Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 06 /18:04

„Paysera“: FNTT nenustačius pažeidimų ribojimai Š.Stepukonio sąskaitai buvo panaikinti

Elektroninių pinigų įstaiga „Paysera LT“ teigia anksčiau tyrusi „BaltCap“ infrastruktūros fondo buvusio partnerio Šarūno Stepukonio pinigų pavedimus bei apie įtarimų sukėlusias operacijas perdavusi informaciją teisėsaugai ir Lietuvos bankui (LB).
Paysera
Paysera / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Payseros“ vadovas Marijus Plančiūnas antradienį BNS sakė, jog įstaiga buvo apribojusi Š.Stepukonio naudojimąsi „Payseros“ sąskaita, tačiau, pasak jo, gavus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) raštą, kad pažeidimų nenustatyta, apribojimai buvo panaikinti.

Jis teigė, kad įstaiga į FNTT dėl įtarimų sukėlusių Š.Stepukonio pinigų kilmės kreipėsi ne kartą, tačiau institucija teigė, kad jų kilmė pagrįsta.

„Į FNTT kreipėmės ne vieną kartą, ne dėl vieno atvejo, dėl daugelio jų. Beveik visada gaudavome atgal standartinį procesą, kad kilmė yra pagrįsta, arba pinigai aišku, iš kur. Mes kaip finansų įstaiga neturime teisės įstatymiškai tų pinigų užlaikyti ar savaip interpretuoti ir daryti išvadas. Kažkokių indikacijų negavome, dėl to nieko daugiau ir nedarėme, bet patikrinimai buvo pastovūs“, – LRT radijui sakė M.Plančiūnas.

„Š.Stepukonio atliekamos finansinės operacijos buvo atidžiai stebimos ir dėl jų buvo atlikti keli vidiniai tyrimai. Jų metu kliento buvo prašoma atsiųsti dokumentaciją, reikalingą pagrįsti atliekamą finansinę veiklą, vykdoma kliento finansinės veiklos analizė, informacija apie pastebėtą įtartiną veiklą ir operacijas perduota teisėsaugos institucijoms bei Lietuvos bankui“, – antradienį išplatintame pranešime teigė M.Plančiūnas.

Pirmadienį jis BNS sakė, jog „Paysera“ anksčiau iš institucijų nebuvo gavusi informacijos apie galimus Š.Stepukonio nusižengimus.

Įstaigos vadovas neatskleidė, kokios apimties lėšos ir kur konkrečiai buvo pervedamos iš Š.Stepukonio sąskaitos, tačiau, jo teigimu, „Paysera“ pastaruoju metu gauna daug įvairių užklausų.

Lietuvos bankas BNS pirmadienį pranešė kreipęsis į „Paysera LT“ ir nurodęs pateikti visą informaciją, susijusią su galima vagyste iš Estijos priežiūros institucijos prižiūrimos „BaltCap“. Gavus atsakymus, LB vertins tolesnius veiksmus įstaigos atžvilgiu.

„BaltCap“ vadovaujantis partneris Simonas Gustainis interviu BNS praėjusią savaitę patvirtino, kad Š.Stepukonio pasisavintos fondo bendrovių lėšos judėjo per „Payseros“ sąskaitas.

Ikiteisminį tyrimą dėl Š.Stepukonio galimai pasisavinto turto Lietuvoje tyrimą atliekanti FNTT ir jį kontroliuojanti Europos prokuratūra daugiau informacijos apie tyrimą žada pateikti šią savaitę.

Europos prokuratūra praėjusį penktadienį pranešė, kad Š.Stepukonis, kurio buvimo vieta šiuo metu nėra žinoma, pripažintas įtariamuoju dėl ne mažiau kaip 27 mln. eurų pasisavinimo. Paskelbta tarptautinė jo paieška.

Antradienio vakarą FNTT išplatino trumpą savo komentarą.

Viešumoje pasklidus įmonės „Paysera“ informacijai apie FNTT perduotus duomenis, FNTT patikslina:

2022 metais FNTT gavo informaciją apie įtartiną piniginę operaciją iš finansų įstaigos „Paysera“, susijusią su Šarūnu Stepukoniu. Atlikus gautos informacijos analizę, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Įšaldytas asmens turtas, esantis minėtos įmonės sąskaitoje.

Atlikus būtinus ikiteisminio tyrimo veiksmus, 2022 m. ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras priėmė sprendimą nutraukti ikiteisminį tyrimą nustačius, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo požymių.

Daugiau informacijos apie anksčiau atliktus veiksmus FNTT ketina pateikti šį penktadienį planuojamos spaudos konferencijos metu. Tikslesnė informacija bus pateikta vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas