Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prabilo ministerijos į nepatikimų tiekėjų sąrašą įtraukta „Proit“: nutraukiame sutartį

Bendrovė „Proit“, modernizavusi socialinių paslaugų informacinę sistemą (SPIS), nutraukia beveik milijono eurų vertės sutartį su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) dėl nebendradarbiavimo, pranešė bendrovė. Nebaigtų darbų vertė – apie 22 tūkst. eurų.
Spis.lt puslapis
Spis.lt puslapis / Spis.lt nuotr.

SPIS paslaugos svarbios visoms Lietuvos savivaldybėms bei šimtams tūkstančių gyventojų, gaunančių įvairias išmokas bei finansinę paramą. Laimėjusi konkursą, 2021 m. pabaigoje „Proit“ apsiėmė modernizuoti šią sistemą, kad daugiau paslaugų būtų skaitmenizuotos, o jau esamos paslaugos taptų patogesnės naudotis.

Seimo narys, socialdemokratas Algirdas Sysas SADM apkaltino švaistant lėšas, skirtas SPIS modernizavimui. Anot jo, ministerija taip pat galimai klastojo dokumentus, siekdama užmaskuoti nevykdomus darbus. Praėjusią savaitę SADM pateikė savo paaiškinimus.

SADM kanclerė Ana Selčinskienė teigė, kad už sistemos modernizavimą „Proit“ jau yra sumokėjusi 982 tūkst. eurų (be PVM). Visa sutarties vertė siekia 1,04 mln. eurų (be PVM).

Ji paaiškino, kad iššūkių su sistemą prižiūrinčia UAB „Proit“ iš tiesų kilo.

Esą UAB „Proit“ susidūrė su sunkumais, t.y. paslaugos buvo teikiamos su vėlavimu, SADM testavimo etape darė daug klaidų. Už tai tiekėjui buvo taikytos sankcijos – delspinigiai, o dabar yra konsultuojamasi su teisininkais dėl tolesnių veiksmų.

Vėluojanti darbus atlikti laiku „Proit“ jau sumokėjo 32 tūkst. eurų delspinigių. Darbų atlikimo terminas pratęstas šių metų liepos 31 dienos – iki 2024 m. gruodžio mėnesio.

Be to, ministerija pakeitė ir tiekėją, tuo pačiu sustiprinta SADM IT komanda.

„Naujausiame modernizavimo konkurse SADM atmetė UAB „Proit“ pasiūlymą, nes šis tiekėjas buvo įtrauktas į nepatikimų tiekėjų sąrašą, o SADM pripažino, kad apsivalymo procedūros buvo nepakankamos. Todėl laimėtoju tapo UAB „Nevda“, anksčiau teikusi paslaugas, tačiau per tą laiką pavyko sustiprinti SADM IT komanda, kuri leis geriau prižiūrėti šį tiekėją“, – paaiškino kanclerė.

Į ministerijos pasisakymus sureagavo ir įmonės atstovai.

Kaip teigiama išplatintame pranešime, jau pradėjus darbus paaiškėjo, kad ne visos „Proit“ specialistams pateiktos užduotys buvo suderintos su pagrindinėmis SPIS naudotojomis – savivaldybėmis. Taip pat, pasak bendrovės, ministerija negalėjo užtikrinti „Proit“ prieigų prie valstybės informacinių sistemų, su kuriomis turėjo būti integruota SPIS. Dėl to darbai ne tik užtruko ilgiau, nei planuota pasirašant sutartį, bet tapo nebeįmanoma juos užbaigti iki galo, teigiama pranešime.

„SPIS projektas apima daug suinteresuotų šalių. Tokiuose sudėtinguose projektuose dažnai pasitaiko vėlavimų ir nesklandumų. Nepaisant to, mūsų bendrovė visada buvo pasirengusi įvykdyti savo įsipareigojimus. Reguliariai teikėme pasiūlymus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, kaip išspręsti kylančias problemas ir greičiau užbaigti SPIS modernizavimą. Tačiau pritarimo ir būtinų duomenų bei bendradarbiavimo nesulaukėme. Todėl buvome priversti nutraukti sutartį“, – komentuoja „Proit“ direktorius Justinas Brokorius.

Bendrovė tikina, kad buvo pateikusi ir veiksmų planą išspręsti kilusius nesklandumus, tačiau SADM jam nepritarė.

„Proit“ taip pat nepritaria SADM sprendimui įtraukti bendrovę į nepatikimų tiekėjų sąrašą. „Visą sutarties laikotarpį „Proit“ dėjo pastangas užbaigti projektą ir stengėsi suderinti skirtingų šalių poreikius. Atlikome kur kas daugiau, nei reikalavo sutartis. Tačiau kilus nesutarimams, ministerija pasirinko įtraukti įmonę į nepatikimų tiekėjų sąrašą už tariamą sutarties pažeidimą, įvykusį prieš metus“, – teigia J.Brokorius.

„Proit“ direktorius pabrėžė, kad SPIS modernizavimo projektas yra praktiškai užbaigtas, sistema veikia.

Pasak bendrovės pranešimo, tėra likę galutiniai kai kurių paslaugų suderinimai, testavimai ir perkėlimai į realią aplinką. Įspėjusi ministeriją apie sutarties nutraukimą, „Proit“ per artimiausias 30 dienų perduos ministerijai visus darbus ir konsultuos dėl sistemos veikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas