Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prekybininkai neramiai laukia galimybių paso pokyčių antradienį: kam suklusti?

Nuo antradienio, gruodžio 28 dienos, dalis galimybių pasą turėjusių gyventojų jo neteks – nepasiskiepijus trečiąja vakcinos doze, galimybių pasas galios tik 7 mėnesius. Dar viena naujovė – galimybių paso reikės ir vaikams nuo 12 metų. Sunkesniam antradieniui besiruošiantys prekybininkai mano, kad konfliktų ir nesusipratimų gali būti daugiau bei kritikuoja Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), kad ši per vėlai pradėjo komunikuoti apie laukiančius pokyčius.
Akcijų savaitgalis Vilniaus „Akropolyje“
Galimybių pasas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo gruodžio 28 d. šalies gyventojams, gavusiems du skiepus – tai reiškia, pasiskiepijusiems pagal pilną vakcinacijos planą – galimybių pasas galios tik 7 mėnesius. Tai reiškia, kad prieš daugiau nei 7 mėnesius dviem skiepais pasiskiepijusiems, tačiau trečios dozės negavusiems gyventojams, nuo antradienio galimybių pasas nebegalios.

Neribotą laiką galimybių pasas galios tik gavus trečią, stiprinančią vakcinos dozę. Taip pat numatytos dar kelios išimtys – persirgusiems COVID-19 liga (patvirtinta teigiamu PGR tyrimo rezultatu) ir pasiskiepijusiems pagal pilną schemą bei 16 – 18 metų amžiaus jaunuoliams, gavusiems du skiepus.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė 15min tvirtino, kad prekybininkai rytoj tikisi sunkesnės dienos, nes komunikuoti apie pasikeitimus Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pradėjo per vėlai.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija/Galimybių paso pakeitimai
Sveikatos apsaugos ministerijos informacija/Galimybių paso pakeitimai

Praėjusį antradienį, likus savaitei iki griežtėjančios galimybių paso naudojimo tvarkos, apie laukiančius pokyčius pirmieji prabilo prekybininkai. Tik tuomet informacija pradėjo dalintis ir SAM.

Pasak R.Vainienės, neapsikentę tylos iš SAM pusės, prekybininkai kalbėti apie laukiančius pokyčius ėmė iš desperacijos, kad pirkėjams nežinant apie pokyčius nuo gruodžio 28 dienos laukia sumaištis. Prekybininkai piktinasi, kad teisės aktą, liečiantį visus gyventojus, priėmusi valdžia turi jiems jį ir paaiškinti, o ne permesti šį darbą verslui. Ypač šiuo atveju, kai situacija paini ir numatyta visokių išimčių.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Konferencijos akimirka

„Tai nėra verslo funkcija aiškinti žmonėms teisės aktus – tai valdžios funkcija, mandagus požiūris į savo valstybės gyventoją, pilietį. Prekybos tinklai – komunikavimo lyderiai, bet negalima naštos išaiškinti tokį painų dalyką permesti verslui“, – kritikavo R.Vainienė.

Tai nėra verslo funkcija aiškinti žmonėms teisės aktus – tai valdžios funkcija, mandagus požiūris į savo valstybės gyventoją.

Pasak jos, pokyčius planuojanti Vyriausybė vis lipa ant to paties grėblio, nes savaitės laiko informavimui apie tokius ryškius pasikeitimus neužteko.

„Labai vėlai buvo pradėta komunikuoti apie pakeitimus, patys pakeitimai painūs ir kad žmonės suprastų, reikėjo ne dienos aiškinimo ir ne dviejų. O to nebuvo. Tad visas aiškinimas keliasi prie įėjimo į tas parduotuves, kuriose galioja galimybių pasas. Nesusipratimų, konfliktų, apsirikimų bus daugiau – žymiai daugiau, nes tvarka keičiasi iš esmės. Nereikėtų tokių permainų daryti tarpušvenčiu“, – aiškino R.Vainienė.

„Dvejetas už pokyčių valdymą“, – įvertino prekybininkų atstovė.

Juo labiau, pasak jos, kad iki šiol buvo komunikuojama, kad galimybių pasas bus neterminuotas, o nuo gruodžio 28 dienos jis tampa terminuotu. Tad tokiam svarbiam pokyčiui išaiškinti reikėjo skirti daugiau laiko.

Nesusipratimų, konfliktų, apsirikimų bus daugiau – žymiai daugiau, nes tvarka keičiasi iš esmės.

Vaikus nuo 12 metų ragina turėti asmens dokumentą

R.Vainienė tvirtino, kad sumaišties įneš ir galimybių paso įvedimas vaikams, sulaukusiems 12 metų ir 2 mėnesių.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija/Galimybių pasas vaikams nuo 12 metų
Sveikatos apsaugos ministerijos informacija/Galimybių pasas vaikams nuo 12 metų

„Šešiolikos metų asmenys augesni, o kai reikės su dvylikamečiais aiškintis, gali būti tėvelių nepatenkintų. Darbuotojų darbas tikrinti, jei kils abejonių dėl amžiaus, prašys dokumentų, o vaikas gali būti jautresnis ir nepasiruošęs tam“, – aiškino R.Vainienė.

„Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pridūrė, kad dėl to, jog keičiasi amžiaus cenzas nuo kada reikia galimybių paso, prekybos tinklas ragina vaikus nuo 12 metų turėti su savimi ir kokį asmens dokumentą.

„Mat vizualiai labai sunku bus atskirti, kada vaikui yra 11 metų, kada 12 metų ir kada 12 metų ir 2 mėnesiai (nuo tada reikės galimybių paso). Labai tikimės klientų sąmoningumo ir iš anksto pasidomėti galimybių paso gavimo taisyklių pakeitimais“, – 15min teigė V.Budrienė.

Dvejetas už pokyčių valdymą.

Tuo tarpu R.Vainienės nuomone, galimybių paso naudojimas prekyboje apskritai yra neadekvatus.

„Vaikučiai vieni eina į parduotuvę nusipirkti bandelės ar saldainių, o į koncertus, teatrus, viešojo maitinimo įstaigas eina su tėveliais ir su jų patikra galimybių pasas gali būti įgyvendintas. Galimybių pasas netaikli priemonė prekyboje, mes nesuprantame, kodėl atsidūrėme tarp galimybių paso naudotojų“, – stebėjosi R.Vainienė.

Specialių priemonių nesiims

Nors prekybininkai nusiteikę sunkesniam antradieniui, specialių priemonių imtis neketina.

„Prekybininkai žiūrės standartiškai, jei matys, kad kemšasi prie įėjimo, skirs papildomas pajėgas. Bet naujų indikacijų, kad prekybininkai dėl to daugiau samdė darbuotojų, neturime“, – pažymėjo R.Vainienė.

Kad prekybos tinklas specialiai pokyčiams nesiruošia, tvirtino ir „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis, tačiau neatmetė galimybės, kad rytoj laukia sunkesnė diena, o galimybių paso tikrintojai sulauks daugiau nepasitenkinimo iš pirkėjų.

Tuo tarpu „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė 15min teigė, kad skenuojant klientų galimybių pasus bus naudojamasi atnaujinta programėle, kuri parodys, ar turimas galimybių pasas ar jam alternatyvus dokumentas galioja pagal naujus reikalavimus.

Kas keičiasi nuo gruodžio 28 d.

Pagrindinis pokytis nuo antradienio yra tai, kad galimybių pasas neribotą laiką galios tik tiems asmenims, kurie gavo sustiprinančiąją, trečiąją vakcinos dozę. Po dviejų skiepų galimybių pasas nustos galioti praėjus 7 mėnesiams (210 dienų).

Ribotą laiką galimybių pasas galios ir praėjus 2 savaitėms, bet ne daugiau kaip 210 dienų, nuo vienos dozės vakcinos suleidimo asmeniui, kuris persirgo COVID-19 liga ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu. Taip pat ir praėjus vienai savaitei, bet ne daugiau kaip 210 dienų nuo „Comirnaty“ ar „Vaxzevria“ vakcinos antrosios dozės suleidimo, jei pirmajai skiepo dozei buvo naudojama „Vaxzevria“ vakcina, o antrajai – „Comirnaty“ vakcina arba atvirkščiai.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija/Galimybių pasas persirgusiems
Sveikatos apsaugos ministerijos informacija/Galimybių pasas persirgusiems

Neribotą laiką galimybių pasas galios 16–18 metų amžiaus jaunuoliams, pasiskiepijusiems pagal pilną schemą (įskaitant persirgusius, jei liga patvirtinta PGR tyrimu ir pasiskiepijusius nepilna schema asmenis), o taip pat persirgusiems COVID-19 liga (patvirtinta teigiamu PGR tyrimo rezultatu) ir paskiepytiems pagal pilną schemą.

Galimybių pasą ribotą laiką taip pat galės gauti asmenys, persirgę COVID-19 liga, kurių diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 210 dienų (bet ne anksčiau, nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas).

Testą atlikusieji asmenys galimybių pasą galės gauti dviem atvejais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje

Pirmu atveju, atlikus mokamą PGR tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą ne anksčiau nei prieš 72 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento). Antra, prieš mažiau nei 60 dienų gavus teigiamą kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo atsakymą. Tiesa, mobiliuose punktuose atliekami greitieji serologiniai testai galimybių pasui nėra tinkami. Šalies gyventojai gali atlikti kiekybinį ir pusiau kiekybinį serologinį tyrimą ir po persirgimo, ir po pilnos vakcinacijos schemos.

Dar viena naujovė – nuo gruodžio 28 d. galimybių pasas ar jam alternatyvūs dokumentai bus privalomi ir vaikams nuo 12 metų ir 2 mėnesių iki 16 metų amžiaus.

Gamintojo nuotr./COVID-19 pažymėjimų skanavimas
Gamintojo nuotr./COVID-19 pažymėjimų skanavimas

Galimybių pasas ir jam alternatyvūs dokumentai bus išduodami pasiskiepijusiems, persirgusiems ar tyrimus atlikusiems vaikams keturiais atvejais.

Pirma, jei ne anksčiau kaip prieš 7 dienas atliktas PGR tyrimas arba nosies landų tepinėlių ėminių kaupinių tyrimas PGR metodu ugdymo įstaigoje ir nustatytas neigiamas rezultatas. Antra, neribotą laiką išduodamas pasiskiepijus pagal pilną schemą arba persirgus (kai liga patvirtinta teigiamu PGR tyrimo rezultatu) ir pasiskiepijus bent viena vakcinos doze. Šiuo metu sustiprinančiąja doze vaikai nėra vakcinuojami.

Trečia, persirgus, kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 210 dienų.

Ketvirta, prieš mažiau nei 60 dienų gavus teigiamą (kai nustatomi anti-S, anti-S1 arba anti-RBD IgG antikūnai prieš SARS-CoV-2) kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo atsakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas