Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paauglė Trakų verslininką kaltina vergiškomis darbo sąlygomis: neleido net į tualetą

Ilgos darbo valandos per kaitrą neleidžiant išsimaudyti ežere, nueiti į tualetą ir pavalgyti, o paprašius sumokėti visą sutartą atlygį – darbdavių šaipymasis vadinant bukaprote. Su visu tuo teigia susidūrusi paauglė, vasarą nutarusi užsidirbti pardavinėdama bilietus į pasiplaukiojimus „Akmenos“ ir „Galvės“ laivais Trakuose. Tuo tarpu verslininkas visus priekaištus atmeta ir tvirtina vasaromis paauglius įdarbinantis jau 18 metų. Tyrimą pradėjo ir Darbo inspekcija.
Trakai
Trakai / Trakų turizmo informacijos centro nuotr.

Į 15min kreipėsi skaitytoja, papasakojusi, kad šią vasarą padirbėti nusprendusi jos penkiolikmetė dukra feisbuke pamatė skelbimą, kad Trakuose darbui su pramoginiais laivais yra ieškomi darbuotojai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Trakuose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Trakuose

Dukrai nuvykus į darbo pokalbį, jai buvo pasiūlyta pardavinėti bilietus į pasiplaukiojimus „Akmenos“ ir „Galvės“ laivais Trakuose.

Mergina pradėjo dirbti jau tą pačią dieną, o praėjus beveik savaitei darbdavys paprašė atnešti tėvų pasirašytą sutikimą. Mama sutikimą tuomet pasirašė, tačiau nustebo, kad dukrai verslininkas nedavė darbo sutarties. Dukra tąkart paaiškino, kad darbo sutartį ji pasirašė, tačiau darbdavys nesuteikė galimybės jos peržiūrėti ir esą vertė pasirašyti paskubomis.

Neleisdavo nusipirkti vandens

Skaitytoja pasakojo, kad jos nepilnametė dukra Trakuose pradirbo dvi savaites, už kurias darbdavys ne tik nesumokėjo sutartos sumos, bet ir vertė dirbti kone vergiškomis sąlygomis.

Pasak moters, jos dukra dažnai turėdavo stovėti prie tilto ir laivo – matomoje vietoje, iš kurios visą dieną negalima būdavo pajudėti: merginai darbdavys neleisdavo netgi nueiti nusipirkti vandens ar į tualetą.

O kai Trakuose kilo audra ir ji liepusi dukrai skubiai bėgti slėptis į pilį, paauglei nebuvo leista to padaryti.

„Jiems davė skėčius ir liepė eiti ieškoti žmonių“, – piktinosi pašnekovė.

Trakų TIC nuotr./Trakai
Trakų TIC nuotr./Trakai

Skaitytoja tvirtino, kad verslininkas dirbusius nepilnamečius apgavo ir dėl sutartų darbo sąlygų – buvo žadama, kad dirbantys paaugliai galės ateiti papietauti į laivą, kol laivas plaukia aplink ežerą, o per kaitrą – išsimaudyti.

„Taip pat melas. Labai retai išleisdavo. Jie aiškindavo, kad „kol jūs šokinėsit vandenyje, praeis žmonės", – pasakoja vasarą Trakuose dirbusios nepilnametės mama.

Sutarto atlygio nesumokėjo, išvadino bukaprote

Iš viso prie laivų dirbo aštuoniolika paauglių. Skaitytoja tvirtino, kad buvo sutarta dėl darbo užmokesčio – 24 eurų už darbo dieną ir 10 procentų nuo parduotų bilietų.

Moteris pasakoja, kad jos dukra sugebėdavo per dieną parduoti bilietų ir už 400 eurų, kai vieno bilieto kaina – 5 eurai. Anot jos, per karštį paaugliams tekdavo dirbti ir po aštuonias–devynias valandas per dieną. Ir nors iš pradžių buvo tartasi, kad nepilnamečiai dvi dienas dirbs, o dvi bus laisvos, vienu metu jie esą plušėjo net šešias dienas per savaitę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vasaros darbas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vasaros darbas

Trakuose dirbusi mergina paskaičiavo, kad už dvi darbo savaites jai priklausė apie 280 eurų, tačiau kai atėjo laikas atsiskaityti paaiškėjo, kad nei darbo valandos, nei numatytas darbo užmokestis nesutapo su darbo sutartyje nurodyta informacija.

15min atsiųstoje darbo sutartyje, su kuria, kaip pasakojo skaitytoja, pasirašiusiems paaugliams esą nebuvo leista susipažinti, yra nurodyta, kad paaugliai per savaitę turėjo dirbti 10 valandų pagal 0,25 etato.

Darbo užmokesčio išmokėjimo dieną, sužinojusi, kad negaus sutarto atlygio, mergina net apsiverkė, tačiau darbdavių paauglės ašaros nesujaudino – nepilnametė esą buvo išvadinta bukaprote.

Moters dukrai Trakų verslininkai už darbą sumokėjo tik 101 eurą. Tiesa, vėliau nuvykus pasiaiškinti tėvams, darbdavys jai dar atskaičiavo 82 eurus. 110 eurų liko nesumokėti. O tėvams pasiteiravus dėl procentų už parduotus bilietus, darbdaviai esą rėžė: „jūsų vaikai serga šizofrenija“.

Moters pasakojimu, nemažai paauglių taip ir liko nieko nepešę.

Skaitytoja dėl šios situacijos kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją (toliau – VDI), Vaikų teisių apsaugos tarnybą, policiją.

„Aš maniau, kad Lietuvoje tokie dalykai seniai baigėsi,“ – apgailestavo ji.

Nepilnamečių darbdavys neigia

15min skaitytojos atsiųstoje darbo sutartyje, kaip darbdavys, yra minima Trakų turizmo ir poilsio paslaugų plėtros asociacija ir Roberto Volosevičiaus, kaip asociacijos prezidento, vardas ir pavardė.

R.Volosevičius 15min tvirtino, kad jau apie 18 metų kasmet vasaromis bilietų pardavimui įdarbina paauglius, pilnamečius studentus ir apie 4–6 administratorius. Jis taip pat neigė jam mestus kaltinimus.

„Įdarbinami nepilnamečiai paprastai dirba poromis ir vienas kitą keičia. Jiems vanduo duodamas nemokamai, tačiau jie linkę pirktis saldžius, gazuotus gėrimus“, – komentavo verslininkas.

Jis tvirtino, kad jokių draudimų pavalgyti ar nueiti į tualetą nėra. „Jiems skiriamos pertraukos pailsėti ir pavalgyti. Nepilnamečių darbuotojų nepasitenkinimas dažniausiai susijęs su tuo, kad valgyti, ilsėtis turi po vieną (be draugijos), ir būtent tai jiems nepatinka“, – aiškino verslininkas.

Tuo tarpu apie situaciją, kad esą viena iš nepilnamečių apsiverkė ir buvo išvadinta bukaprote, verslininkas teigė sužinojęs iš žurnalistų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sezoninis darbas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sezoninis darbas

„Asociacija nėra gavusi jokių nepilnamečių darbuotojų ar jų tėvų skundų, pretenzijų dėl neišmokėto darbo užmokesčio“, – sakė R.Volosevičius Jis teigia, kad darbo užmokestis mokamas toks, koks numatytas darbo sutartyje – t.y. pagal faktiškai išdirbtas valandas.

„Kas susiję su neetiškais, užgauliais pasisakymais nepilnamečių darbuotojų atžvilgiu, tai asmeniškai apklausus dirbančius nepilnamečius, tokia informacija nepasitvirtino“, – teigė jis.

Jis atmetė ir priekaištus, kad nepilnametei esą neleista susipažinti su darbo sutartimi.

„Visi nepilnamečiai prieš pasirašydami darbo sutartį supažindami su darbo sąlygomis ir prieš pasirašydami darbo sutartį ją perskaito. Tiek paaugliai, tiek ir tėvai dažnai domisi darbo sutarties sąlygomis ir darbo sutarties turiniu“, – teigė verslininkas.

Darbo inspekcija pradėjo tyrimą

Pakomentuoti šią situaciją 15min paprašė ir VDI.

„Galime patvirtinti, kad Jūsų minimu klausimu buvo gauti du kreipimaisi: vienas iš paauglių tėvų, kitas – anoniminis. VDI pradėjo tyrimą, todėl šiuo metu konkretaus atvejo daugiau komentuoti negalime“, – rašoma VDI komunikacijos specialistės Jolantos Bielskienės atsakyme.

VDI primena, kad Lietuvoje nepilnamečiai gali pradėti dirbti nuo 14 metų, tačiau priklausomai nuo to, ar jie patenka į vaikų ar paauglių amžiaus grupę, taikomi skirtingi apribojimai jų darbo pobūdžiui, darbo ir poilsio laikui, taip pat ir darbo sutarties sudarymui.

15min nuotr./Valstybinė darbo inspekcija
15min nuotr./Valstybinė darbo inspekcija

„Net ir su 14 metų amžiaus asmeniu darbas privalo būti įformintas darbo sutartimi, kurioje darbo sutarties šalys susitaria dėl būtinųjų darbo sutarties sąlygų, t. y. darbo funkcijos, darbo apmokėjimo ir darbovietės, taip pat darbo laiko normos bei darbo laiko režimo“, – teigia VDI.

Darbo inspekcija taip pat nurodo, kad vaikų darbas draudžiamas šiomis valandomis: nuo 20 valandos vakaro iki 6 valandos ryto, rytais – nuo 6 iki 7 valandos prieš pamokas. Be to, turi būti suteikiamos ne mažiau kaip 2 poilsio dienos per savaitę, jeigu įmanoma, paeiliui, viena iš jų turi būti sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas