Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PPO atmetė ES prašymą panaikinti nepalankų sprendimą „Airbus“ byloje

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) ginčų sprendimo komisija pirmadienį nusprendė, kad Europos Sąjunga (ES) nenutraukė neteisėtų subsidijų Europos aviacijos milžinei „Airbus“, dėl kurių yra kilęs aršus ginčas tarp Vašingtono ir Briuselio.
„Airbus Group“ būstinė Paryžiuje
„Airbus“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nutarimu patvirtintas ankstesnis PPO sprendimas, kuriuo Jungtinėms Valstijoms leista įvesti importo muitus 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės europietiškoms prekėms.

Briuselis pažymėjo neatmetantis apeliacijos galimybės, tuo tarpu Vašingtonas pareiškė, jog sprendimas parodė, kad reikia imtis ryžtingų veiksmų norint paspartinti ES politikos pokyčius.

Praėjusį mėnesį priimtas PPO sprendimas tapo svarbiu 15 metų trunkančios teisinės kovos tarp „Airbus“ ir amerikiečių lėktuvų gamintojos „Boeing“ įvykiu.

Ginčas kilo dėl subsidijų ir kitos paramos, kurią bendrovei „Airbus“ teikė ES valstybių narių vyriausybės, pažeisdamos pasaulinės prekybos taisykles.

Iš pradžių ginčų sprendimo komisija nustatė, kad ES pažeidė taisykles, tačiau praėjusiais metais Briuselis paprašė peržiūros, teigdamas, kad jau pakeitė savo elgesį.

Visgi antradienio sprendime tvirtinama, kad ES vis dar teikia netinkamą paramą „Airbus“.

„Europos Sąjunga ir kai kurios valstybės narės neįgyvendino Ginčų sprendimo organo rekomendacijų ir nutarimų užtikrinti įsipareigojimų vykdymą“, – teigė kolegija.

Taigi PPO nustatė, kad ankstesni sprendimai byloje, kuriais grindžiamas kelias istorinei JAV pergalei, „tebegalioja“.

Europos Komisijos atstovas spaudai teigė, kad „[PPO] komisija padarė nemažai rimtų teisinių klaidų vertindama, kaip ES laikosi reikalavimų“.

„Ataskaitoje taip pat yra pareiškimų, susijusių su reikalavimais laikytis PPO taisyklių dėl subsidijų, kurias būtų labai sudėtinga įgyvendinti didesnei daliai PPO narių“, – sakoma pranešime.

Europos Komisija pažymėjo neatmetanti apeliacijos galimybės, o „Airbus“ savo pareiškime teigė palaikysianti tokį sprendimą.

Europos lėktuvų gamintoja taip pat paragino Jungtines Valstijas „nedelsiant“ sumažinti baudžiamuosius muitus „maždaug 2 mlrd. JAV dolerių“, nes komisija nustatė, kad paskolos, skirtos komercinio lėktuvo A380 kūrimui, nebeturi įtakos „Boeing“ pardavimams.

JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris teigė, kad sprendimas parodė, jog Briuselis yra „orientuotas į nepagrįstą bylinėjimąsi“, o ne į problemos sprendimą.

„Ši byla įrodo, kad reikia stiprių veiksmų, kad įtikintume ES, jog jos interesus atitinka siekis panaikinti šias rinką iškraipančias subsidijas dabar ir ateityje“, – sakoma R. Lighthizerio pranešime.

Atskirose ES inicijuotose bylose PPO yra nustačiusi, kad ir amerikiečių gamintoja „Boeing“ gavo neteisėtų subsidijų iš JAV federalinės, valstijų ir vietos vyriausybių.

Tikimasi, kad PPO nustatys atsakomųjų muitų dydį, kuriuos ES gali įvesti kitų metų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas