Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nepriklausomi tiekėjai gyventojams: nebelaukite – pasirinkite ir fiksuokite kainą

Nepriklausoma elektros tiekėja „Perlas Energija“ pranešė stabdanti veiklą. Kiti nepriklausomi tiekėjai gyventojus ragina nebedelsti ir padaryti sprendimą – fiksuoti kainą.
„Perlas energija“
„Perlas energija“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Martynas Giga, „Elektrum Lietuva“ vadovas 15min teigė, kad dėl šio „Perlas Energija“ sprendimo rinka itin nesikeis, nes yra pajėgių nepriklausomų tiekėjų, kurie pasirūpins klientais.

„Tokioje situacijoje svarbu, kad tiekėjo palikti klientai aiškiai žinotų, ką jiems daryti, ir turėtų pasirinkimą. O jie jį turi. Mes patariame klientams nieko nebelaukti, rinktis kitą tiekėją ir fiksuoti elektros kainą“, – teigė M.Giga.

Jam antrino ir „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė. 15min ji sakė, kad „Perlas Energija“ sustabdžius veiklą didžioji dalis tiekėjo klientų turi rinktis kitą nepriklausomą tiekėją ir su juo sudaryti sutartį.

„Tie I ir II etapo buitiniai elektros energijos vartotojai, kurie nepasirinks kito nepriklausomo tiekėjo iki rugpjūčio 28 d. ir nesudarys su juo sutarties, pagal galiojančias tvarkas, pateks į garantinį tiekimą nuo rugsėjo 1 d. Rugpjūtį garantinio tiekimo kaina siekė 55 ct/kWh be valstybės kompensacijos. Didmeninė elektros kaina rugpjūtį, pagal kurią bus skaičiuojamas rugsėjo mėnesio tarifas, šiai dienai jau yra apie 40 proc. aukštesnė. Todėl rugsėjo mėnesį garantinio tiekimo kaina, tikėtina, bus dar didesnė“, – perspėjo L.Beganskienė.

Pasak „Ignitis“ atstovės, III elektros rinkos liberalizavimo etapo klientai bus automatiškai grąžinti į visuomeninį tiekimą, nes jų liberalizavimo etapas nepasibaigęs. Šiems klientams jokių veiksmų atlikti nereikia.

Nebedelsti, o pasirinkti, ragino ir „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

„Raginame buvusius „Perlas Energija“ klientus ar norinčius pratęsti sutartis pirmo, antro ar trečio liberalizavimo etapo dalyvius nedelsti, mat rinkos kainos kyla“, – sakė V.Koryzna.

M.Giga teigė suprantantis, kad klientams nedrąsu fiksuoti kainą dabar, kai kainos yra aukščiausiame lygyje, be to, jos bus didesnės nei užfiksuotos senose „Perlas Energija“ sutartyse. Jis ramina, tokios kainos amžinai nesilaikys. Pašnekovo teigimu, rinkoje vis dar yra labai daug neaiškumo ir padidintos rizikos, ką iš dalies parodė ir trečiadienio rekordiškai aukštos elektros kainos biržoje.

15min rašė, kad didmeninė elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Lietuvai, Latvijai ir Estijai trečiadienį 18 valandą laikinai pasiekė net 4000 eurų už megavatvalandę (MWh) – t. y. 4 eurus už kilovatvalandę (kWh). Šias rizikas patyrę tiekėjai, M.Gigos teigimu, sėkmingai valdo.

„Elektrum Lietuva“ nuotr./Martynas Giga
„Elektrum Lietuva“ nuotr./Martynas Giga

Elektrą klientams „Perlas Energija“ tieks iki rugpjūčio 31 d., naują tiekėją klientai turės pasirinkti iki rugpjūčio 28 d. Bendrovė veiks tol, kol išparduos turtą, išmokės kompensacijas klientams, atsiskaitys su kreditoriais ir partneriais. Bendrovės akcininkai negaus jokio „Perlas Energija“ turto ir uždarbio įmonę uždarius.

Nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ rugpjūčio 5 dieną pranešė keičiantis visų klientų sutartis – pasirinkusieji fiksuotas kainas bus perkelti į kintamos kainos planą „Birža“, tai yra mokės pagal realias biržos kainas. Įmonės vadovo Viliaus Juraičio teigimu, šį sprendimą lėmė tai, kad nuo praėjusių metų pabaigos nuolat auga energetinių resursų kainos, todėl teikti vartotojams fiksuotos kainos planus tampa nebeįmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas