Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beveik niekas nenori gaminti Popiežiaus vizitui skirtų suvenyrų Lietuvoje, todėl jie atkeliauja ir iš Kinijos

Lietuvoje yra vos keletas įmonių, kurios gamina ir tiekia oficialius suvenyrus popiežiaus Pranciškaus vizitui. Viena tokių – žvakių gamybos įmonė „Luxa“, kurios direktorius apie pelną net nenori girdėti ir sako, kad dirba dėl prestižo. Pelno neužuodusios Lietuvos įmonės nesiėmė gaminti suvenyrų popiežiaus vizitui Lietuvoje, o parduotuvėse jau prekiaujama suvenyrais, pagamintais Kinijoje.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Verslui svarbiau pelnas

Kaip 15min tikino žvakių gamybos įmonės „Luxa“ vadovas Dainius Petkus, ši įmonė yra bene vienintelė Lietuvoje, kuri gamina ir tiekia oficialius suvenyrus popiežiaus vizitui.

„Mes esame bene vieninteliai lietuvių gamintojai, kurie tiekia oficialius suvenyrus popiežiaus vizitui. Dauguma kitų suvenyrų su simbolika, pavyzdžiui, kepurėlės ar marškinėliai, yra gaminami užsienyje. Tai yra gerokai pigiau ir galbūt paprasčiau. Mes stengiamės ne tiek dėl pelno, bet dėl prestižo“, – sakė D.Petkus.

Žvakių gamintojas Dainius Petkus
Žvakių gamintojas Dainius Petkus

Vadovo teigimu, mažai įmonių šalyje gamina tokią produkciją, nes galbūt neapsimoka finansiškai.

„Vis tik tai nėra nuolatinis – ilgo tęstinumo projektas. Jeigu žiūrėtume iš komercinės pusės, mums, kaip įmonei, tai nėra labai naudinga. Dėl šio užsakymo kartais turime pastumti kitus – nuolatinių klientų užsakymus. (...) Buvo ieškota katalikišką mintį palaikančios įmonės, o Lietuvoje daug įmonių pelną skaičiuoja vien tik pinigais, tad nelabai jos ir puolė siūlytis“, – sakė D.Petkus.

Lietuvoje daug įmonių, kurios pelną skaičiuoja tik pinigais, tad nelabai jos ir puolė siūlytis, – kalbėjo D.Petkus.

Jo vadovaujama įmonė jau pagamino apie 20-30 tūkstančių žvakių, skirtų popiežiaus vizitui. Jeigu tiek neužteks, organizatorių prašymu bus gaminama daugiau.

Specialiai popiežiaus Pranciškaus vizitui Lietuvoje įmonė gamina keturių rūšių žvakes, o kaina svyruoja nuo 1 iki 4 eurų.

„Viena iš šių žvakių paskirčių pasidengti popiežiaus vizito kaštus“, – žvakės kainą komentavo jis.

Gamintojų yra ir daugiau, bet susidomėjimas mažas

Tuo tarpu Vilniaus arkivyskupijos komunikacijos specialistė Santa Kančytė sakė, kad įmonė „Luxa“ nėra vienintelė, kuri gamina Popiežiaus Pranciškaus atvykimui skirtą atributiką su specialia rugsėjo 22–23 dienoms skirta simbolika.

„Ne, ne vienintelė. Šia galimybe pasinaudojo medalių gamintojai, atvirukų leidėjai. Mūsų žiniomis, yra rankų darbo gaminių, ruošiamų Lietuvoje – rožinių, žvakių. Sąrašas nėra baigtinis, vis dar sulaukiame užklausų, kurias svarstome“, – teigė S.Kančytė.

Pašnekovės teigimu, ne visa atributika ir suvenyrai gaminami tik pagal popiežiaus vizito komiteto užsakymą. Yra ir tokių, kurie kreipėsi dėl popiežiaus vizito logotipo naudojimo savo gaminiams ir gavo sutikimą jį naudoti. Tačiau apskirtai esą įmonių susidomėjimas nedidelis.

„Susidomėjimas nėra didelis, iki šiol gavome aštuonias užklausas“, – teigė ji.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

Suvenyrai pagaminti ir Kinijoje

Vilniaus arkivyskupijos komunikacijos specialistė išskyrė šalis, kuriose įmonės gamina Popiežiaus Pranciškaus vizitui skirtą atributiką.

„Didžioji dalis suvenyrų gaminama Lietuvos ir Lenkijos įmonėse. Kadangi buvo svarbu, kad žmonės galėtų įsigyti atributikos už prieinamą kainą, ieškojome gamintojų, kurie pasiūlytų geriausią kainą, todėl bus gaminių, kurie atkeliaus ir iš Kinijos. Vis dėlto daugiausiai daiktų bus pagaminti Lietuvoje ir Lenkijoje“, – tikino S.Kančytė.

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovas ryšiams su visuomene Paulius Stonis tai patvirtino.

„Dauguma atributikos yra pagaminta Europos Sąjungos šalyse, taip pat ir Lietuvoje“, – komentare 15min teigė P.Stonis.

Atributika
Atributika

Jis pažymėjo, kad dalis vizitui Lietuvoje skirtos produkcijos pagaminta Lenkijoje ir Kinijoje.

Kiti suvenyrais neprekiaus

„Maxima“ kol kas vienintelis prekybos tinklas, kuris paskelbė apie tokių suvenyrų prekybą.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė laiške 15min rašė, kad specialiai popiežiaus Pranciškaus vizitui Lietuvoje kurtais suvenyrais neprekiaus.

„Specialia atributika šiai progai neprekiausime. Lietuvos katalikams Popiežiaus vizitas – didelis įvykis, tačiau dėl trumpalaikiškumo galimybės prekiauti vizitui skirta atributika nesvarstėme“, – teigė B.Čaikauskaitė.

Dėl trumpalaikiškumo galimybės prekiauti vizitui skirta atributika nesvarstėme, – teigė prekybos tinklo atstovė.

Tą patį teigė ir „Integrity PR“ projektų vadovė Rasa Mėlinienė.

„Popiežiaus vizito metu prekybos centras „Rimi“ neprekiaus specialia atributika ar suvenyrais“, – teigė R.Mėlinienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas