Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidoje užsidarė 23 metus veikęs restoranas: tarp priežasčių ir elektros kainos, ir įvažiavimo mokesčiai

Restoranas „Senasis uostas“, Nidoje veikęs 23-ejus metus, rugsėjo pabaigoje nutraukė veiklą. Kaip atskleidė jo vadovas Valentinas Kuznecovas, sunkų sprendimą teko priimti dėl kelių priežasčių – aukštų elektros kainų, sumažėjusių turistų srautų bei nesutarimų su Neringos savivaldybe. „Praėjusiais metais neuždirbome pinigų, žiemą pasilikome su labai maža suma pinigų, vilkosi skolos, tad priėmėme tokį sprendimą“, – 15min sakė V.Kuznecovas.
Nida
Nida / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

35 darbuotojus turėjusio restorano vadovas pripažino, kad sprendimą užverti duris priimti nebuvo lengva.

„Plyšta širdis, bet kitos išeities nematėme“, – sakė jis.

Jo teigimu, užsidarymą lėmė ne tik elektros ir maisto produktų kainų šuoliai, bet, kaip įvardijo V.Kuznecovas, ir „Neringos savivaldybės netoliaregiškumas“. Pasak pašnekovo, turistų, atvykstančių į Nidą, srautai yra gerokai sumažėję, o dėl to kalti ir aukšti įvažiavimo į kurortą mokesčiai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Padavėja
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Padavėja

„Buvo ir vienadienių turistų, tai svarbiausia kavinėms, suvenyrų pardavėjams, dviračių nuomos punktams. Kai srauto nėra, darbuotojams reikia mokėti atlyginimus, o tu net nesurenki pinigų – kažkokia nesąmonė. Buvo iškeltas klausimas, kiek per dieną Nidoje išduodama baudų už stovėjimą rezervuotoje vietoje, atsakymas buvo – 30. Ir dar sako, kad miestas dūsta nuo automobilių“, – sakė V.Kuznecovas.

Pasak pašnekovo, Neringos meras „daužėsi į krūtinę, kad turistų srautai augo“, bet situacija yra kitokia. Pasak V.Kuznecovo, neseniai su meru vyko verslo pusryčiai, kuriuose agentūros „Keliauk Lietuvoje“ atstovai įvardijo, kad turizmo srautai visoje Lietuvoje krinta, tad reikėtų skatinti turizmą, o ne apdėti mokesčiais.

Restorano savininkas teigė susidūręs ir su daugiau situacijų, apsunkinusių veiklą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Parnidžio kopa
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Parnidžio kopa

„Vienai įmonei buvo leista pasistatyti staliukus viešojoje zonoje. Buvo padarytas remontas, viešoje erdvėje atsirado staliukai. Kitos tokio leidimo negavo. Mes aiškinome savivaldybei – jūs sudarote galimybę vienai įmonei prieš kitą turėti pranašumą, bet taryba sprendimą priėmė. Kai mes užsidarėme, staliukus nuėmė“, – vietinius nesutarimus apibūdino jis.

Praėjusiais metais šalia restorano vyko remontas, pasak V.Kuznecovo, įstaigos prieigos buvo „užkrautos tvoromis“, tačiau susitarti su darbus vykdžiusia įmone nepavyko.

O šiais metais nauju iššūkiu tapo elektros kainos, apsunkinusios situaciją daugumai verslų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas

„Jei per sezoną suvartoji 50 tūkst. kilovatvalandžių elektros energijos, o kilovatvalandė anksčiau kainavo 15 centų, per mėnesį sumokėdavome 1,5 tūkst. eurų su perdavimo mokesčiu. Už visą sezoną sumokėdavome apie 7 tūkst. eurų. Dabar kaina pašoko ir mums per mėnesį reikia sumokėti 7 tūkst. eurų. Nebežinome, kokiomis kainomis prekiauti, kad visa tai atsipirktų“, – neslėpė jis.

Padėtį, pasak V.Kuznezovo, sunkina ir tai, kad nuo sausio žadama panaikinti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifą maitinimo įstaigoms.

Nebežinome, kokiomis kainomis prekiauti, kad visa tai atsipirktų.

„Taip jau sutapo, kad susidėjo įvairios problemos – remontas, nesutarimai su savivaldybe, elektros kainos, skolos. Atidirbome skolas už praėjusius metus ir viskas. Tas savivaldybės netoliaregiškumas, nesupratimas, koks čia yra kraštas, tai ir lėmė. Mūsų administracijos vadovas ir pavaduotojas nėra dirbę su rekreacija ir žalio supratimo neturi, kokią įtaką turi tokios smulkmenos ir pasikeitimai“, – atviravo V.Kuznecovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas