Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos kruizų operatorė „Hurtigruten“ pranešė apie kibernetinę ataką

Norvegijos kruizų operatorė „Hurtigruten“ pirmadienį pranešė apie didelio masto kibernetinę ataką, kurios metu, regis, buvo panaudota kenkėjiška išpirkos reikalaujanti programa, skirta perimti duomenis, už kuriuos vėliau būtų galima pareikalauti išpirkos.
„Hurtigruten“
„Hurtigruten“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai buvo rimta ataka, – sakoma bendrovės skaitmeninės tarnybos vadovo Ole-Mariaus Moe-Helgeseno pranešime. – Regis, kad nukentėjo visa pasaulio skaitmeninė „Hurtigruten“ infrastruktūra.“

Bendrovė pranešė įspėjusi atitinkamas valdžios institucijas, kai naktį iš sekmadienio į pirmadienį sužinojo apie ataką.

„Atrodo, kad atakai panaudota vadinamoji išpirkos programa“, – pridūrė bendrovė.

Išpirkos reikalaujanti programa yra tam tikra kenkėjiška programa – kenkėjiška programinė įranga, kuri užšifruoja atakos objekto duomenis, neleisdama savininkams prieiti prie sistemų, kol nukentėjusieji sutinka sumokėti už iššifravimo raktą, suteikiantį prieigą prie sistemų.

„Hurtigruten“, kuri, kaip ir visa kruizinių laivų pramonė, priklauso privatiems investuotojams, šiuo metu grumiasi su koronaviruso pandemijos sukeltais sunkumais.

Bendrovė birželio mėnesį pamėgino iš naujo pasiūlyti kruizinius reisus, tačiau rugsėjį sustabdė keliones iki metų pabaigos, kai dešimtys įgulos narių ir keleivių užsikrėtė COVID-19.

Remiantis Tarptautinės kruizinių linijų asociacijos (CLIA) duomenimis, Europos kruizų operatorių sektoriaus apyvarta siekia 14,5 mlrd eurų per metus ir įdarbina beveik 53 000 žmonių.

CLIA skaičiuoja, kad žala, padaryta pramonei dėl su koronavirusu susijusių ribojamųjų priemonių, gali siekti iki 25,5 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas