Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybininkų transformacija per karantiną: parduotuvės virto atsiėmimo punktais, o darbuotojai – kurjeriais

Antrąjį griežtą karantiną uždaromas verslas pasitiko kur kas geriau pasiruošęs negu pirmąjį. Duris užvėrę parduotuvės nuo pirmos dienos pertvarkė savo veiklą: virto atsiėmimo punktais, kuriuose gyventojai pasiima iš anksto telefonu ar internetu užsakytas prekes. O kai kurių parduotuvių darbuotojai netgi virto kurjeriais – prekes pristato klientams į namus. Tad dalis persiorientavusių prekybininkų, nors ir užvėrė duris, bent iki Kalėdų siųsti darbuotojų į prastovas neketina.
Pigu.lt prekių atsiėmimo punktas per karantiną
Prekių atsiėmimo punktas per karantiną / Pigu.lt nuotrauka

Nors prekybininkams Vyriausybės sprendimas sugriežtinti karantiną ir užverti parduotuves prieš pat šventinės prekybos bumą ir buvo skaudus smūgis, įmonės netruko perorientuoti savo veiklą.

Nemaža dalis parduotuvių nuo trečiadienio virto prekių atsiėmimo punktais. Tokią galimybę numato ir Vyriausybės nutarimas dėl sugriežtinto karantino.

IKEA Korporatyvinės komunikacijos vadovė Baltijos šalims Renata Dantė 15min tvirtino, kad uždarius fizinę parduotuvę, įmonė savo pastangas, energiją ir kiek įmanoma daugiau darbuotojų nukreips į IKEA e.komerciją.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Ikea“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Ikea“

„Koncentruosimės į pirkėjus internetu ir siūlysime jiems nemokamą užsakymų atsiėmimą tam skirtose vietose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Užsakymai bus atiduodami bekontakčiu būdu, t.y. IKEA darbuotojas užsakymą priveš iki automobilio bagažinės, pačiam pirkėjui nereikės net užeiti į patalpas“, – pasakojo R.Dantė.

Pasak jos, pirkėjai taip pat gali rinktis užsakymo pristatymo į namus ar kitą pasirinktą vietą paslaugą.

Prekes išvežios ir darbuotojai

Elektrotechnikos ir buitinių prekių parduotuvių tinklas „Topo centras“ atsiėmimo punktus taip pat įrengė visose savo parduotuvėse.

„Topo centro“ komunikacijos projektų vadovas Žilvinas Kulvinskis 15min pasakojo, kad atsiėmimo taškuose pirkėjai aptarnaujami po vieną.

„Atskirais koridoriais nukreipsime prie laisvo atsiėmimo taško, o laukiančiųjų prašysime laikytis saugaus atstumo ir visų saugumo reikalavimų. Kviesime iš anksto apmokėti užsakymus, bet galimybė atsiskaityti atsiėmimo taške išliks – tiek grynais, tiek kortele“, – aiškino Ž.Kulvinskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Topo centras“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Topo centras“

Beje, „Topo centras“ darbuotojų leisti į prastovas kol kas neplanuoja. Tinklo vadovas Remigijus Štaras patikino, kad nepaisant reikalavimo užsidaryti, iki pat Kalėdų visa „Topo centro“ komanda dirbs visu pajėgumu. Darbuotojai ruoš ir atidavinės užsakymas, telefonu konsultuos pirkėjus ir net pristatinės prekes į namus.

Pasak „Topo centro“ atstovų, kadangi kurjeriai šiuo metu užsivertę užsakymais, dalį užsakymų išvežios ir parduotuvių darbuotojai.

Susikūrė internetinę parduotuvę

Antrajam karantinui pasiruošė ir tie prekybininkai, kurie dar pavasarį, per pirmąjį uždarymą, suprato savo silpnąsias vietas.

„Per pirmą karantiną mes neturėjome e-parduotuvės. Tačiau manėme, kad bus antra banga, todėl internetinę parduotuvę pakankamai sparčiai sukūrėme“, – 15min komentavo įmonės „Makveža“, valdančios statybų ir apdailos prekių prekybos tinklą „Moki veži“, marketingo vadovė Eglė Gružauskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Moki veži
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Moki veži

Visos 24 „Moki veži“ parduotuvės taip pat virs prekių atsiėmimo punktais. Planuojama, kad prekes pirkėjai galės užsisakyti ne tik internetu, bet ir telefonu bei elektroniniu paštu, o atsiimti parduotuvėse arba užsisakyti pristatymo į namus paslaugą.

Rado spragą

Tuo tarpu dalis stambių statybinių prekių tinklų, pasinaudojusių landa, kad dirbti gali tik maisto prekių parduotuvės, ir toliau tęsia klientų aptarnavimą parduotuvėse.

Kaip 15min jau rašė, statybinių ir buitinių prekių parduotuvės „Senukaiir Depo trečiadienį atvėrė maisto prekių skyrius.

Tačiau šalia makaronų, šokoladukų ir pagardų lentynose išdėlioti ir kalėdiniai papuošimai, buitinė chemija, įvairios šluotos ir šluostės, puodai bei keptuvės, žaislai, dezinfekcinis skystis, apsauginės kaukės ir kitokios prekės.

Tokia žinia papiktino premjerę Ingridą Šimonytę, kuri žadėjo pakeitimų, jei paaiškės, kad stambieji prekybininkai bando apeiti draudimus „atsidarę čipsų skyrių“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Ačiū už informaciją, tikrai ja pasinaudosime ir šiandien pat ketinu diskutuoti su prekybos asociacijų vadovais“, – spaudos konferencijoje Vyriausybėje trečiadienį sakė ministrė pirmininkė.

„Jeigu matysime, kad kažkas bando situacija piktnaudžiauti, tai tikrai galiu garantuoti, kad Vyriausybės sprendimai ilgai neužtruks“, – pridūrė ji.

Prekybos centruose dalis parduotuvių dirba

Sugriežtinus karantiną dirbti gali tik maisto, optikos ir ortopedijos prekių parduotuvės, vaistinės, veterinarijos. Tad prekybos centrai visai neištuštės.

Prekybos centro „Panorama“ rinkodaros vadovė Eglė Ušinskienė 15min tvirtino, kad nuo trečiadienio, kaip ir numato nauji ribojimai, prekybos centre dirba tik maisto prekybos vietos: „Rimi Hypermarket“ ir dar 23 maisto prekių parduotuvės bei kepyklos, taip pat „BENU“ ir „Gintarinė“ vaistinės, „Optometrijos centras“, „Fielmann“, „Vision Express“ optikos bei paslaugų vietos, kurioms leidžiama tęsti veiklą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Panorama
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Panorama

Maistą, gėrimus išsinešti galima iš daugiau nei 20 veikiančių kavinių ir restoranų.

Prekybos centro „Europa“ vadovė Eglė Juškienė 15min vardijo, kad nuo trečiadienio prekybos centre lieka veikti parduotuvės „Maxima XX“, „Vynoteka“, „Pet City“, „Narvesen“, „Rūta“ ir „BENU“ vaistinė. Maistą išsinešti toliau tieks „Europoje“ veikiančios kavinės.

Prekybos centruose „Akropolis“ taip pat veikia vaistinės, maisto prekių ir kitos į ribojimus nepatenkančios parduotuvės, o dalis prekybininkų patalpas pertvarkė į prekių atsiėmimo taškus.

Visgi anksčiau kalbinti duris užvėrę prekybininkai pabrėžia, kad nors ir persiorientuos į prekybą virtualioje erdvėje, pasiekti paprastai gruodį 2–3 kartus išaugančios apyvartos apimčių tikrai nepavyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas