aktyvesnį vairuotojų norą testuotis ir skiepytis. Tikimės, kad norinčių bus dar daugiau“, – komentavo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Zenonas Buivydas, Lietuvos nacionalinės automobiliais vežėjų asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Zenonas Buivydas, Lietuvos nacionalinės automobiliais vežėjų asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius

Vežėjams ir kitiems užsienyje dirbantiems darbuotojams pritaikyta tam tikra išimtis – jei terminas tikrintis sueina darbuotojui būnant užsienyje, būtinasis testavimas turi būti atliekamas grįžus į Lietuvą ne vėliau kaip per 48 valandas nuo atvykimo.

Visgi, yra ir sunkumų, kuriuos lemia transporto sektoriaus darbo specifika, kai vilkikų vairuotojai nuolat yra išvykę su kroviniais į užsienio šalis, o grįžę turi izoliuotis pagal nustatytas taisykles. „Linavos“ vadovo teigimu, dažniausiai poilsio laiką jie išnaudoja izoliacijai ir ne visada turi galimybę atvykti iki vakcinacijos punkto, o jai pasibaigus – vėl išvyksta.

Apie šiuos iššūkius „Linava“ yra kalbėjusi su Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir pasiūlė įrengti mobilią vakcinacijos vietą prie Kalvarijų pasienio kontrolės punkto. Žadama, kad ji pradės veikti netrukus. Taip pat bus sprendžiama ir dėl tokios vietos įrengimo Klaipėdos jūrų uosto teritorijoje esančioje aikštelėje. Siūloma įrengti ir daugiau tokių testavimo ir vakcinacijos vietų vairuotojams, pavyzdžiui, Obelių ar Saločių patikros punktuose.

123RF.com nuotr./Vilkiko vairuotojas
123RF.com nuotr./Vilkiko vairuotojas

„Tikimės, kad tai leis ne tik paskiepyti kuo daugiau lietuvių ir užsienio šalių piliečių, dirbančių transporto įmonėse tolimųjų reisų vairuotojais, bet užtikrins efektyvesnį testavimą“, – sakė Z.Buivydas.

Kaip jau skelbėme, vairuotojai ir laivų statybos darbuotojai pagal liepos viduryje paskelbtus duomenis, yra tarp mažiausius vakcinacijos rodiklius pasiekusių sektorių.

Žemą imunizacijos procentą gali lemti ir tai, kad nemaža dalis įmonių darbuotojų yra užsieniečiai, o į statistiką įtraukiami tik Lietuvos piliečiai.

Be to, jie dažnai išrankūs vakcinai. Kaip anksčiau yra minėjęs Z.Buivydas, dalis laukia galimybės pasiskiepyti „Sputnik“ vakcina, kiti labiausiai nori skiepytis vienos dozės „Janssen“ vakcina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas