Cepelinai – kiekvienoje Palangos kavinėje
Verslininkai atvirauja per daug metų įsitikinę, kad Palangos poilsiautojai nelinkę nerti į kulinarinius eksperimentus. Įmantrius ir brangiai kainuojančius patiekalus mažai kas sau leidžia. Tad ir kavinių ar restoranų meniu pirmenybė teikiama tradiciniams lietuviškiems patiekalams. Lietuviai godžiai kerta bulvinius blynus, plokštainį, o idealiausi Palangos poilsiautojo pietūs – cepelinai.
„Nėra, matyt, Palangoje maitinimo įstaigos, kurioje negamintų cepelinų. Jie kavinių ir restoranų apyvartas stumia į priekį. Lietuviai tai tikrai dažniausiai pietums renkasi cepelinus, o ir užsieniečiai vis noriau juos ragauja. Kaina už porciją cepelinų priimtina lietuvio kišenei – nuo 11 iki 18 litų. O pavalgius sotus lieki ilgam“, – apie poilsiautojų pietavimo įpročius pasakojo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Darius Miklovas.
Cepelinų kaina priimtina lietuvio kišenei, o ir alkis po tokių pietų sugrįžta negreit.
Tačiau tai tik sąlyginai pigus patiekalas. Du restoranus Palangoje turinti verslininkė Rūta Sakalauskienė atvirauja, kad jo maistinės savybės toli gražu neatitinka kainos.
„Taigi ten tik sutarkuotos bulvės ir šiek tiek faršo. Ar iš tiesų už tokį menkavertį patiekalą reikia mokėti keliolika litų? Tačiau lietuviai turi įprotį privalgyti sočiai ir apie tikrąją maisto vertę nelinkę galvoti. Natūralu , kad kavinės iš savo valgiaraščio nė nerizikuoja išbraukti cepelinų. Jie iki šiol ant bangos. Gal tik picos pastaraisiais metai po truputį pradeda keisti cepelinus“, – pasakojo R.Sakalauskienė.
Už šviežios žuvies patiekalą ir vyno taurę – bemaž 100 litų
Į viešbučių ir restoranų asociaciją susibūrę kurorto verslininkai Palangos poilsiautojus skirsto į tris kategorijas.
Pirmieji stengiasi pailsėti, o kartu ir papietauti kuo pigiau. Jie savo pietums išleidžia iki 15 litų. Vidutines išlaidas savo atostogoms skiriantys poilsiautojai už vieno asmens pietus įprastai sumoka iki 30 litų. O prabangūs pietūs Palangoje kainuoja apie 80 litų.
Palangos verslininkai neslepia šią vasarą kavinėje patiekalų kainas kilstelėję iki 10 proc. Jau kelerius metus nekeičiamos tik kavos ir alaus kainos.
Kurorto verslininkai neslepia, šią vasarą sudarinėdami valgiaraščius daugelį patiekalų pabranginę iki 10 procentų.
Tik kavos ir alus kainos, tikinama, Palangoje nesikeičia jau keletą metų. Juodos kavos puodelis čia įprastai kainuoja apie 5 litus, o pusės litro alaus bokalas – apie 7 litus.