Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

OLAF pranešė apie tūkstančių litrų nekokybiško rankų dezinfekavimo skysčio konfiskavimą ES

Europos Sąjungos (ES) kovos su sukčiavimu tarnyba pranešė, kad nuo koronaviruso pandemijos pradžios visame regione buvo konfiskuota beveik 140 000 litrų pavojingo sveikatai rankų dezinfekavimui skirto skysčio.
Dezinfekcinis skystis
Dezinfekcinis skystis / 123RF.com nuotr.

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) antradienį pranešė, jog produktas buvo pagamintas Turkijoje, o jo sudėtyje buvo pavojingas metanolio – medžiagos, galinčios sukelti galvos skausmą, pakenkti regėjimui ar net apakinti, kai naudojama rankų dezinfekavimo priemonėse – kiekis.

Agentūra pradėjo operaciją rugpjūčio mėnesį, kai Danijos institucijos perdavė informaciją apie 6 000 litrų rankų dezinfekavimo skysčio iš Turkijos konfiskavimą. Tuomet agentūra perdavė informaciją visoms 27 ES valstybėms narėms, o OLAF rugsėjo pabaigoje gavo informacijos apie į Airiją siunčiamą įtartiną siuntą.

Krovinys buvo sustabdytas Dubline. Atlikta analizė patvirtino, kad rankų dezinfekavimo priemonėje buvo „nepriimtinai didelis metanolio kiekis“, pranešė OLAF ir pridūrė, kad atlikus tolesnį tyrimą, buvo atrasta kitų tos pačios dezinfekavimo priemonės atsargų. Taip pat nustatyta, kad dar vienoje siuntoje buvo šio pavojingo produkto.

Kiek vėliau atlikus tyrimą nustatyta, kad kelios ES įsikūrusios bendrovės užsakė rankų dezinfekavimo priemonių iš to paties gamintojo Turkijoje, veikiančio įvairiais pavadinimais.

„Nuo pandemijos pradžios OLAF aktyviai kovojo su neteisėtų produktų, susijusių su COVID-19, gamyba, pavyzdžiui, padirbtų ir nekokybiškų veido kaukių, greitųjų testų, rankų dezinfekavimo priemonių gamyba, – pažymėjo OLAF generalinis direktorius Ville‘is Itala. – Šie gaminiai turėtų apsaugoti žmones. Atlikdama tyrimus, OLAF iki šiol nustatė daugiau nei 900 bendrovių, o sąrašas toliau auga.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas