Kalakutus iš ūkio įsigydavo skerdykla, kuri ruošė ir tiekė produkciją į rinką.
Vienas iš galutinių produktų su šia mėsa buvo „Beatos virtuvės“ šaldyti koldūnai. Daugiau apie tai galite skaityti čia.
Vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktais, kalakutiena ir jos produktai, kurie iš šios skerdyklos buvo išplatinti į rinką, atsekami 21 dienos intervalu, skaičiuojant atgal, nuo pranešimo apie įtariamą ligą.
Marijampolės VMVT departamentas, nustačius PG židinį, iškart uždraudė nesaugių produktų tiekimą į rinką.
Ūkio teritorijoje šiuo metu vis dar vykdomi židinio likvidavimo darbai.
Nustačius PG faktą, ūkis buvo įpareigotas skubiai informuoti visus žaliavos ir pagamintų produktų gavėjus, kurie privalėjo atšaukti išplatintą produkciją iš rinkos ir sugrąžinti sunaikinimui.
Produkcija/žaliava iš skerdyklos buvo išplatinta Lietuvos ir Europos Sąjungos rinkose. Apie šios produkcijos išplatinimą kitose Europos Sąjungos šalyse praėjusių metų gruodžio 23 d. per Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemą (RASFF) informuota Europos Komisija.
„Nustačius labai patogeniško paukščių gripo virusą, dar gruodžio mėnesį buvo sunaikinta 18 tonų skerdykloje rastos nesaugios žaliavos.
VMVT nurodymu, visi tiekėjai, kurie produkciją įsigijo 21 dieną iki ligos nustatymo ūkyje, privalėjo būti informuoti ir, savo ruožtu, informuoti produkcijos platintojus.
Šiuo metu apie 7,5 tonos nesaugios produkcijos iš prekybos vietų jau sugrąžintos sunaikinimui, šis procesas tęsiasi.
Puikiai suprantame, kad dalis tuo laikotarpiu įsigytos produkcijos galėjo būti nupirkta ir suvartota, tačiau vartotojams nerimauti nereikėtų – paukščių gripu užkrėsta, bet tinkamai karščiu apdorota paukštiena nėra kenksminga žmogaus sveikatai. Atšaukimas vykdomas saugumo sumetimais ir, kad virusas nebūtų platinamas per neapdorotą žaliavą“, – sakė VMVT Marijampolės departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.
VMVT primena, kad maisto gamintojai ir (ar) pardavėjai, gavę informaciją, kad jų importuoti, išauginti, perdirbti, pagaminti arba patiekti rinkai maisto produktai neatitinka maisto saugos reikalavimų, privalo tuoj pat pradėti vykdyti tokių produktų pašalinimo iš rinkos procedūras.
Visi su maistu dirbantys subjektai privalo vietoje būti įsidiegę atsekamumo sistemas, suteikiančias jiems galimybę nustatyti įmones, pateikusias jiems maisto produktą.
Tuo atveju, kai nesaugus produktas jau galėjo pasiekti vartotoją, subjektas, atsakingas už produkcijos išplatinimą rinkai, privalo informuoti vartotojus apie produkto pašalinimo priežastį, o prireikus atsiimti iš vartotojų jiems jau pateiktus produktus.
Vartotojus, VMVT ragina atkreipti dėmesį į prekybos vietose skelbiamą informaciją apie nesaugių produktų susigrąžinimą.