Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nepasisekė: kanadietė už tinginystę turės buvusiam darbdaviui grąžinti 2,5 tūkst. JAV dolerių

Kanadietę teismas įpareigojo savo buvusiam darbdaviui grąžinti tūkstančius JAV dolerių po to, kai jos kompiuteryje įdiegta stebėjimo programinė įranga parodė, kad ji darbo metu užsiiminėjo ne tuo, kuo turėtų – žiūrėjo filmus ir kitaip leido laiką.
Moteris prie kompiuterio
Moteris prie kompiuterio / Vida Press nuotr.
Temos: 3 Kanada Darbas Teismas

Karlee Besse nuotoliu dirbo buhaltere bendrovėje „Reach CPA“ ir iš pradžių pati bandė paduoti bendrovę į teismą, prašydama 5 tūkst. JAV dolerių (4630 eurų) kompensacijos už neišmokėtą darbo užmokestį ir išeitinės išmokos, motyvuodama neteisėtu atleidimu iš darbo.

Tačiau vietoje to civilinis teismas priėmė bendrovei palankų sprendimą, įpareigojęs K.Besse sumokėti įmonei beveik 2,5 tūkst. JAV dolerių (2315 eurų).

Teisme paaiškėjo, kad „Reach CPA“ moters kompiuteryje naudojo „TimeCamp“ programinę įrangą, kuri nustatė, kad K.Besse vėlavo atlikti darbą. Ši programinė įranga stebi, kaip darbuotojai leidžia laiką prie kompiuterio, įskaitant tai, kiek laiko dokumentas yra atidarytas ir kaip juo naudojamasi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbas biure
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbas biure

Įmonė teigė, kad jų stebėjimo įranga parodė, jog buvusi darbuotoja iššvaistė 50 darbo valandų su darbu nesusijusioms užduotims atlikti ir nurodė, kad „buvo rasta neatitikimų tarp K.Besse darbo laiko apskaitos žiniaraščių ir programinės įrangos naudojimo duomenų.“

Daugėja pavyzdžių, kai įmonės stebi savo darbuotojus

K.Besse gynėsi sakydama, kad turi atsispausdinusi popierines savo darbų kopijas, tačiau programinė įranga į tai neatsižvelgė.

Bendrovė taip pat pridūrė, kad programinė įranga buvo susieta ir su spausdintuvu – nustatyta, kad moteris spausdino nedaug.

K.Besse taip pat išreiškė susirūpinimą, kad programinė įranga negalėjo atskirti, kada kompiuteris naudojamas darbui, o kada – asmeninėms reikmėms, tačiau bendrovė teisme įrodė, kad programinė įranga gali tai padaryti.

Vida Press nuotr./Tinginiaujanti moteris
Vida Press nuotr./Tinginiaujanti moteris

Buvusi darbuotoja pripažino, kad elgėsi nesąžiningai ir bandė imituoti, kad dirba prie kai kurių dokumentų, nors iš tiesų užsiėmė kita veikla.

„Tai jokiu būdu nebuvo tinkama. Labai dėl to atsiprašau“, – sakė K.Besse.

Po to, kai per pandemiją ir po jos padaugėjo nuotoliu dirbančių žmonių, įmonės vis dažniau stebi, ką jų darbuotojai veikia prie kompiuterių.

2021 m. Digital.com atlikta 1250 JAV darbdavių apklausa parodė, kad 60 proc. nuotoliniu būdu dirbančių darbuotojų naudojo darbo stebėjimo programinę įrangą. Beveik devynios iš dešimties šių įmonių teigė, kad po programinės įrangos naudojimo atleido darbuotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas