Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Alvorai“ – ir vėl nemalonios žinios: nutraukta milijoninės vertės „Orlen“ modernizavimo sutartis su „DS-1“

Balandį paskelbta, kad žiniasklaidos ir teisėsaugos tyrimų sulaukusi statybos bendrovė „Alvora“ kartu su kita subrangove įmone „DS-1“ dirbs prie milijoninio „Orlen Lietuva“ gamyklos modernizavo projekto. Visgi paaiškėjo, kad jungtinės veiklos sutartis tarp įmonių nutrūko.
„Orlen“ degalinė
„Orlen“ degalinė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Virš energetikos objektų statybos bendrovės „Alvora“ kybo nemažai tamsių debesų. Birželį 15min skelbė apie įtarimus, jog prisidengusi suklastotais sertifikatais „Alvora“ Lietuvos ir Lenkijos strateginiame dujotiekyje GIPL galėjo sumontuoti rusiškų detalių.

Praėjusią savaitę BNS paskelbė, kad strateginius sandorius tikrinanti Vyriausybės komisija nepritarė Ignalinos atominės elektrinės ir „Alvoros“ sandoriui dėl radioaktyviųjų trumpaamžių atliekų paviršinio atliekyno statybų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ignalinos atominė elektrinė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ignalinos atominė elektrinė

Pokyčių įvyko ir „Orlen Lietuva“ Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos modernizavimo projekte.

Jame dirbti pagal jungtinės veiklos sutartį turėjo subrangovės „Alvora“ ir inžinerinių sistemų ir energetikos modernizavimo projektus vystanti „DS-1“. Užsakymo vertė – 80 mln. eurų, generaline rangove paskirta Jungtinės Karalystės bendrovė „Petrofac International“.

15min sužinojo, kad praėjusią savaitę „DS-1“ nutraukė jungtinės veiklos sutartį su „Alvora“. Nenorėjęs būti įvardytas „DS-1“ atstovas patvirtino, kad sutartis nutraukta dėl komercinių priežasčių, kurios yra konfidencialios.

„Sutartis yra nutrūkusi, mes šitame projekte nebesame ir jokiu formatu su „Alvora“ daugiau jame nebūsime“, – naujienų agentūrai BNS teigė „DS-1“ vadovas Vykintas Belickas.

Kas ir kodėl inicijavo sutarties nutraukimą, „DS-1“ vadovas nenurodė motyvuodamas konfidencialumu.

Apie nutrauktą sutartį patvirtino ir „Alvoros“ generalinis direktorius Martynas Pargaliauskas.

Pasak jo, sutartis nutraukta abipusia sutarimu dėl komercinių priežasčių. Pretenzijų viena kitai abi pusės esą neturi.

M.Pargaliausko teigimu, šie pokyčiai neturės įtakos ir projekto vykdymo eigai.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Paviršiuje sumontuotų jungiamųjų alkūnių vizualinė apžiūra Jauniūnų stotyje
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Paviršiuje sumontuotų jungiamųjų alkūnių vizualinė apžiūra Jauniūnų stotyje

„Sutartinių santykių su „DS-1“ pokyčiai neturi įtakos mūsų darbų tempui ar įgyvendinimo terminams – įsipareigojimai toliau vykdomi pagal patvirtintą grafiką, darbus planuojame baigti laiku. „Alvora“ ir „DS-1“ nutraukė jungtinės veiklos sutartį abipusiu sutarimu, tačiau „DS-1“ turės galimybę atlikti darbus kaip „Alvoros“ subrangovė tose srityse, kuriose turi aukščiausią kompetenciją ir kuriose matysime abipusę naudą“, – tvirtino „Alvoros“ vadovas.

Poreikio ieškoti naujo jungtinės veiklos parterio, jo teigimu, nėra.

Savo ruožtu „Orlen Lietuva“ atstovė spaudai Kristina Gendvilė situacijos nekomentavo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Orlen“ degalinė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Orlen“ degalinė

„Teiraujatės apie subrangos įmonę, su kuria sutartį yra pasirašiusi kompanija „Petrofac International“. Tokios informacijos pakomentuoti negalime, turėtumėte susiekti su rangos bendrovės „Petrofac International“ komunikacijos atstovu“, – sakė K.Gendvilė.

Tačiau komentarų neteikė ir „Petrofac International“. Jos atstovas Rytų Europai Jonathanas Dyke pasiūlė kreiptis į „Alvorą“.

„Bet kokią informaciją apie „Alvorą“, jos subrangovus ir susijusius klausimus reikėtų pateikti tiesiogiai jiems“, – komentavo J.Dyke.

Balandį skelbta, kad „Alvora“ kartu su jungtinės veiklos partnere „DS-1“ surinks reaktorių, kurio svoris siekia apie 1,48 tūkst. tonų bei jį instaliuos, be to, suvirins per 100 km įvairaus skersmens vamzdyno, paklos daugiau kaip 600 km elektros kabelių, sumontuos virš 4 tūkst. tonų metalo konstrukcijų ir atliks kitus darbus.

Tai didžiausias investicijų projektas Lietuvoje per „Orlen“ veiklos istoriją nuo 2006 metų, jį numatoma baigti iki 2024 metų pabaigos.

„Orlen Lietuvos“ vadovas Michalas Rudnickis yra teigęs, jog po kelerių metų gamykla taps ne naftos perdirbimo, o energijos gamykla, ir Lietuva galės pereiti prie visiškai sintetinio kuro.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Michalas Rudnickis, Danielis Obajtekas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Michalas Rudnickis, Danielis Obajtekas

„Alvora“ neatmeta, kad vyriausybinės komisijos sprendimą skųs

M.Pargaliauskas pakomentavo ir vyriausybinės komisijos sprendimą blokuoti Ignalinos AE ir „Alvoros“ sandorį dėl atliekyno statybų.

„Mes gerbiame ir vykdome atsakingų valstybės institucijų sprendimus, tačiau šį Komisijos sprendimą vertiname kaip subjektyvią ir prielaidomis pagrįstą nuomonę, kuri turės ilgalaikių ir reikšmingų pasekmių daug metų Lietuvos rinkoje veikiančiai įmonei bei nacionalinės reikšmės projekto įgyvendinimui“, – nurodė M.Pargaliauskas.

Jis pridūrė, kad įmonė šiuo metu analizuoja teisinių veiksmų galimybes ir priims atitinkamus sprendimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas