Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 20 /17:45

Po baisios vilkikų vairuotojų patirties – Seimo užmojis uždrausti mokėti algą grynaisiais

Seimas antradienį ėmėsi įstatymų projektų, kurie uždraustų darbdaviams mokėti darbo užmokestį ir dienpinigius grynaisiais. Pataisų imtasi reaguojant į pastarosiomis savaitėmis žiniasklaidoje skelbtas istorijas apie vilkikų vairuotojų iš trečiųjų šalių padėtį Lietuvoje.
Dėl plintančios COVID-19 atmainos šalys sustabdė susisiekimą su JK
Dėl plintančios COVID-19 atmainos šalys sustabdė susisiekimą su JK / „Scanpix“/AP nuotr.

Pristatydamas pataisas dėl draudimo mokėti algą grynaisiais pinigais, parlamentaras Mykolas Majauskas tvirtino, jog kelių transporto sektorius Lietuvoje yra ypatingas – gali džiaugtis augimu net per koronaviruso pandemiją, sukuria 7 proc. šalies ekonomikos, o jo įmonės yra didžiausios netgi Europos Sąjungoje.

Pasak jo, nors dalis šių pasiekimų pelnyta investicijomis, inovacijomis, kūrybingumu ir produktyvumu, tačiau kita dalis sektoriaus proveržio sietina su sukčiavimu, apgaulinga buhalterine apskaita, dokumentų klastojimu ir turto pasisavinimu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Šią situaciją atskleidžią ne vienas žurnalistinis tyrimas“, – sakė vienas iniciatyvos autorių M.Majauskas.

Pastarosiomis savaitėmis publikacijas apie vilkikų vairuotojų sąlygas Lietuvoje skelbė 15min ir „Laisvės TV“.

„Tai liudija ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pažyma, kuri aprašo konkrečius ikiteisminius tyrimus ir kaip atrodo šešėlis transporto sektoriuje“, – kalbėjo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

Pasak jo, FNTT atkreipia dėmesį į tikrovės neatitinkančius kasos išlaidų orderius transporto sektoriuje, taip pat tai, jog įmonės iš vairuotojų renka lėšas į rizikos fondus ir ne visais atvejais jas grąžina, tam randant įvairiausių pasiteisinimų.

Be to, komandiruotpinigiai sektoriuje neretai mokami grynaisiais, kurių dalis neapskaityti. Patys vairuotojai būna įdarbinami tik prieš išvykstant į reisą, o grįžę – „atleidžiami“ nemokamų atostogų forma iki kito išvažiavimo.

Nežinau, ar norime turėti Lietuvoje verslą, bendroves, kurios savo konkurencingumą grindžia apgaulinga apskaita ir darbuotojų išnaudojimu.

Reaguojant į transporto sektorių kamuojančias problemas, riboti atlyginimų išmokėjimą grynaisiais pinigais yra viena pirmųjų FNTT rekomendacijų, sakė M.Majauskas.

Jo teigimu, analogišką situaciją konstatuoja ir Darbo inspekcija bei teikia tokias pat rekomendacijas.

„Nežinau, ar norime turėti Lietuvoje verslą, bendroves, kurios savo konkurencingumą grindžia apgaulinga apskaita ir darbuotojų išnaudojimu“, – teigė Seimo narys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Draudimą išmokėti atlyginimą grynaisiais pinigais pateikimo stadijoje palaikė 70 Seimo narių, prieš buvo trys politikai, susilaikė 33 parlamentarai.

Daugiausiai diskusijų tarp parlamentarų kilo dėl to, ar draudimas gauti algą grynaisiais neapsunkins gyvenančiųjų regionuose padėties.

„Kaip regionuose žmonės vaduojasi iš negalimybės prieiti prie finansinių paslaugų? Jie duoda kaimynui kortelę su PIN kodu, kad jis nuvažiuotų į miestą ir atvežtų jam grynųjų, nes jis neturi savo automobilio ar teisių. O jeigu atvažiuoja regione į bankomatą pensijų dieną ar atlyginimų dieną – tai bankomatas būna tuščias“, – Seime kalbėjo opozicinių „valstiečių“ atstovas Valius Ąžuolas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valius Ąžuolas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valius Ąžuolas

„Iš pradžių užtikrinkime finansines paslaugas regionuose, o paskui sakykime, kad viską reikia pervesti į kortelę“, – pridūrė jis.

Dėl panašių priežasčių nerimą dėl įstatymo projekto reiškė ir kai kurie kiti opozicijos politikai.

Pavyzdžiui, „valstietis“ Tomas Tomilinas klausė, ar nebūtų tikslinga pataisose palikti ribojimą darbo užmokestį tik bankiniu pavedimu mokėti transporto ir statybų įmonėms – sektoriams, sulaukiantiems daugiausiai priekaištų dėl neskaidros veiklos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

Vis dėlto M.Majauskas siūlė laikytis lygybės visiems. Anot jo, galimybės išsigryninti pinigus prieinamumas regionuose yra pakankamas.

Pasak politiko, tik 1,5 proc. Lietuvos gyventojų atstumas iki artimiausio bankomato siekia daugiau nei 20 kilometrų

„Dar klausimas, ar tiek gyventojų iš tikrųjų gauna atlyginimą grynaisiais ir apskritai turi darbo santykius“, – kalbėjo Seimo narys.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo atskiru projektu pateiktą dienpinigių mokėjimo grynaisiais ribojimą parėmė 86 Seimo nariai, 20 parlamentarų susilaikė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Nors projektas registruotas jau daugiau nei prieš metus, jis atgavo aktualumą, teigia politikas.

„Praėjusią savaitę pasirodė išsamus žurnalistinis tyrimas, kuris dar kartą patvirtino, kodėl mes registravome šį projektą“, – sakė S.Gentvilas.

„Darbietis“ Mindaugas Puidokas klausė, kokias esmines problemas išspręs dienpinigių mokėjimas tik bankiniu pavedimu.

Ministras tvirtino, kad pažįstantieji komandiruojamus asmenis žino, kad kai kuriuose sektoriuose egzistuoja rizika neapskaitytiems ir nereglamentuotiems išskaitymams už, pavyzdžiui, padarytą žalą.

Kaip lietuviai iki įstojimo į Europos Sąjungą parsiveždavo valiutą, grįždami iš ilgos komandiruotės, taip ir šiuo metu tai egzistuoja (Lietuvoje – 15min).

„Tai bus į naudą skaidriai dirbančioms įmonėms, kurios turi konkurentus, dirbančius su prasta praktika, (...) ir darbuotojų teisės bus apgintos“, – kalbėjo S.Gentvilas.

Pasak politiko, dabartinė grynųjų egzistavimo praktika kai kuriuose sektoriuose jam primena kelių dešimtmečių senumo lietuvių emigrantų istorijas.

„Kaip lietuviai iki įstojimo į Europos Sąjungą parsiveždavo valiutą, grįždami iš ilgos komandiruotės, taip ir šiuo metu tai egzistuoja (Lietuvoje – 15min). Pasaulis pasikeitė per tuos metus ir bankiniai pavedimai tikrai nėra brangūs“, – tvirtino S.Gentvilas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pinigai

„Tai yra XXI amžiaus higiena“, – pridūrė jis.

Pritarus projektams po pateikimo, dabar diskusijos dėl šių siūlymų kelsis į Seimo komitetus, o vėliau turėtų grįžti į plenarinių posėdžių salę svarstymui bei priėmimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas