Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagalba Lietuvos gynybos pramonei – verslams skiria šimtus tūkstančių eurų

Lietuvos gynybos pramonė turi didelį potencialą. Šiuo metu daugiau kaip 70 šalies įmonių gali pasiūlyti gynybos pramonei skirtų komponentų ir paslaugų, kurie leidžia gynybos sektoriaus ekosistemai išlaikyti technologinį pranašumą ir konkurencingumą.
Gynybos pramonė
Gynybos pramonė / Shutterstock nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija prisideda prie gynybos sektoriaus plėtros. Šiuo metu veikia rizikos kapitalo priemonė „MILInvest" – ji skatina eksperimentinę plėtrą bei inovacinę veiklą gynybos ir saugumo srityje, investuojant į besikuriančias ir perspektyvias labai mažas, mažas ir vidutines įmones, bei padeda vystyti dvejopos paskirties produktų kūrimą ir gamybą, o kartu plėtoja šalies rizikos kapitalo ekosistemą.

„Siekiame Lietuvos įmonėms, veikiančioms gynybos ir saugumo srityje, sukurti daugiau galimybių gauti finansavimą inovatyvių produktų ir paslaugų gamybai. Įsteigti rizikos kapitalo fondai jau pritraukė investuotojų lėšų, kurios ne tik sustiprins šalies gynybos pramonę, bet ir prisidės prie nacionalinio saugumo stiprinimo“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

Kaip veikia „MILInvest“ priemonė?

INVEGOS rizikos kapitalo priemonei „MILInvest“ įgyvendinti buvo įsteigti du fondai – „ScaleWolf Accelerator“, kuris vykdys preakceleravimo ir akceleravimo programas, skirs finansavimą verslo idėjoms plėtoti, komandoms formuoti, kompetencijoms stiprinti, taip pat atliks nedideles pradines investicijas, ir „ScaleWolf VC“, kuris vykdys didesnes investicijas į jau veikiančias įmones, startuolius, sukūrusius produktų ar paslaugų ir norinčius patekti į kitas rinkas.

„ScaleWolf“ fondai orientuoti į gynybos, saugumo technologijas kuriančias ir plėtojančias lietuviškas įmones ir startuolius, kurių produktai ar paslaugos turi eksporto potencialą. Fondams skirta 13,5 mln. eurų, tačiau pritraukus privačių lėšų fondo piniginėje dabar yra apie 16 mln. eurų. Fondų valdytojas rengia hakatonus ir kitokius susitikimus su gynybos ekspertais, kariuomenės ir įmonių atstovais, startuolių, jų idėjų atrankas, kurių metu įvertina, ką verta finansuoti.

Į „MILInvest“ pretenduoti gali fiziniai asmenys, vystantys verslo idėjas, produktus, įskaitant dvejopos paskirties (karinės ir civilinės) gynybos ir saugumo sektoriaus produktus, arba labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės, kuriančios, gaminančios ar teikiančios gynybos, saugumo ir (ar) dvejopos paskirties produktus ar paslaugas.

„ScaleWolf“ vadovaujantysis partneris Edvinas Kerza pridūrė, kad didžiausia programos ir fondų veiklos nauda yra ta, kad talentingi ir Lietuvoje verslą kurti norintys žmonės, kurie nebūtinai yra Lietuvos piliečiai, gauna esminių specifinių žinių apie saugumo ir gynybos aktualijas, užmezga ryšių tiek su klientais, tiek su patyrusiais mentoriais, be to, produkto vystymo pradžioje užsitikrina neatlygintiną finansinę paramą, o vėliau – investicijas technologijų ir inovacijų vystymui. „Įprastai bankai ir finansų institucijos nefinansuoja startuolių, o rizikos kapitalo fondai prisiima rizikas ir, taikant preakceleravimo ir akceleravimo programas, padeda startuoliui įveikti finansines, technologines ir rinkoje kylančias kliūtis verslo vystymui“, – sako E. Kerza.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Edvinas Kerza
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Edvinas Kerza

Per „MILInvest“ priemonę įmonės gaus iki milijono eurų

Šiuo metu yra atliktos jau 8 investicijos, įgyvendinama jau antra preakceleravimo programa. Pirmoje programoje dalyvavo 52 dalyviai, suformuota 20 komandų, kartu su Lietuvos šaulių sąjunga surengtas hakatonas „Ugninis skydas 2023“. Baigta pirma akceleravimo programa. Joje dalyvavo 10 įmonių, visos jos atėjo iš pirmosios preakceleravimo programos.

Preakceleravimo etape komanda gali tikėtis 10 000 eurų, kuriuos kaip neatlygintiną paramą į savo asmeninę banko sąskaitą gauna kiekvienas komandos narys. „ScaleWolf“ komanda prašo dalyvius būti aktyvius, semtis patirties, dalyvauti programoje fiziškai ir jos pabaigoje parodyti pasiektą progresą. Sėkmingiausios komandos gaus kvietimus dalyvauti akceleratoriuje, kur jau įkūrusios įmonę derėsis dėl investicijos. Ji sieks nuo 50 000 iki 150 000 eurų. Po dešimties savaičių trukmės akceleravimo programoje „ScaleWolf“ ir įmonė vertins pasiektą progresą, spręs dėl plėtros ir tolesnio produkto vystymo. Šiame etape papildoma investicija į įmonę gali siekti 1 000 000 eurų ir daugiau priklausomai nuo konkretaus poreikio.

„Dar dirbdamas krašto apsaugos sistemoje ir lankydamasis Izraelyje, JAV, UK, Italijoje, mačiau, kaip atverti galimybes sėkmingai plėtoti inovatyvias idėjas, jas įgyvendinti ir gauti pradinį kapitalą produkto komercinimui. Kartu su partneriais Lietuvai pasiūlėme karinėse oro pajėgose JAV išbandytą mokymo programą. Jos koncepcija ne tik pasiūlo vertingų žinių apie gynybos, saugumo, verslo aktualijas, bet ir neatlygintinai suteikia prieigą prie mentorių tinklo, finansinių priemonių, o vėliau ir investicijų. Saugumo srityje šiuo metu dominuoja dronai, robotika, autonominės sistemos, tačiau taip pat sulaukiame perspektyvių idėjų lazerių, skaitmeninio saugumo ir kosmoso srityse“, – sakė E. Kerza.

Daugiau informacijos apie rizikos kapitalo priemonę MILInvest rasite: https://invega.lt/paslaugos/25/milinvest-23

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?