Maitinimo sektoriaus verslų atstovai sako, kad šiuo metu patiria milžiniškus nuostolius, kurie verčia galvoti apie užsidarymą.
„Aš jau esu priėmus sprendimus, dėl kai kuriu restoranų uždarymo, nes kitos išeities nelabai ir yra“, – penktadienį surengtoje diskusijoje, kurioje dalyvavo maitinimo sektoriaus atstovai, teigė verslininkė Odeta Bložienė.
Ji vadovauja restoranams „Jurgis ir Drakonas“, „Brooklyn Brothers“ ir „Detroito sesės“.
Dėl aukštų energetikos kainų nuo spalio 1 d. bus uždaromas vienas iš „Brooklyn Brothers“ restoranų Vilniuje.
„Šiuo metu tikrai jaučiame didžiulius ekonominius pokyčius: verslai dar moka per pandemiją sukauptas skolas valstybei, ženkliai pakilo dujų ir elektros kainos, augo žaliavų ir kuro kainos, taip pat didėjo darbo užmokestis. Visi šie aspektai šiuo metu yra nepakeliama našta maitinimo sektoriui ir išties rimtai kelia grėsmę verslo išlikimui. Mūsų pagrindinis tikslas išgyventi ir išlaikyti atvertas duris, taupome visur kiek galime, bet PVM didinimas reikš labai daug, valstybei sukauptų skolų grąžinimas tampa beveik neįmanomas“, – kalbėjo ji.
Verslo atstovų teigimu susikaupusias skolas būtų galima grąžinti per 3-4 metus, jeigu situacija rinkoje stabilizuotųsi.
Nuo 2021 m. liepos 1 d. įsigaliojo 9 proc. lengvatinis PVM nuo pandemijos nukentėjusiam maitinimo sektoriui, tačiau ši priemonė galios laikinai – iki 2022 m. gruodžio 31 d.
Apie tai šią savaitę paskelbė finansų ministrė Gintarė Skaistė.
Tiesa, tarp valdančiųjų pozicija dėl lengvatos pratęsimo nėra vieninga – ketvirtadienį ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė kalbėjo matanti prasmę šią lengvatą pratęsti.
Maitinimo, laisvalaikio ir apgyvendinimo veiklos buvo ir tebėra labiausiai pažeistos pandemijos ir karantino ribojimų, tvirtina šių sektorių atstovai.
Restoranų savininkai teigia, kad 9 proc. PVM lengvata pandemijos metu padėjo išlaikyti darbuotojus bei mokėti prastovas. Maitinimo įstaigų darbuotojų atlyginimai šiemet vidutiniškai kilo 10-15 proc., tačiau kainų augimo nepavijo.
„Neatsižvelgus į maitinimo sektoriaus verslininkų prašymus tampame šalimi, kurioje lieka vos keli restoranai. Lietuvos ir užsienio svečiai turi ieškoti, kur pietauti ar vakarieniauti, atleidžiami darbuotojai arba ženkliai mažinamas jų atlyginimas“, – teigė „Momo Grill“ bei „Monai“ restoranų vadovas Vytautas Samavičius.
21 Europos valstybėje panaši lengvata restoranų verslams vis dar galioja.
„Aš paklausiau vieno ekonomisto, kodėl 21 šalis suteikia lengvatą - sako, nes ten valdžioje populistai. Labiau norėčiau teigiamo populizmo valdžios atstovams“, – diskusijoje kalbėjo Liutauras Čeprackas „Gastronomika“, „Kiemas“ ir „Meat Steakhouse“ restoranų vadovas.