Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pavežimo kainos Vilniuje šovė aukštyn: ko tikėtis per Kalėdas ir Naujuosius?

Pavežimo kainos pastaruoju metu smarkiai išaugo, tad kas bus per šventes? Tokius klausimus pastaruoju metu kelia vilniečiai, besinaudojantys pavežėjų paslaugomis. Kainų pokyčiai iš tiesų verčia pakelti antakius – pastaruoju metu vakarais už netolimą atstumą gali tekti sumokėti beveik 12 eurų, kai dienos metu tokia pati kelionė atsieina vos 4 eurus. Pavežėjai sako, kad tai lemia kiekvienais metais pasikartojantis prieškalėdinis pikas.
„Bolt“ ir „Forus“
„Forus“ ir „Bolt“

Skubant prieš šventes pasirūpinti dovanomis ir kitais svarbiais reikalais dažnam gyventojui tenka pasinaudoti pavežėjų paslaugomis. Tačiau pastaruoju metu šių kelionių kainos gali nustebinti. Ir toli gražu ne teigiamai.

15min paklausė vilniečių, kiek jie pastaruoju metu mokėjo už pavežėjų paslaugas, ir pažiūrėjo, kiek keliaujant tais pačiais maršrutais kainuotų kelionė ne piko metu.

Vilnietė Karolina su 15min dalijosi, kad trečiadienį 19 val. norėjusi nuvykti iš „Panoramos“ prekybos centro į centre esančią Pilies gatvę – ši kelionė su „Bolt“ jai būtų kainavusi 11,50 euro. Galiausiai ji nusprendė kviestis „Forus“ pavežėją – su juo kelionė buvo kiek pigesnė ir atsiėjo 9 eurus.

123RF.com nuotr./Pavėžėjas
123RF.com nuotr./Pavėžėjas

Verta pažymėti, kad šį atstumą skiria apie 4 kilometrai.

Patikrinus šio maršruto įkainius gruodžio 22 dienos, ketvirtadienio, vidurdienį, už šią kelionę su „Bolt“ tektų mokėti 4,90 euro, su „Forus“ – 7,20 euro.

Tuo metu Dovilė 15min sakė, kad už kelionę iš namų, esančių Vytenio gatvėje, iki Seimo praėjusio penktadienio vakarą sumokėjo 7,40 euro. Paprastai ši kelionė jai atsieidavo apie 3,6 euro.

Ketvirtadienį tokia kelionė su „Bolt“ kainuotų 3,60 euro, su „Forus“ – 4 eurus.

Kita vilnietė Justina prieš kelias savaites „Bolt“ pavežėją norėjo kviestis nuo „Skalvijos“ kino teatro iki „Panoramos“ prekybos centro. Už šią paslaugą ji būtų sumokėjusi 8,8 euro, kai paprastai moka 4–5 eurus. Pamačiusi, kad teks mokėti beveik 9 eurus, ji sakė nusprendusi pavežėjo nekviesti.

Keliaujant šį atstumą su „Bolt“ ketvirtadienio vidurdienį būtų tekę mokėti 4,1 euro, o su „Forus“ – 4,8 euro.

„Scanpix“ nuotr./„Bolt“ automobilis
„Scanpix“ nuotr./„Bolt“ automobilis

Vilnietė Aistė 15min pasakojo, kad antradienį į darbą, esantį netoli „Panoramos“ prekybos centro, ir atgal į namus vyko naudodamasi „Bolt“ paslaugomis. Kiek jai tai atsiėjo? Už kelionę nuo namų T.Ševčenkos gatvėje iki prekybos centro 9 val. ryto ji sumokėjo 10,20 euro, vakare apie šeštą valandą vykdama namo – 6,30 euro.

„Paprastai už šią kelionę mokėdavau 4–5 eurus“, – sakė Aistė.

Ketvirtadienio vidurdienį už šią kelionę tektų sumokėti 3,9 euro naudojantis „Forus“ paslaugomis, o su „Bolt“ – 3,7 euro.

Kita skaitytoja, ketvirtadienį vakare norėjusi su „Bolt“ nuvažiuoti iš sostinės centro, Vilniaus gatvės, į Pavilnį, programėlėje pamatė 22 eurų kainą, kai paprastai mokėdavo 13 eurų.

„Bolt“: Naujųjų naktį kainos gali augti kartais

„Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius 15min komentavo, kad pavežėjimo paslaugų kainoms didžiausią įtaką daro paklausos ir pasiūlos santykis.

„Veikiame dinaminės kainodaros principu, tad jei tuo pat metu daugiau žmonių kviečia automobilį į tą pačią vietą – įkainis gali būti išaugęs, nes toje vietovėje užsakymų laukia ribotas vairuotojų skaičius“, – kalbėjo A.Pacevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Pacevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Pacevičius

Ar paklausai, o ir kainoms, įtakos galėjo turėti sostinėje beveik tris savaites besitęsęs viešojo transporto darbuotojų streikas?

A.Pacevičius sakė, kad konkrečiai dėl streiko keleiviai nepatogumų nepajuto.

„Prasidėjus viešojo transporto darbuotojų streikui, paklausos augimas buvo saikingas. Be to, ji augo ne vienoje vietoje, kaip būna masinių renginių mieste metu, o buvo tolygiai išsibarsčiusi mieste“, – nurodė „Bolt“ Lietuvoje vadovas.

Visgi, jo teigimu, yra kita tendencija, pasikartojanti kiekvienais metais – prieškalėdinis pikas, prasidedantis maždaug lapkričio paskutinėmis dienomis arba gruodžio pradžioje, ir palaipsniui augantis iki Naujųjų metų.

„Tai reiškia, kad paklausa didėja ne vien įprastinių pikų ryte, vakare ir savaitgaliais metu, bet ir bendrai. Pastarosiomis dienomis stebime 30 proc. didesnę paklausą nei įprasta. Naujųjų metų išvakarės ir pirmoji metų naktis, kaip įprasta, yra aktyviausias metų taškas, taigi paskutinėmis metų dienomis paklausa augs dar labiau“, – kalbėjo A.Pacevičius.

Tad kokių kainų galime tikėtis per pačias šventes?

Įmonės vadovas sakė, kad tikslias kainas prognozuoti sunku, bet tikėtina, kad iki metų pabaigos jos gali būti 30–40 proc. didesnės, o Naujųjų naktį „padidėti kartais“.

15min komentaro paprašė ir „Forus“, tačiau bendrovė jo nepateikė. Gavus atsakymą, tekstą papildysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas