Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pigesnių turkiškų mandarinų lietuviai nesulauks, o Kalėdos paplonins pinigines labiau nei pernai

ES ir Turkijos gamintojams uždaryta Rusijos rinka, atpigę energetiniai resursai, neramumai Azijoje, didėjanti šalių konkurencija lemia kai kurių maisto produktų kainų kritimą. „The Guardian“ skaičiavimu, šios Kalėdos britams kainuos mažiausiai nuo 2011 m. Ar to paties gali tikėtis ir lietuviai?
Mandarinai
Mandarinai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų atstovai teigia, kad žymiai pigesnių maisto produktų tikėtis neverta, tačiau kai kurių prekių kainos iš tiesų sumažėjo. Pasak jų, šiais metais Lietuvos gyventojai per Kalėdas nusiteikę pinigines praverti plačiau nei pernai.

Pigesnių daržovių ar vaisių iš Turkijos tikėtis neverta, nes palankesnes kainas su kaupu kompensuos nepalankus euro ir dolerio santykis. Dėl to jau dabar pabrango kai kurios prekės – pavyzdžiui, riešutai ir džiovinti vaisiai.

Pigesnis kalėdinis stalas britams

Lietuviams kur kas labiau turėtų rūpėti žuvies kainos. Silkė ir kita žuvis kartu su salotomis bei mišraine yra populiariausi tradicinio lietuviško kalėdinio vaišių stalo patiekalai.

Britų šeimos šiais metais sumokės vidutiniškai 1 proc. mažiau už šventinę vakarienę, nes žaliavų rinkose smarkiai atpigo bulvės ir kiauliena.

Kiaulienos, kuri yra ypač populiari Didžiosios Britanijos kalėdinių patiekalų dalis, kaina šiais metais yra net 13 proc. mažesnė, lyginant su praėjusiais metais, ir yra žemiausia nuo pat 2008 m gegužės.

To priežastis – Rusijos sprendimas uždrausti prekių iš Vakarų šalių importą, ir dėl to visoje Europoje kritusios žemės ūkio produktų kainos. Britų ūkininkai, norėdami išlikti konkurencingi, taip pat sumažino kainas.

Shutterstock nuotr./Silkių suktinukai
Shutterstock nuotr./Silkių suktinukai

Turkijai teks spręsti problemą, ką daryti su savo vaisias ir daržovėmis, jeigu jai galutinai užsidarytų Rusijos rinka. „The Guardian“ pastebi, kad neramumai Honkonge taip pat mažina ES maisto gamintojų importą į Azijos rinką.

Lemia daug veiksnių

Turkijos veiksnys yra vienas iš daugelio, kurie lemia daržovių ir bendrai maisto kainas. Pavyzdžiui, dolerio kursas yra labai nepalankus euro atžvilgiu, – nurodė G.Bielskytė.

Skirtingai nei britams, lietuviams kur kas labiau turėtų rūpėti žuvies kainos. Silkė ir kita žuvis kartu su salotomis bei mišraine yra populiariausi tradicinio lietuviško kalėdinio vaišių stalo patiekalai. Tarp perkamiausių prekių karaliauja švieži vaisiai ir daržovės.

„Kainos prekybos tinkle „Maxima“ kinta atsižvelgiant į bendrus rinkos pokyčius tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje. Rusijai įvedus sankcijas Turkijai, bent jau kol kas negavome jokių užklausų iš šios šalies vaisių ir daržovių augintojų“, – 15min.lt teigė „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Panašiai situaciją vertino ir prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė. Pasak jos, reikia atsižvelgti ne tik į prekės kainą užsienio šalyje, tačiau ir į kitas aplinkybes:

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prekybos centre
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prekybos centre

„Turkijos veiksnys yra vienas iš daugelio, kurie lemia daržovių ir bendrai maisto kainas. Pavyzdžiui, dolerio kursas yra labai nepalankus euro atžvilgiu, tad importas iš Turkijos (ir kitų prekiaujančių JAV doleriais šalių) yra pabrangęs.

Be to, maisto, o ypač vaisių ir daržovių, kainoms labai didelę įtaką daro gamtos sąlygos, derliaus kokybė. Šiais metais dėl prastos vasaros nemažai daržovių kainuoja brangiau, tačiau šiuo metu jau yra ir kainuojančių pigiau nei pernai tuo pačiu metu – tai pomidorai, agurkai, salotos.“

Prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Berta Čaikauskaitė 15min.lt nurodė, kad šiuo metu pasaulinė situacija ypatingo poveikio Lietuvos rinkai nedaro ir produktų kainos yra stabilios.

„Tikimės, kad Rusijos rinkos užsidarymas lems Turkijos vaisių ir daržovių kainų kritimą ir savo pirkėjams galėsime pasiūlyti pigesnių šio regiono prekių“, – sakė ji.

Pinigines praversim plačiau

Pasak R.Saulytės, sutaupyti šventiniu laikotarpiu tikrai galima, tačiau reikia naudotis akcijomis ir specialiais pasiūlymais. Taip pat patartina atidžiau rinktis maisto prekes:

„Lyginant su praėjusių metų šventėmis „Maxima“ tinkle apie 12 proc. pigo apie 3000 skirtingų pavadinimų prekių, kurias galima rasti beveik kas antrame klientų prekių krepšelyje. Tai būtų įvairiausi pieno, mėsos produktai, duonos gaminiai bei kiti produktai, be kurių didžioji dalis klientų neįsivaizduoja tiek savo kasdienio, tiek ir šventinio stalo.“

Dvigubai daugiau žmonių šventėms planuoja pirkti kokybiškesnius ir brangesnius produktus nei įprastai.

Prekybos tinklo duomenis, vaišių stalui klientai vidutiniškai linkę išleisti apie 120 eurų. Papuošimams pastaraisiais metais žmonės taip pat taupo mažiau ir vidutiniškai šeima išleidžia apie 65 eurus. Dažniausiai perkamos puošmenos – žvakės, žvakidės, servetėlės, staltiesės, kitos stalo dekoro prekės, šviesos girliandos. Kiek daugiau – apie 70 eurų – kainuoja vidutiniškas dovanų krepšelis. Dažniausiai lietuviai dovanoja knygas, patalynę, pledus, žaislus, smulkią buitinę techniką. 

„Lapkričio mėnesio pabaigoje atlikę klientų apklausą (buvo apklausta 1552 tinklo pirkėjai) išsiaiškinome, kad Kalėdos šiemet pirkėjams yra optimistiškesnės. Pernai 28 proc. apklaustųjų sakė maistui išleisiantys iki 30 eurų. Šiemet taip planuoja triskart mažiau – 9 procentai. Labai padaugėjo pirkėjų, kurie vaišėms ketina skirti 91–150 eurų, jų net 29 proc., kai pernai buvo tik 9 procentai. Dvigubai daugiau žmonių šventėms planuoja pirkti kokybiškesnius ir brangesnius produktus nei įprastai – 30 proc. šiemet ir 16 proc. pernai“, – nurodė R.Saulytė.

Šluoja saldumynus

Šiemet kalėdinių saldumynų prekybą pradėjome jau lapkričio pradžioje, tad tai lėmė ir apie 75 proc. išaugusius pardavimus, – nurodė B.Čaikauskaitė.

B.Čaikauskaitė atkreipė dėmesį, kad šventiniu laikotarpiu statistinio pirkėjo prekių krepšelis išauga penktadaliu: „Tikrasis šventinis apsipirkimas prasideda kelios savaitės iki švenčių, nes Šv. Kūčios ir Šv. Kalėdos yra šeimos šventės, tad žmonės daugiausia gamina namuose. Gausiai perkami gaminimui skirti produktai – miltai, aliejus, žirneliai, majonezas, o paskutinėmis dienomis prieš šventes auga šviežių produktų pardavimas.

Taip pat pastebėjome, jog žmonės per šventes leidžia sau pasilepinti ir daugiau perka brangesnių prekių tokių kaip vytintos dešros, paštetai ir kiti gurmaniški produktai.

Jonathan Reyes, Flickr.com/Sunku atsisakyti šokolado
Jonathan Reyes, Flickr.com/Sunku atsisakyti šokolado

Įvertinę pirkėjų poreikius šiemet kalėdinių saldumynų prekybą pradėjome jau lapkričio pradžioje, tad tai lėmė ir apie 75 proc. išaugusius kalėdinių saldumynų pardavimus lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai metais. Taip pat apie 20 proc. yra išaugę kūčiukų pardavimai.  Jau dabar perkamos ir šventinė dekoracijos – jų pardavimas lyginant su pernai išaugę apie 30 proc., tačiau intensyviausias jų pirkimas kaip įprastai turėtų prasidėti gruodžio pradžioje.“

Brango džiovinti vaisiai ir riešutai

Riešutai ir džiovinti vaisiai brango palyginti su praėjusiomis šventėmis, nes jie yra importuojami iš šalių, prekiaujančių už JAV dolerius, kurio kursas šiuo metu su euru yra nepalankus​.

G.Bielskytės teigimu, nesikeitė papuošimų, dekoracijų, vaikiškų žaislų, knygų kainos. Kalėdų dovanų rinkiniai pernai kainavo 10, 20, 30 litų, šiais metais pigiausias kūno priežiūros rinkinys kainuoja 3,7 eurų, bet galima rinktis už 5 ar už 15 eurų,

„Šventinių kepinių kainos yra labai panašios (pvz., kūčiukai kainuoja tiek pat), tačiau riešutai ir džiovinti vaisiai brango palyginti su praėjusiomis šventėmis, nes jie yra importuojami iš šalių, prekiaujančių už JAV dolerius, kurio kursas šiuo metu su euru yra nepalankus.

Iš vaisių vynuogės, melionai yra pigesni nei pernai, citrusiniai vaisiai – brangesni.

Iš mėsos – šviežia vištiena mūsų tinkle atpigo, brandintos jautienos kainos nesikeitė. Karpio, tradicinės Kūčių ir Kalėdų žuvies, kainos nesikeitė“, – minėjo „Rimi“ atstovė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV doleriai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV doleriai

Ji prognozavo, kad šiais metais pirkėjai išleis daugiau, tačiau pirks mažesnį kiekį maisto ar dovanų – rinksis brangesnius, premium segmento prekes: „Tokią tendenciją pastebime jau keleri metai iš eilės. Todėl planuojame atsivežti šviežių ančiukų, žąsų, artimiausiu metu plėsime brandintos mėsos asortimentą.

Jau pernai pastebėjome, kad pirkėjai daugiau nuperka žinomų prekės ženklų žaislų, ypač tų, kurių reklamas mato per TV ar internete, tad jų pasirinkimą taip pat šiais metais išplėtėme.

Vaisių daržovių kategorijoje siūlysime daugiau egzotinių vaisių, daržovių. Apibendrinant, pastebime jau keleri metai iš eilės, kad pirkėjai ieško išskirtinių produktų ir gaminių, kuriais galėtų ir nustebinti savo šeimą ar svečius ir papuošti savo šventę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento