Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 11 /13:50

Prancūzijos bankas „Societe Generale“ traukiasi iš Rusijos rinkos

Seniausias Prancūzijos bankas „Societe Generale“ pirmadienį paskelbė nutrauksiantis savo veiklą Rusijoje ir parduosiantis kontrolinį „Rosbank“ akcijų paketą, praėjus kelioms savaitėms, kai Ukrainos lyderis paragino prancūzų įmones iš pasitraukti rinkos dėl Maskvos invazijos į jo šalį.
Societe Generale
Societe Generale / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Societe Generale“ pranešime teigiama, kad jo pasitraukimas iš Rusijos bankui gali atsieiti 3,1 mlrd. eurų (3,4 mlrd. JAV dolerių).

„Societe Generale“ nutraukia bankinę ir draudimo veiklą Rusijoje“, – sakoma įmonės pranešime.

Bankas taip pat paskelbė apie „pardavimo ir pirkimo sutarties pasirašymą dėl viso turimo „Rosbank“ ir patronuojamųjų draudimo įmonių Rusijoje akcijų paketo“ pardavimo Rusijos investicijų bendrovei „Interros Capital“, kurią įkūrė vienas turtingiausių Rusijos oligarchų, Kremliaus patikėtinis Vladimiras Potaninas.

„Šiuo susitarimu, sudarytu po kelių savaičių intensyvaus darbo, grupė efektyviai ir tvarkingai pasitrauks iš Rusijos, užtikrindama tęstinumą savo darbuotojams ir klientams“, – teigė „Societe Generale“.

Bankas teigė, kad sandoris bus baigtas artimiausiomis savaitėmis ir jam dar turės pritarti reguliavimo institucijos.

Nuo vasario 24 dieną pradėtos invazijos iš Rusijos pasitraukė šimtai užsienio įmonių – nuo finansų įmonių iki mažmenininkių ir greitojo maisto tinklų.

Visgi prancūzų įmonės, kurios yra didžiausios užsienio darbdaviai Rusijoje, neskubėjo to daryti, todėl Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino jas pasitraukti kovo 23 dieną Prancūzijos parlamente pasakytoje kalboje.

Paskelbus pranešimą, „Societe Generale“ akcijos atpigo beveik 6 procentais.

„Labai atsparus“

Atskirame pranešime „Interros Capital“ nurodė, kad „sandorio sąlygas patvirtino Rusijos Federacijoje valstybinė užsienio investicijų kontrolės komisija“.

„Interros Capital“ ketina dėti visas pastangas, kad plėtotų „Rosbank“, – pareiškė V.Potaninas bendrovės pranešime.

„Pagrindinis tikslas – išlaikyti „Rosbank“ stabilumą, taip pat sukurti naujas galimybes klientams ir partneriams“, – teigė jis.

„Rosbank“ paskelbtame pranešime teigė esantis „tikras“, kad įmonė išlaikys savo stabilumą dėl savo „specializacijos“ ir „sukauptos patirties tarptautinėje rinkoje“.

Rusijos bankas teigė esantis „labai atsparus“ ekonominei suirutei dėl savo „gerai apgalvotos rizikos politikos“, taip pat subalansuoto paskolų portfelio ir diversifikuotos likvidumo bazės.

Tuo tarpu „Societe Generale“ patronuojamoji įmonė ALD,užsiimanti automobilių išsimokamuoju pardavimu, pranešė nebesudarysianti naujų komercinių sandorių Rusijoje, Kazachstane ir Baltarusijoje.

Po V. Zelenskio kalbos Prancūzijos parlamente automobilių milžinė „Renault“ sustabdė savo gamyklos Maskvoje veiklą ir užsiminė, kad gali atsisakyti rusų automobilių milžinės „AvtoVAZ“ akcijų paketo, tuo tarpu Prancūzijos sporto prekių mažmenininkė „Decathlon“ sustabdė pardavimus savo parduotuvėse Rusijoje.

Kita didelė Prancūzijos įmonė, kurią išskyrė Ukrainos prezidentas, prekybos centrų tinklas „Auchan“ nusprendė pasilikti rinkoje, motyvuodamas sprendimą kaina, kuria „pajustų gyventojai“ dėl tokio pasitraukimo.

Vakarų šalių įmonės ėmė trauktis iš Rusijos po invazijos į Ukrainą ir daugybės Vakarų paskelbtų sankcijų Rusijai, įskaitant 300 mlrd. JAV dolerių šalies užsienio valiutos atsargų užsienyje įšaldymą.

Nuo to laiko Rusija susidūrė su rizika nevykdyti savo skolinių įsipareigojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas