Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 27

Ne tik komisiniai „Bolt“, bet ir PVM: pavežėjas po Mokesčių inspekcijos laiško pratrūko

Pavežėju dirbantis Tomas gavo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) laišką, kad turi susimokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM). Pajamų ir „Sodros“ mokesčius jau mokantis vyras, keleivius vežantis naudodamasis Estijoje registruota platforma „Bolt“, nesupranta, kodėl turįs mokėti dar.
Bolt pavežėjas
Bolt pavežėjas / Shutterstock nuotr.

„Jei vairuotojas įsigyja paslaugą naudotis minėta platforma, už ją moka komisinį mokestį – 25 proc. Paimkime pavyzdį. Vairuotojas naudojasi užsienyje registruota platforma, jis gauna užsakymą nuvežti keleivį iš taško A į tašką B. Kelionės kaina 10 eurų. Keleivis vairuotojui sumoka 10 eurų, vairuotojas platformai – minėtą komisinį, šiuo atveju – 2,5 euro. Tačiau „Bolt“ atveju yra kitaip“, – sako Tomas.

Anot jo, vairuotojas negauna pinigų iš keleivių, nes labai mažas procentas moka grynaisiais, dažniausiai mokestis už kelionę nuskaičiuojamas tiesiai iš kliento kortelės, kuri pridėta prie programėlės.

„Jeigu kelionė kainavo 10 eurų, tiek „Bolt „ir nuskaičiuoja nuo keleivio kortelės, o vairuotojui „Bolt“ perveda 7,5 euro (jau po komisinio). T.y. vairuotojas faktiškai gavo ne 10 eurų ir sumokėjo 2,5 euro komisinių, o 7,5 euro faktinių pajamų. Trumpai tariant, vairuotojas suteikė paslaugą „Bolt“ platformai už 7,5 euro, o „Bolt“ platforma savo klientui perpardavė paslaugą už 10 eurų ir uždirbo 2,5 euro. Bet nuo šio uždarbio „Bolt“ nesumoka valstybei mokesčių, o perkelia juos vairuotojui pateikdamas metinę deklaraciją (dabar visos platformos automatiškai privalo VMI teikti duomenis apie vairuotojų gaunamas pajamas). „Bolt“ VMI pateikia informaciją, kad vairuotojas gavo 10 eurų pajamų ir patyrė 2,5 euro išlaidų“, – tvirtina vyras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokėjimo kortelė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokėjimo kortelė

Jis nesupranta, kodėl vairuotojai verčiami mokėti PVM nuo įsigyto komisinio, kurio faktiškai esą nemokėjo.

Tomo pyktis iš esmės kyla dėl to, kad vairuotojai turi prievolę mokėti atvirkštinį PVM, tačiau naujai platforma pradedantys naudotis pavežėjai Lietuvoje visuomet perspėjami, kad jie patys atsako už mokesčių mokėjimą.

Be to, VMI 15min paaiškino, kad kriminalo čia nėra – visa suteiktos paslaugos kaina – 10 eurų – ir yra laikoma pajamomis, o už jų deklaravimą atsakingi patys pavežėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas