Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prekybos sektorius apie Vyriausybės sprendimą: esame nusivylę, bet pasiruošę

Nors antradienį nemažai ženklų tarsi rodė, kad gali būti atverta galimybė dirbti daliai fizinių ne maisto prekių parduotuvių, per pusę paros situacija pasikeitė – Vyriausybė šio klausimo svarstymą atidėjo kitai savaitei. Kalbinti verslo atstovai sakė esantys nusivylę ir pabrėžė, jog ligšiolinis užsikrėtimų prekybos vietose skaičius yra itin nedidelis.
Batų parduotuvė
LPĮA direktorė Rūta Vainienė / 123RF.com nuotr.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė sakė, kad dėl tokio sprendimo sektoriaus įmonės prarado viltį.

„Planai A, B, C, D buvo sudėlioti ne verslo, juos kūrė medikai ir buvo teisėtas lūkestis, kad to plano bus laikomasi. Dabar, pagal vakar vakaro pasiūlymus, prekybos atlaisvinimas prasideda tik nuo B scenarijaus, kas reiškia kovo pabaigą. Tokie kritimai ir uždarymai yra neproporcingi. Didieji srautai šiandien yra maisto prekių parduotuvėse. Užsikrėtimų ten nėra. Dėl to tie minimalūs, saugūs atlaisvinimai su milžiniškais kompromisais verslui būtų vilties spindulys neprarasti ūpo ir nepriimti radikalių sprendimų“, – 15min sakė pašnekovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas Vilniuje

R.Vainienė teigė, kad verslui norėtųsi argumentų, kodėl priimami būtent tokie sprendimai – dabartiniame prekybos sektoriuje serga nedaug darbuotojų, todėl tai leidžia prieiti prie išvados, kad toks apsipirkimas yra pakankamai saugus. Ji taip pat piktinosi, kad nepriklausomų ekspertų posėdyje verslas nebuvo atstovaujamas.

„Verslas labai laukė to virsmo į C scenarijų, į kurį beveik įžengėme prieš savaitę. Visi pagrįstai tikėjosi, kad pagal planą ir bus elgiamasi. Ekspertai žaidimo viduryje keičia žaidimo taisykles. Mes nebesuprantame – šiandien tikrai tikėjomės sprendimo", – sakė R.Vainienė.

„Douglas“ vadovė: mažmeninės prekybos įmonės nebuvo COVID-19 židiniu

Kosmetikos parduotuvių tinklą „Douglas“ valdančios įmonės vadovė Viliūnė Spaičė taip pat sakė esanti nusivylusi dėl atidedamų sprendimų mažmeniniam verslui atverti.

„Esame pasiruošę atidaryti visas arba tik tas, kurios turi atskirus įėjimus, parduotuves nors ir rytoj. Mažmena niekada nebuvo jokiu židiniu, tarp klientų ir darbuotojų jokių užsikrėtimų nėra įvykę. Saugumas yra aukščiausiu lygiu“, – 15min teigė įmonės vadovė.

„Douglas“ nuotr./Douglas LT įmonės vadovė Vilūnė Spaičė
„Douglas“ nuotr./Douglas LT įmonės vadovė Vilūnė Spaičė

Ji pabrėžė, jog egzistuoja ir kitokių pavyzdžių bendrovės rinkose Estijoje, Vengrijoje, Rumunijoje. „Čia parduotuvės nebuvo uždarytos ir užsikrėtimo tendencijos, kaip ir visur, laipsniškai mažėja. Tai dar kartą įrodo, kad ne prekybos vietose vyksta užsikrėtimai. Turime išmokti gyventi su virusu, negalime tiek laiko sėdėti užsidarę“ – argumentavo V.Spaičė.

„Gintaro baldų“ savininkas: galime atsidaryti nors ir šiandien

Baldų prekybos tinklą Lietuvoje turinčios įmonės „Gintaro baldai“ savininkas Gintaras Dirkstys 15min sakė, kad jo įmonė jau seniai pasiruošusi galimam atidarymui. Vieną parduotuvę bendrovė turi ir Estijoje – jos uždaryti nereikėjo.

„Galime atsidaryti, kad ir šiandien – jokių problemų. Įėjimo pirkėjams iš gatvės reikalavimas mums nebūtų didelė problema, negalėtų dirbti tik 2–3 salonai, kiti turi atskirus įėjimus", – teigė verslininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Gintaro baldai“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Gintaro baldai“

Jis pridūrė, kad dėl prekybos specifikos – baldai, ypač minkštieji, yra ta prekė, kurią klientai nori apžiūrėti gyvai – susidomėjimas parduotuvių atidarymo data jaučiamas jau dabar. Įmonė vykdo pardavimus internetu, tačiau taip sugeneruoja tik iki 30 proc. buvusių pajamų.

„Žmonės per tą laiką pasidarė remontus, o dabar laukia, kada galės ateiti į parduotuves. Manau, kad leidus atsidaryti pirmus du mėnesius prekyba vyktų tikrai neblogai“, – sakė pašnekovas.

G.Dirkstys pridūrė, kad didelių sunkumų verslui kelia nuomos kainos, tačiau dėl pagalbos šiai sričiai nebekalbama. Didelė dalis „Gintaro baldų“ darbuotojų yra prastovose, bet atleisti jų neskubama – įmonės vadovas sakė pasimokęs iš pirmojo karantino, kai atleidus senus darbuotojus, vėliau teko ieškotis naujų. Tad dabar įmonė laukia tolimesnių valdžios sprendimų.

VIDEO: A.Armonaitės komentarai po Vyriausybės posėdžio: tai kada atsivers verslas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas