Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praeiviai apie IT: programuotojų daug, bet specialistų – trūksta

Viliojantys konkurencingu darbo užmokesčiu, įvairiais papildomais priedais bei nepriekaištingomis darbo sąlygomis. Tokius darbo skelbimus būtų galima rasti į paiešką suvedus „Programuotojas“. Tačiau nepaisant visų siūlomų privalumų – kompetentingą specialistą surasti išties nėra lengva. Rugsėjo 13 dieną minint tarptautinę programuotojų dieną buvo stengiamasi atkreipti žmonių dėmesį į specialistų poreikį darbo rinkoje ir reikiamybę kelti jų kvalifikaciją.
 IT Tako atidarymas Vokiečių g. tarptautinei programuotojų dienai paminėti
IT Tako atidarymas Vokiečių g. tarptautinei programuotojų dienai paminėti / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Būtent rugsėjo 13 dieną per tarptautinę programuotojų dieną Vokiečių gatvėje, Vilniaus centre, šalia pėsčiųjų tako buvo atidaryta speciali juosta išmaniesiems telefonams. Šia idėja buvo siekiama atkreipti žmonių dėmesį į šios specialybės įtaką žmonių gyvenimui.

Vilnietė paklausta apie Lietuvos IT lygį, pripažino, kad pastaraisiais metais jis išties labai stipriai pajudėjęs į priekį, tačiau pripažino, kad siaurose specifikacijose ekspertų trūksta.

„Tobulėti reikia ir, atrodo, kad programuotojų yra daug, bet, jei realiai pažiūrėsime, tikrų specialistų nėra jau tiek daug. Minėdami šią dieną turėtume tuos, kurie užsiima šia sritimi, paskatinti tobulėti ir siekti savo tikslų“, – sakė sostinėje kalbinta praeivė.

VIDEO: Praeiviai apie IT Lietuvoje: turime gerų specialistų, tik kaip juos sulaikyti nuo emigracijos?

Tiesa, kita kalbinta pašnekovė teigė, kad vienas iš faktorių dėl specialistų trūkumo galėtų būti geresnės sąlygos užsienyje.

„Specialistų turime tikrai daug, bet geriausi pasirenka geriau keliauti į užsienį. Jie ten turi žymiai geresnes sąlygas, nei Lietuvoje“, – pripažino pašnekovė.

Kita vertus, sostinėje kalbinti praeiviai apie programuotojus atsiliepė tik ganėtinai lakoniškai, nes pripažino daug žinių apie šią sritį neturintys.

„Labai nedaug žinau apie informacines technologijas, bet neabejoju, kad jie pakankamai gerai gyvena“, – sakė praeivė. „Žinau, kad esame beveik pirmaujantis IT srityje, esame pakankamai pažangūs“, – neužtikrintai kalbėjo apie nedaug pažįstamą sritį vilnietė.

Siekiant parodyti informacinių technologijų svarbą mūsų kasdienybėje, JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge Group“ iniciatyva įrengtas pėsčiųjų takas išmaniesiems telefonams praeiviams primena kaip kasdienybę palengvina išmanieji įrenginiai.

„Atleiskite, kad išmokėme Jus tingėti, nes programėlės pernelyg palengvino gyvenimą“, „Atleiskite, kad pusė Jūsų daiktų tapo nebereikalingi, nes sutilpo į telefoną“, „Atleiskite, kad Jūs, pėstieji, nebežiūrite į kelią, nes vien Vokiečių gatvėje sutvarkote visus dienos reikalus“ ir panašiomis žinutėmis ironiškai siekė atkreipti žmonių dėmesį į programuotojų sukurtus pokyčius žmonių buityje.

Viena praeivė visai greta naujojo tako išmaniesiems telefonams sutiko, kad socialinė kampanija išties palietė šiomis dienomis aktualią temą, tačiau naudotis technologijų privalumais reikia su saiku.

„Jaunimas neatitraukia akių iš mobiliųjų telefonų. Ypač mano anūkės. Jos nieko kito neveikia, tik spaudinėja juos“, – pasakojo praeivė.

Atidarius naująjį taką išmaniesiems telefonams Vokiečių gatvėje, buvo sulaukta įvairių nuomonių viešojoje erdvėje. Neva, žmonės nuo šiol nebeturės kur važiuoti dviračiais šioje atkarpoje. Idėjos iniciatorius „Devbridge Group“ direktorius Viktoras Gurgždys patikino, kad naujasis takas neišstumia dvirtakio, o parinko alternatyvią dar saugesnę atkarpą dviratininkams.

Jis pasakojo, kad Vilniaus savivaldybės vykdomos politikos kryptis ir yra inicijuoti dviračių takų kėlimą iš šaligatvių į greta esančią gatvę, kuri būna pažymima kaip draugiška dviratininkams. Dėl šios priežasties, Vokiečių gatvėje esantis dvirtakis bet kuriuo atveju turėjo būti iškeltas greitu metu į gatvę.

VIDEO: Pirmoji tokia Lietuvoje: Vokiečių gatvėje atidarytas takas išmaniesiems telefonams

„Miestuose jau yra įprasta praktika iškelti dvirtakius nuo šaligatvių į gatves, kurios yra draugiškos ir dviratininkams. Nes dažnai pėsčiųjų take yra dar daugiau rizikos, kad dviratininkai susidurs su praeiviu. Be to, pripažinkime, kad patys žmonės šiomis dienomis ir yra įnikę į telefonus ir sprendžia kasdienius reikalus tiesiog eidami gatvėje. Kodėl nepasirūpinti elementariu žmonių saugumu ir skirti tam skirtą taką?“, – paaiškino „Devbridge Group“ vadovas V. Gurgždys.

Idėjos iniciatorius pasakojo, kad tako mobiliesiems telefonams mintis yra kur kas gilesnė – jo siekis yra atkreipti žmonių dėmesį į tai, kad gyvename skaitmeniniame pasaulyje, tad takelis viską tik simbolizuoja, kas atsispindi užrašuose.

„Tikslas parodyti kas už to slypi – visa IT industrija ir programuotojai. Mes siekiame ją sureikšminti ir kartu atkreipti visuomenės dėmesį“, – pasakojo V. Gurgždys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai