Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nupūskite dulkes nuo veržliarakčių: pamažu grįžtanti „teisė taisyti“ prietaisus lietuviams gali priminti senus įgūdžius

Nuo kovo 1 d. Europos Sąjungoje (ES) įsigalioję nauji reikalavimai dėl dalies buitinės elektronikos prekių turėtų padėti gyventojams naudoti šiuos prietaisus ilgiau, o prireikus ir paties juos susitaisyti. Ilgai ekologinių aktyvistų stumta „teisė taisyti“ ateityje gali įgauti dar daugiau aktyvių formų, o lietuvius paskatinti prisiminti meistravimo įgūdžius.
Elektronikos taisymas
Elektronikos taisymas / 123rf.com

Elektronikos prikimštuose buitiniuose prietaisuose atlikti sudėtingesnius pataisymus patiems darosi vis sunkiau, o praėjus dvejų metų garantiniam terminui, neretai lengviau nusipirkti naują, nes atsarginių detalių įsigyti sudėtinga ar net neįmanoma.

Visgi pasaulyje galima sutikti ir kitokio požiūrio šalininkų – jie teigia, kad reikėtų grįžti prie tokio prietaisų dizaino, kad bent kai kuriais atvejais jį galėtų pasitaisyti ir minimalius įgūdžius turintis vartotojas. Šiuo metu tam trukdo ir specifiniai konstrukcijos elementai, pavyzdžiui, kai kurios detalės nebūtinai priveržiamos, o tiesiog klijuojamos.

Dažnas elektronikos prekių keitimas lemia sparčiai augantį šios rūšies atliekų kiekį. Siekiant jį sumažinti, ES, regis, įsiklausė į už „teisę taisyti“ kovojančių vartotojų poreikius. Nuo kovo 1 d. įsigalioja tvarka, leisianti šiek tiek pailginti prietaisų naudojimo laiką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Bosch Exxcel“ šaldytuvai-šaldikliai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Bosch Exxcel“ šaldytuvai-šaldikliai

Pagal naująją direktyvą gamintojai, kurie ES pardavinėja šaldytuvus, skalbykles, plaukų džiovintuvus ar televizorius profesionaliems taisytojams turės užtikrinti galimybę įsigyti įvairių atsarginių dalių, tokių kaip varikliai ir jų šepetėliai, siurbliai, amortizatoriai, spyruoklės, skalbyklių būgnai ir k.t. mažiausiai 7–10 metų nuo modelio gamybos nutraukimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?