Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 17 /11:19

Pašto vadovė – apie tai, ką turi žinoti klientai panaikinus PVM lengvatą siuntoms

Nuo liepos 1 dienos naikinant pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą smulkiosioms siuntoms iš trečiųjų šalių, Lietuvos pašto vadovė Asta Sungailienė užsimena, kad pristatymo terminas gali ilgėti. Valstybės valdoma įmonė prognozuoja, kad deklaruotinų siuntų skaičius 2022 metais gali didėti iki 10 mln. bei pabrėžia, kad pašto veikla smarkiai priklausys nuo sklandaus muitinės sistemos veikimo.
Lietuvos pašto logistikos centras
Lietuvos pašto logistikos centras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė sakė, kad paštas tikisi nesklandumų išvengti, o visi trikdžiai, kurie atsirado perėjus prie automatizuoto siuntų skirstymo, yra išspręsti.

„Nesklandumai, buvę paleidimo pradžioje, visiškai išspręsti. Turime dienos metu iš esmės beveik tuščią logistikos centrą, išskyrus, kas atvyko iš ryto iš oro uosto ar antžeminiu transportu“, – sakė A.Sungailienė.

Lietuvos pašto nuotr./Pašto siuntos
Lietuvos pašto nuotr./Pašto siuntos

15min ne kartą rašė, kad Lietuvos paštui pavasarį perėjus prie automatizuoto siuntų skirstymo, gyventojai siuntinių nesulaukdavo daugiau nei mėnesį.

iki 70 proc. siuntų – iš trečiųjų šalių

Lietuvos pašto vadovė nurodė, kad nuo 40 iki 70 proc. Lietuvą pasiekiančių siuntų yra iš trečiųjų šalių.

„Dalis trečiųjų šalių siuntų jau šiandien – ir taip bus nuo liepos 1 dienos – atkeliauja ne iš siuntimo šalies, bet tam tikrais maršrutais, kuriuos pasirenka atitinkami užsienio pašto operatoriai“, – nurodė Lietuvos pašto vadovė.

„Dabar vyksta pirmieji testavimo darbai, tikimės, kad nesklandumų pavyks išvengti. Ir tikimės, kad viskas vyksta taip, kaip tikimasi”, – tikino A.Sungailienė.

Parduotuvės suteiks galimybę klientams sumokėti PVM

Ji prognozavo, kad vietoje 37 tūkst. deklaruotinų siuntų 2021 metais šis skaičius kitais metais išaugs iki 10 mln.

A.Sungailienė tikino, kad Lietuvos paštas bus smarkiai priklausomas nuo sklandaus muitinės sistemos veikimo.

Pasak pašto vadovės, nuo liepos 1 dienos didžioji dalis parduotuvių suteiks galimybę klientams sumokėti PVM mokestį perkant prekę.

123RF.com nuotr./Siuntiniai
123RF.com nuotr./Siuntiniai

„Nuo liepos 1 didesnė dalis didžiųjų parduotuvių, mūsų žiniomis, bus pasiruošusios klientams sudaryti galimybę PVM mokesčius susimokėti perkant prekę. Vadinasi, jau pirkdami prekę mokesčius sumokėsime ir atitinkamai ši prekė per paštų sistemą ar kitus vežėjus keliauja į Lietuvą, pakeliui mes kreipiamės į siuntos gavėją, pranešdami, kad siunta pas jį keliauja“, – sakė A.Sungailienė.

Ji įspėjo, kad pirkdami prekes klientai turėtų rūpestingai užrašyti savo telefono numerį.

„SMS žinute pranešame, kad atkeliauja siunta, nusiunčiame iš anksto paruoštą deklaraciją. Sulaukiame kliento patvirtinimo, kad tai jo siunta, jo prekės. Tokiu pagrindu Lietuvos paštas atlieka deklaravimą, siuntai keliaujant pakeliui ir po to jau ši siunta keliauja įprastiniu būdu“, – pasakojo pašto vadovė.

Ji tikėjosi, kad šis būdas bus pagrindinis po pereinamojo laikotarpio ir, gyventojams pripratus prie to, didžiosios dalies prekių mokesčiai bus sumokėti iš anksto.

Tiesa, neatmetama galimybė, kad dalis parduotuvių nebus pasiruošusios. Pašto vadovė taip pat akcentavo, kad liepos 1 dieną Lietuvos paštą pasiekusioms siuntoms mokesčių lengvata jau nebegalios.

Siuntą klientas galės deklaruoti ir pats

Kai klientas iš Lietuvos pašto gaus žinutę, jis galės pasirinkti, ar nori ją deklaruoti pats, ar tai patikės paštui.

„Savarankiško deklaravimo atveju klientas gali naudotis kito tarpininko paslaugomis arba pasinaudoti muitinės šiuo metu ruošiama savarankiško deklaravimo programėle. Kol kas galimybės susipažinti su ja neturėjome“, – pažymėjo A.Sungailienė.

Pranešimo autorių nuotr./Siuntos
Pranešimo autorių nuotr./Siuntos

Tuo atveju, kai gyventojas prekės deklaravimą patikės Lietuvos paštui, deklaravimo mokestis sieks 3 eurus, o jei asmuo tai darys savarankiškai, mokestis sieks 2 eurus.

Siuntas gali tekti stabdyti

Siuntos, už kurias nebus iš anksto sumokėti mokesčiai, bus stabdomos.

„Yra griežti muitinės reikalavimai, kad kol siuntos nėra deklaruotos ir nėra paruoštos išleidimui į apyvartą, negali pasiekti gavėjų. Šias siuntas stabdysime, registruosime, skanuosime ir saugosime tol, kol bus tinkamai įformintos deklaracijos – ar su mūsų pagalba, ar savarankiškai“, – tikino pašto vadovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras

Ji akcentavo, kad klientai turės informuoti paštą apie savo priimtus sprendimus.

Nuo liepos 1 dienos visoje Europos Sąjungoje PVM bus apmokestintos visos į ES atvykstančios siuntos, įskaitant ir mažos vertės (iki 22 eurų). Naujoji tvarka įsigalioja Europos Komisijos sprendimu visose ES šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas