Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasipiktinę požiūriu į Ukrainos kovą, iš „Patreon“ pradėjo migruoti lietuvių kūrėjai

Dėl „Patreon“ platformos abejingumo geopolitinei situacijai, lietuvių nepriklausomi kūrėjai palieka platformą. Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai „Patreon“ paskelbė apie nevyriausybinės organizacijos, renkančios pinigus Ukrainos kariuomenei, paskyros sustabdymą.
Andrius tapinas
Andrius tapinas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Lietuvos kūrėjai, bendrai turintys daugiau kaip 20 tūkst. už turinį mokančių prenumeratorių, boikotuoja šį platformos sprendimą, pasirinkdami alternatyvas, rašoma pranešime spaudai.

Daugiau nei 15 kūrėjų paskelbė, kad jie jau persikėlė į „Contribee“, lietuvių kurtą alternatyvią nepriklausomų kūrėjų platformą, kuri šiuo metu aktyviai remia Ukrainos kariuomenės pajėgas. Prie boikoto prisideda tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“, žiniasklaidos grupė „Laisvės Media Group“, tinklalaidžių kūrėjai „Negyvas Eteris“, lenktynininkas Vaidotas Žala, komikas ir aktyvistus visuomenės veikėjas Olegas Šurajevas, finansinis naujienlaiškis „BFF Insider“, sveiko gyvenimo būdo tinklaraštis „IRUNLT“ ir dešimtys kitų Lietuvos kūrėjų.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Dakaro dalyvių pasitikimas oro uoste
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Dakaro dalyvių pasitikimas oro uoste

Aiškindami kodėl blokavo nevyriausybinės organizacijos Ukrainos nevyriausybinės organizacijos „Повернись живим“/„Come back alive“ (liet. „Sugrįžk gyvas“) puslapį, „Patreon“ atstovai argumentavo, kad bendrovė „neleidžia jokių paramos kampanijų, susijusių su smurtu ar karinės įrangos pirkimu, nepaisant jų priežasties“.

Kaip teigiama organizacijos „Patreon“ tinklaraščio įraše, surinktos lėšos naudojamos kariams apmokyti, taip pat aprūpinti juos technine įranga.

Šis veiksmas sulaukė neigiamos lietuviškos „Patreon“ bendruomenės reakcijos.

„Kiekvienas, kuris nepalaiko Ukrainos gynybinių pajėgų, palaiko karą. Nors pradinis mūsų iniciatyvos poveikis bus minimalus, esu tikras, kad jis atkreips kitų „Patreon“ kūrėjų dėmesį ir už Lietuvos ribų. „Patreon“ patirs tokią žalą, kokios jie yra verti. Labai svarbu veikti net ir prieš mažesnes bendroves, ignoruojančias esamą geopolitinę situaciją. Boikotuodami „Patreon“ mes aiškiai perspėjame visas kitas įmones: jūsų nežinojimas kainuos jums reputaciją ir dar daugiau“, – sako Erik Murin, šioje platformoje kūręs turinį po „BFF Insider“ ženklu.

Vieną didžiausių auditorijų Lietuvoje turinčios „Laisvės Media Group“ organizacijos įkūrėjas Andrius Tapinas paskelbė viešą laišką, skirtą „Patreon“ platformai: „Jūs sunaikinote ir išsklaidėte daugiau nei 300 tūkst. JAV dolerių mėnesinę paramą Ukrainai. Jūs slepiatės už savo „sąlygų ir politikos“, bandydami paaiškinti, kad „Patreon“ negali būti naudojamas karinei veiklai finansuoti. <...> Jūs sustabdėte gyvybiškai svarbias lėšas Ukrainai ir jos žmonėms, kainavote jiems laiko, kad vėl surinktų tokį finansavimą, ir taip nepaprastai padėjote Rusijos karo pastangoms. Jūs padėjote karo nusikaltėliams. O pagalba karo nusikaltėliams tikrai pažeidžia jūsų sąlygas“, – teigė jis.

A.Tapinas ir kai kurie kiti kūrėjai nusprendė iš „Patreon“ pereiti į panašaus tipo lietuvių įkurtą platformą „Contribee“. Joje šiuo metu yra 2,5 tūkst. kūrėjų ir daugiau kaip 30 tūkst. pinigus mokančiųjų prenumeratorių.

Bendrovė skelbia, kad per platformą mokami aukoms Ukrainos pajėgoms skirtoms įmokoms nebus taikomi jokie mokesčiai, išskyrus tuos mokesčius, kurie yra mokami mokėjimo paslaugų teikėjui „Stripe“.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?